13. 1. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka




Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Stotožnil sa tak s vlastnou svedeckou výpoveďou z prípravného konania. Obžalovaný sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.
Marian K. sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami, ktorého sa mal dopustiť prechovávaním streliva v jeho dome v Bratislave. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vinu vo veci vraždy novinára naďalej odmieta.
Obžalovaní z vraždy novinára Jána Kuciaka Marian K., Alena Zs. a Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine. Obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para považuje obžalobu za nedôvodnú. Sťažoval sa aj na to, že prokurátor navrhuje zhabať jeho vozidlo Bentley. Podľa neho nie je zrejmé, ako bolo pri vražde použité.
„Celé trestné konanie má jediného spoločného menovateľa, ktorým je mediálna a štvavá kampaň vedená voči mojej klientke. Tlak médií prevýšil v samotnom prípravnom konaní zákonnosť prípravného konania,“ uviedla pred senátom ŠTS obhajkyňa obžalovanej Aleny Zs. Júlia Vestenická.
Tvrdí, že obžaloba je postavená len na Zoltánovi Andruskóovi, ktorý s políciou spolupracoval od zadržania. V decembri ho za vraždu iný senát ŠTS právoplatne odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody. Podľa obhajcov Aleny Zs. Andruskó využil systém tzv. „obchodovania s orgánmi činnými v trestnom konaní“. Myslia si, že poskytol výpovede za odmenu.
Po vyhláseniach obhajcov prišli na rad zástupcovia poškodených. Splnomocnenec rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic žiada v mene pozostalých nemajetkovú ujmu vo výške jedného milióna eur. "Navždy prišli o najvýnimočnejší vzťah v živote. Vzťah rodičov a vlastného dieťaťa," povedal Lipšic.
Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica odkázal na vyjadrenie z prípravného konania. V ňom Kušnírová žiada taktiež jeden milión eur, chce ho venovať na charitu.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Podnikateľa Petra Molnára mali Miroslav M. a Tomáš Sz. zavraždiť, pretože nevedeli deaktivovať alarm v jeho dome. Rozhodli sa ho preto olúpiť a zastreliť, keď bude doma. Vyplýva to z obžaloby, ktorú na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku predniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.
Motívom na vraždu Molnára mal byť aj fakt, že poznal obvineného Tomáša Sz. a mohol by ho neskôr identifikovať. Na vražde Molnára sa mali Tomáš Sz. a Miroslav M. (ten sa ku skutku priznáva - pozn. TASR) podľa prokuratúry dohodnúť pravdepodobne v lete 2016. Počas leta, resp. jesene si mal Tomáš Sz. zabezpečiť pištoľ značky Luger s kalibrom 9 milimetrov. Miroslav M. mal zase svojpomocne vyrobiť tlmič, ktorý obaja testovali v lese za Kolárovom.
Dňa 15. decembra 2016 mal Miroslav M. náhodne zbadať Molnára, ako sa vracia domov, načo mal okamžite kontaktovať Tomáša Sz. Zistili, že je naozaj doma a presunuli sa na susedný pozemok. Vyzliekli si oblečenie, pod ktorým mali „odev na spáchanie skutku“ a s kuklami na hlavách sa prestrihnutím Molnárovho plota kliešťami dostali k jeho rodinnému domu.
Keď Molnár zbadal mužov v kuklách, utekal sa schovať do spálne, kde ho páchatelia dobehli a kričali naňho, aby si ľahol na zem. Následne sa mal nad neho Miroslav M. postaviť a spýtať sa ho, či je v dome aj niekto iný. Po zápornej odpovedi Miroslav M. strelil Molnára dvakrát do hlavy.
Po usmrtení mali podľa prokurátora pozbierať dve nábojnice a začať prehľadávať dom, v ktorom chceli nájsť hotovosť. Nenašli ju, a tak napokon z miesta činu odišli iba s peňaženkou obete. Následne mal Miroslav M. na brehu rieky Malý Dunaj spáliť Molnárovu peňaženku a doklady, ako aj oblečenie, ktoré s Tomášom Sz. mali použiť.
Tomáš Sz. a Miroslav M. sú obžalovaní spolu s Alenou Zs. a Marianom K. aj z vraždy novinára Jána Kuciaka. Ten bol zastrelený 21. februára 2018 v obci Veľká Mača. Jeho vraždu si mal objednať Marian K. ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


Obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka Miroslav M. vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. K vražde sa v pondelok priznal aj pred súdom. Vo svojej svedeckej výpovedi uviedol presný opis skutku.
"Zaklopal som na dvere, otvoril mi pán Kuciak. Jeho som zasiahol do hrude. Ona (Martina Kušnírová, pozn. TASR) vbehla do kuchyne, ja som išiel za ňou a tam som trafil aj ju. Videl som miesto zásahu. Viem, že bola hneď mŕtva. Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch," uviedol Miroslav M. vo svojej výpovedi.
"Pán Andruskó dosť tlačil na to, aby sme to vykonali," uviedol Miroslav M. ako odpoveď na otázku, prečo zavraždili aj Kušnírovú, keď videl, že je doma. Vraždu chceli pôvodne vykonať už 19. februára, avšak vtedy sa u Jána Kuciaka nachádzali taktiež viaceré osoby.
Počas vykonávania dvojnásobnej vraždy sa po zastrelení Kušnírovej mala zaseknúť Miroslavovi M. zbraň. Následne dvakrát obtiahol uzáver, vďaka čomu vypadli zo zbrane dve plné nábojnice. Krátko po medializácii vraždy sa objavili informácie, že mal byť zanechaný na mieste činu odkaz v podobe dvoch nábojníc.
Za vraždu Kuciaka mali inkasovať spolu s jeho bratancom Tomášom Sz. 35.000 až 40.000 eur, presnú sumu si nepamätá. Objednávku mal zadať Zoltán Andruskó Tomášovi Sz. Pôvodne mali novinára uniesť, avšak Tomáš Sz. podľa Miroslava M. uviedol, že to nie je možné. "Povedal mu, že v dnešnej dobe sa to už nedá," uviedol Miroslav M. na margo možného únosu. Miroslavovi M. mal Andruskó ukázať aj viaceré fotografie Kuciaka.
Na skutok im mal odovzdať Andruskó na žiadosť Tomáša Sz. dva mobilné telefóny. Tie mali slúžiť iba na signál po vražde, ktorým bolo prezvonenie. To sa podľa Miroslava M. aj stalo. Svoj telefón po skutku zničil, Tomáš Sz. si ho podľa neho nechal.
Pôvodná objednávka bola podľa Miroslava M. na vraždu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Ten dozoruje kauzu Technopol Servis, ako aj kauzu Donovaly.
Vo svojej výpovedi ďalej uviedol, že Mariana K. pozná len z médií.
Jeho výsluch momentálne vedú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry a následne sa budú pýtať obhajcovia obžalovaných, potom splnomocnenci poškodených.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Politici za opozičnú stranu SaS a mimoparlamentnú stranu Za ľudí veria, že páchatelia a organizátori vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú primerane potrestaní. Uviedli to v pondelok v reakcii na súdne pojednávanie v Pezinku. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa na sociálnej sieti ohradil voči spájaniu vraždy so Smerom-SD a upozorňuje na politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí.
"Naša krajina dnes stojí na križovatke, či sa vyberie cestou spravodlivosti, alebo prehlbovania nedôvery voči justícii a demokratickým inštitúciám. Veríme, že proces bude spravodlivý a dá Slovensku nádej na nový začiatok budovania slušnej spoločnosti. Pritom treba myslieť na to, že Marian K. je len symbolom zla a mafiánskych praktík a života vládnych špičiek na Slovensku," uviedol predseda SaS Richard Sulík.
Súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára sa môže podľa liberálov stať symbolickým predelom, po ktorom začne Slovensko znovu fungovať ako demokratická krajina.
Mimoparlamentná strana Za ľudí tiež poukázala na to, že pondelkový súdny proces je jedným z najdôležitejších súdov v novodobej histórii Slovenska. "Celá verejnosť očakáva tvrdý a spravodlivý trest pre vrahov aj objednávateľov. Táto vražda, chladnokrvná objednávka odstránenia novinára, ktorý odhaľoval pravdu, nemá obdobu v slovenskej histórii," komentoval podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga s dôvetkom, že vládna strana Smer-SD nesie plnú politickú zodpovednosť za túto vraždu.
"Smer-SD sa tvrdo ohradzuje voči akýmkoľvek snahám spájať ho s touto tragédiou a pripomína, že počas jeho vlády boli páchatelia zadržaní, obžalovaní a postavení pred súd," zdôraznil Fico na sociálnej sieti. Opoziční politici sa podľa jeho slov neštítia ničoho a tancujú na hroboch novinára a jeho snúbenice. "Tak ako bolo hanebné a odporné politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí bezprostredne po vražde, rovnako je to hanebné a odporné aj teraz, keď sa začal súdny proces," skonštatoval.
Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila v pondelok pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M.
Za vraždu Jána Kuciaka bol už právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú neskôr museli modifikovať pre požiadavku senátu Pamely Záleskej, ktorá nepovažovala dohodnutý 10-ročný trest odňatia slobody za adekvátny. Za úkladnú vraždu na objednávku požadovala pre Andruskóa 15-ročný trest, s ktorým napokon súhlasil. Stal sa tak prvým právoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).




Copyright © TASR 2019