15. 1. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka




Niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a Alena Zs. spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Uviedol to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Marianom K. aj jeho komunikáciu s obžalovanou Alenou Zs. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.
Sledovanie Kuciaka bolo podľa Tótha požiadavkou Mariana K. Zoznam 28 sledovaných novinárov zostavovali spolu s Marianom K., ktorý doň pridal aj Kuciaka. Mal sa o ňom vyjadrovať s nenávisťou a vulgárne. Marian K. mal Tóthovi povedať, že by bolo dobré, keby bol nejaký novinár zavraždený, aby sa ostatní zľakli. Exsiskár tvrdí, že Marian K. bol presvedčený, že Kuciaka proti nemu niekto nahuckal.
Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom K. podľa Tótha finančne podieľal aj Norbert Bödör. Ten sa mu mal podľa vlastných slov sám priznať s financovaním sledovaní. Vo výpovedi Tóth ďalej uviedol, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Mariana K. Sledovanie podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík.
Tóth na stredajšom pojednávaní označil dve fotografie Kuciaka ako fotky zo sledovania. Exsiskár vypovedal, že ich mal vyhotovovať svedok Miroslav Kriak. Na USB kľúči ich mal potom Tóth odovzdať Marianovi K. Podľa Zoltána Andruskóa, ktorý bol za vraždu novinára právoplatne odsúdený, ide o fotky, ktoré mu ukazovala Alena Zs. pri zadávaní objednávky vraždy Jána Kuciaka.
Na súde Tóth tiež popísal svoj vzťah s obžalovanou Alenou Zs. Tá si s ním mala podľa jeho slov písať po zadržaní Mariana K. Podotkol však, že nevedel, o koho ide a pochopil to, až keď ju zadržali. V deň, keď v septembri 2018 zadržali trojicu Andruskó, Miroslav M. a Tomáš Sz., sa začala podľa Tóthových slov nepriamo zaujímať, či nezačal Marian K. spolupracovať s políciou.
Peter Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi K. aj v kauze falšovania televíznych zmeniek.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


Copyright © TASR 2019