23. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 V roku 2020 bolo vo svete zavraždených 60 novinárov - Slovenský syndikát  novinárov


Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) s okamžitou platnosťou dočasne vylúčila zo svojich radov Zväz novinárov Ruska. Ako dôvod uviedla jeho konanie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a úlohu, ktorú zohral pri anexii štyroch ukrajinských regiónov. TASR správu prevzala z agentúry AP.
IFJ, ktorá reprezentuje viac ako 60.000 novinárov z celého sveta, uviedla, že členstvo Zväzu novinárov Ruska (SŽR) dočasne pozastavila po predchádzajúcom vyšetrovaní a následnom hlasovaní výkonnej komisie IFJ. Zväz totiž odmietol prehodnotiť svoje rozhodnutie založiť pobočky v štyroch nezákonne anektovaných oblastiach na Ukrajine.
Prezidentka IFJ Dominique Pradaliéová uviedla, že činy Zväzu novinárov Ruska "narúšajú solidaritu a vytvárajú rozdiely medzi sesterskými úniami". Dodala však, že federácia bude i naďalej podporovať nezávislých novinárov v Rusku aj mimo neho a tiež bude pomáhať svojim ukrajinským pridruženým organizáciám.
Podľa IFJ bola vlani Ukrajina najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov, zomrelo ich tam až 12.

 

 Meta Stock: Five reasons to buy Facebook when investors are pessimistic -  The Hindu BusinessLine


Meta Platforms, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, plánuje nové kolo rušenia pracovných miest v rámci reorganizácie a znižovania počtu zamestnancov. Mohlo by zasiahnuť tisíce zamestnancov, uviedli v stredu noviny Washington Post. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Minulý rok prepustila spoločnosť viac ako 11.000 zamestnancov, zhruba 13 % jej pracovnej sily, pretože zápasila s prudko rastúcimi nákladmi a slabým reklamným trhom.
Washington Post s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou napísal, že Meta teraz plánuje posunúť niektorých vedúcich pracovníkov na nižšie pozície, čím sa zredukujú vrstvy riadenia.
Meta sa k správe odmietla vyjadriť, ale jej hovorca Andy Stone citoval niekoľko predchádzajúcich vyjadrení šéfa Marka Zuckerberga, ktoré naznačujú, že ďalšie škrty sú na ceste.
Zuckerberg začiatkom tohto mesiaca investorom povedal, že minuloročné prepúšťanie bolo "začiatkom zamerania sa na efektivitu a nie koncom". A dodal, že bude pracovať na "okresaní organizačnej štruktúry a odstránení niektorých vrstiev stredného manažmentu".
Minuloročné prepúšťanie bolo prvým v 18-ročnej histórii spoločnosti Meta. Aj ďalšie technologické firmy rušia tisíce pracovných miest vrátane Alphabet, materskej spoločnosti internetového vyhľadávača Google, Microsoftu a ďalších.
Meta agresívne prijímala ľudí počas pandémie ochorenia COVID-19, keď čelila prudkému nárastu využívania sociálnych médií. Ale jej podnikanie v roku 2022 zasiahlo obmedzenie výdavkov na reklamu v súvislosti s rýchlo rastúcimi úrokovými sadzbami.
Meta, ktorá mala kedysi hodnotu viac ako 1 bilión USD (939,50 miliardy eur), má teraz podľa odhadov hodnotu 446 miliárd USD.
Spoločnosť uviedla, že zredukuje kancelárske priestory, zníži diskrečné výdavky a predĺži zmrazenie náboru do roku 2023, aby stlačila náklady.

Copyright © TASR 2023