7. 6. 2023

Art Film Fest prinesie špeciálnu programovú sekciu venovanú 60. výročiu SFÚ

 Art Film Fest prinesie špeciálnu programovú

 Art Film Fest (Medzinárodný filmový festival AFF)

 

 sekciu venovanú 60. výročiu SFÚ

 
Art Film Fest prinesie špeciálnu programovú sekciu venovanú 60. výročiu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V sekcii nazvanej 60 rokov Slovenského filmového ústavu sa diváci môžu tešiť na reštaurované diela slovenskej kinematografie, ale aj na sprievodné podujatia. V tlačovej správe o tom informovali organizátori festivalu. Ako uviedol generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký, do výberu sa dostalo šesť filmov, ktoré boli v rokoch 2016 až 2022 digitálne zreštaurované v digitalizačnom pracovisku SFÚ. „Z nich Prípad pre obhajcu (1964, r. Martin Hollý) mali možnosť vidieť v takejto podobe zatiaľ iba diváci na francúzskom Festivale klasických filmov Lumière v Lyone v roku 2022. Na tomto festivale mali predtým premiéru aj digitálne reštaurované filmy Ľalie poľné (1972, r. Elo Havetta) a Prípad Barnabáš Kos (1964, r. Peter Solan). Každý týždeň sedem dní (1964, r. Eduard Grečner) mal zas v roku 2022 premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame. Filmom Zbojník Jurko (1976) si pripomenieme nestora slovenskej animácie Viktora Kubala, ktorý sa narodil pred 100 rokmi,“ vysvetľuje Dubecký.

V rámci sprievodných podujatí sa diváci dočkajú živého hudobného sprievodu hudobníkov Davida Kollara a Tomáša Mutinu k projekcii digitálne reštaurovaného národopisného dokumentu Po horách, po dolách z roku 1929 z dielne Karola Plicku. Dubecký doplnil, že bol daný film prvýkrát uvedený na Medzinárodnom festivale nemého filmu v talianskom Pordenone v roku 2022. Digitálne technológie podľa riaditeľa SFÚ umožnili jeho obraz čiastočne zrekonšteruovať, čo divákom umožnilo po niekoľkých desiatkach rokov dokument vidieť vo výsledku podobnému nitrátovej kópii. „Po prvý raz sa takto predstaví aj na Slovensku a ako film bez zvuku bude sprevádzaný živou hudbou Davida Kollara a Tomáša Mutinu,“ vraví Dubecký.

Medzi pripravovanými sprievodnými podujatiami sekcie je aj slávnostné krstenie publikácie z vydavateľstva SFÚ Rodinné filmové striebro. Ide o zborník esejí o známejších i zabudnutých dielach slovenskej kinematografie. Príspevky šiestich desiatok autorov, filozofov, estetikov, umelcov i filmových kritikov a historikov zo Slovenska i zahraničia, ktorých SFÚ oslovil, by mali komplexne pokryť dejiny slovenskej kinematografie.

SFÚ si tento rok pripomína 60. výročie svojho založenia. Ide o jedinú štátnu príspevkovú organizáciu, ktorá sa na Slovensku celistvo zaoberá slovenskou kinematografiou. „Počas mnohých rokov svojej existencie sa aktívne venuje uchovávaniu, sprístupňovaniu, prezentácii a skúmaniu umenia pohyblivého obrazu, so zameraním na bohaté filmové dedičstvo Slovenskej republiky. Ako zákonný depozitár slovenských audiovizuálnych diel a ich sprievodných dokumentov od roku 2008, SFÚ nesie zodpovednosť za ochranu a zachovanie týchto dôležitých národných pokladov," uvádza tlačová správa. Taktiež ústav prezentuje slovenské filmy na medzinárodných filmových festivaloch a venuje sa aj digitalizácii a reštaurovaniu filmových materiálov.