21. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát pre nachádzajúce prezidentské voľby Donald Trump pravdepodobne nepravdivo naznačil, že má podporu americkej speváčky Taylor Swift. Trump zverejnil odkaz „Akceptujem!" spolu s obrázkami, ktoré boli prevzaté z iných účtov sociálnych médií. Zdá sa, že mnohé boli vytvorené pomocou umelej inteligencie. Informuje o tom portál BBC.
Jedna opätovne zverejnená fotografia napodobňovala plagát náboru do americkej armády počas prvej svetovej vojny, pričom namiesto tváre strýka Sama je tvár Taylor Swift s textom: „Taylor chce, aby si volil Donalda Trumpa“.
Fanúšikovania speváčky Trumpa obvinili zo šírenia dezinformácií. Taylor Swift sa nevyjadrila, koho v amerických prezidentských voľbách, ktoré budú v novembri tohto roka, podporuje. V roku 2020 však podporila demokratov. Trumpa v období, keď bol prezidentom, kritizovala.

Zdroj: SITA





Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo chargé d'affaires veľvyslanectva USA Stephanie Holmesovú a tlmočilo jej dôrazný protest v súvislosti s "provokatívnymi akciami" amerických novinárov, ktorí ilegálne vstúpili na územie ruskej Kurskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ministerstvo nekonkretizovalo, aké médiá má na mysli, no uviedlo, že pripravuje "nevyhnutné kroky, aby ich (reportérov) postavilo pred súd".
Niekoľko amerických médií v posledných dňoch zverejnilo reportáže zo Sudže — najväčšieho mesta, ktoré Ukrajinci v Rusku obsadili. Podľa rezortu ruskej diplomacie takéto činy ukazujú, že USA sú "priamym účastníkom" konfliktu s Kyjevom.
Ruskí predstavitelia už predtým ostro odsúdili niektoré západné médiá, že informujú z oblastí obsadených ukrajinskými silami od ich prekvapujúceho vpádu do Kurskej oblasti, ktorý sa začal 6. augusta.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala minulý týždeň trestné stíhanie voči redaktorke talianskej verejnoprávnej televízie RAI Stefanii Battistiniovej a kameramanovi Simoneovi Trainimu, ktorí sú obvinení z nelegálneho prekročenia hraníc v Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predtým v tejto veci predvolalo taliansku veľvyslankyňu v Moskve Ceciliu Piccioniovú.

Zdroj: TASR