25. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí as rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipuláciou. Informoval o tom dnes americký web Variety. Nový program "My World" je vraj určený divákom starším 13 rokov a stanice BBC World News ho bude počnúc nadchádzajúcom víkendom vysielať každú nedeľu v podvečer.Obsah bude vychádzať z práce celosvetovej siete spravodajcov BBC, redakcia bude mať podľa Variety vždy posledné slovo ohľadom editorských rozhodnutia. Herečka Jolie zaujala v autorskom kolektíve pozícii výkonného producenta, na produkcii sa podieľa aj iniciatíva Microsoft Education.
Americká filmová hviezda dúfa, že My World pomôže dospievajúcim získavať informácie a nástroje, ktoré im umožnia angažovať sa v pre nich dôležitých otázkach. "Ako rodič som šťastná, že mám možnosť podporiť reláciu, ktorého cieľom je pomôcť deťom dozvedieť sa viac o životoch iných mladých ľudí po celom svete a vzájomne ich prepájať," uviedla 44-ročná herečka vo vyhlásení.
BBC na svojom webe prezentuje My World ako "relácia pre teenagerov, ktorí chcú vedieť viac" o témach hýbajúce svetom. Prvý 23minutový diel prinesie rozhovory s mladými o ich prioritách a bude sa zaoberať otázkami, či sú protesty účinným nástrojom a či môžu "stromy zachrániť planétu". Podľa Variety bude v ďalších epizódach reč napríklad o manipuláciu s audiovizuálnym obsahom alebo o výrub pralesa v Amazónii.
"Vidíme istú medzeru v ponuke pre mladých ľudí, ktorí chcú porozumieť tomu, ako vzniká spravodajstvo a aké hodnoty sú v jeho pozadí. Potrebujú nástroje pre rozlíšenie skutočného od falošného na internete aj schopnosť kriticky premýšľať o informáciách, či už na ne narazí kdekoľvek. Rozvíjať tieto zručnosti je cieľom My World, "uviedol jeden z vedúcich pracovníkov BBC Jamie Angus. Spomínané návyky sú podľa neho pre dnešnú mládež úplne zásadné, z ich osobného hľadiska aj vzhľadom k "budúcemu zdraviu demokracie vo svete".

Vláda Spojených štátov podľa hovorcu ambasády v Prahe Eda Findlayho jasne formulovala svoju pozíciu na tému digitálnej dane. Findlay v dnešnom vyjadrení pre ČTK odkázal na decembrový komentár veľvyslanca Stephena Kinga v Lidových novinách, v ktorom diplomat spomenul, že dôsledkom zavedenia digitálnej dane v ČR by mohla byť nejaká forma primeraného protiopatrenia vlády USA. Pripomenul aj vyjadrenie ministra financií Stevena Mnuchina z ekonomického fóra v Davose. Médiám povedal, že krajiny, ktoré zavedú obdobnú daň, by mohli čeliť colným opatreniam prezidenta Donalda Trumpa.
Snemovňa v stredu podporila vládny návrh, ktorý daň zavádza. Mali by jej podliehať internetové firmy s globálnym obratom nad 750 miliónov eur (asi 19 miliárd Sk), ktoré budú mať na českom území ročný obrat za uskutočnené zdaniteľné služby minimálne 100 miliónov korún. Dotkla by sa napríklad firiem Google, Facebook, Amazon či Apple. Ročne by mohla rozpočtu priniesť asi päť miliárd.
"Americká vláda jasne formulovala svoju pozíciu na tému digitálnej dane. Veľvyslanec King toto stanovisko vyjadril vo svojom decembrovom komentári a na rovnakú tému hovoril tento týždeň s médiami aj americký minister financií Steven Mnuchin na Svetovom ekonomickej fóre v Davose," povedal ČTK Findlay. King v decembrovom texte uviedol, že digitálne daň by diskriminovala tie isté inovatívne firmy, ktoré sa Česi snažia prilákať a nasledovať.
"Zatiaľ čo niektorí argumentujú, že postihne len niektoré veľké spoločnosti, realita je taká, že postihne hlavne spotrebiteľa, pretože spoločnosti ju prevedú na svojich zákazníkov vo forme vyšších cien. A ďalším poľutovaniahodným dôsledkom by mohla byť nejaká forma primeraného protiopatrenia mojej vlády," napísal o digitálne dani v Lidových novinách King.
Minister zahraničných Tomáš Petříček (ČSSD) vo štvrtok povedal Českej televízii, že Spojené štáty proti návrhu oficiálne protestovali. S Kingom na tému nedávno konal. "Ja rozumiem tomu, že Spojené štáty toto vnímajú negatívne. Na druhú stranu my sa snažíme vysvetliť, že tento krok je len dočasný do chvíle, než sa nájde práve to medzinárodné riešenia," povedal minister.
Washington daň považuje za diskrimináciu voči firmám so sídlom v USA. Podobný spor vedú Spojené štáty americké is Francúzskom, ktorá má trojpercentný digitálne daň. Ministerka financií Alena Schillerová (za ANO) v utorok v Bruseli povedala, že sa prípadné odvety USA neobáva. Úpravu daní ministerstvo financií podľa nej s americkým veľvyslanectvom riešilo. Dnes hovorila s Petričko o jeho vyjadrenia. "Žiadny oficiálny protest nemáme, je to informácia typu, že sa stretol s veľvyslancom a ten sa ho na to pýtal," povedala dnes v Snemovni.
Zákon má v Česku nadobudnúť účinnosť pätnástym dňom po jeho uverejnení v zbierke zákonov. Pokiaľ ho Parlament stihne prerokovať, mohla by tak digitálne daň začať platiť už tento rok. Schillerová dnes poslancom sľúbila, že zabezpečí, aby pri ďalšom hlasovaní o zákone bol v Snemovni prítomný minister zahraničia.

Copyright © ČTK 2019



Netflix v posledných rokoch rastie najmä vďaka predplatiteľom na zahraničných trhoch. Od roku 2015 mu pribudlo celkovo 96,3 milióna platiacich zákazníkov, z toho len necelá pätina v domácich Spojených štátoch.

Zdroj :statista