20. 2. 2023

Media Freedom 2023

  Media Freedom 2023

 



Mediálne prostredie si bude ešte vyžadovať veľmi dôraznú a dôslednú prácu, aby dokázala ošetriť všetky problémy, ktorých je veľa aj vzhľadom na rozmáhajúci sa online priestor. Dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) to uviedla na tlačovej konferencii po pondelkovej konferencii Media Freedom 2023, ktorá sa konala pod záštitou organizácie Media Freedom Coalition (MFC). Ako podotkla, napriek mnohým uskutočneným krokom zostáva ešte mnoho vecí výzvou.
Milanová vyzdvihla mediálne zákony prijaté počas jej vedenia. "Bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme prijali novú mediálnu legislatívu, ktorá bude komplexná, progresívna, pokroková a zabezpečí prostredie tak, aby bolo čo do najväčšej miery pluralitné, dôveryhodné, aby sme vedeli identifikovať vlastníkov médií. Rovnako sme podporili aj ochranu novinárskeho zdroja," upozornila. Verí, že budúcnosť ukáže jej pozitívne prínosy. Šéfka rezortu podporila aj európsky akt o slobode médií, ktorý sa pripravuje na pôde Európskej komisie.
Ako poznamenala Milanová, nie je náhodou, že konferencia sa koná v predvečer výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Poďakovala veľvyslankyni Holandského kráľovstva v SR Gabrielle Sancisiovej a chargé d'affaires veľvyslanectva Kanady na Slovensku Cheryl Cruzovej, ktoré zastupovali MFC, za spoluprácu. Ako zdôraznila, spoločnou snahou MFC je, aby mediálny priestor slúžil v prospech demokracie a novinári sa mohli cítiť slobodne, bezpečne a nezávisle. Sancisiová i Cruzová ocenili priestor na diskusiu, ktorý ponúkla konferencia.
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová zhodnotila, že vražda Jána Kuciaka naštartovala množstvo vecí a procesov. Poukázala na vydané odporúčania Európskej komisie pre členské štáty na posilnenie ochrany novinárov, ktoré sa majú čoskoro vyhodnocovať. Deklarovala tiež snahu chrániť novinárov pred zneužívaním súdnych procesov. Verí, že sa podarí presadiť pripravovaný zákon o mediálnej slobode, ktorý má posilniť nezávislosť novinárov a odolnosť pred tlakmi, postavenie verejnoprávnych médií či ochranu pred zneužitím sledovacích technológií.

                                                  N. Milanová: Na opravu pamiatok chceme získať európske zdroje | Partnerská  dohoda
Prijaté zmeny v oblasti mediálnych zákonov na Slovensku by mohli byť inšpiráciou aj pri príprave celoeurópskej legislatívy. V súvislosti s témami ochrany novinárov a médií, ktorými sa zaoberala pondelková medzinárodná konferencia Media Freedom 2023 v Bratislave, to po skončení kolokvia uviedla dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).
Vyjadrila podporu pripravovanému Európskemu aktu o slobode médií, vníma v tomto prípade synergiu s prijatou rekodifikáciou mediálnej legislatívy na Slovensku. "Nechcem, aby to vyznelo neskromne, ale myslím si, že sme k príprave našej legislatívy pristúpili tak, že môže v určitých momentoch byť inšpiráciou pre európske mediálne prostredie," povedala.
Upozornila, že aj diskusie a preberané témy na mediálnej konferencii ukázali, že ešte veľa vecí ostáva v tejto oblasti výzvou a vyžaduje si dôkladné a energické úsilie pri riešení problémov.
Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová poukázala na to, že pondelkové podujatie je súčasťou sprievodných aktivít pripomínajúcich pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť zdôraznila, že práve táto tragédia bola momentom, aby sa v oblasti ochrany médií a novinárov začalo proaktívne konať. "Európska komisia vydala odporúčania pre jednotlivé členské štáty, aby posilnili ochranu novinárskeho prostredia," pripomenula Jourová s tým, že práve v aktuálnom roku bude komisia vyhodnocovať efekt prijatých opatrení na úrovni jednotlivých členských štátov.
Konferencia sa konala pod záštitou koalície Media Freedom Coalition, ktorá sa snaží aktívne presadzovať slobodu médií a ochranu všetkých, ktorí pracujú v mediálnom prostredí. Zástupkyňa MFC a veľvyslankyňa Holandského kráľovstva v Slovenskej republike Gabriella Sancisiová dala do pozornosti holandsko-slovenskú spoluprácu, ktorá vyústila do založenia iniciatívy Bezpečná.Žurnalistika.sk. Impulzom k jej spusteniu bol i prieskum Investigatívneho centra Jána Kuciaka, podľa ktorého sa až dve tretiny slovenských novinárov stali počas posledného roka terčom nejakého útoku či hrozby. Spustená by preto mala byť aj webstránka, ako postupovať v prípade takýchto incidentov.
Chargé d'affaires veľvyslanectva Kanady na Slovensku Cheryl Cruzová, ktorá takisto zastupuje predsedajúcu krajinu MFC, zvýraznila prierezovosť tém na pondelkovej konferencii, osobitne vyzdvihla aj tému žien v novinárskej profesii.

Zdroj: TASR