13. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zo svojej funkcie generálneho riaditeľa rumunskej štátnej tlačovej agentúry Agerpres odstúpil v pondelok generálny tajomník Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) Alexandru Ion Giboi.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.
EANA bola založená v roku 1956 a sídli vo švajčiarskom meste Bern.


Americká spravodajská televízia CNN zažalovala v utorok administratívu Donalda Trumpa za to, že Biely dom porušil ústavné práva novinára Jima Acostu, keď mu zrušil akreditáciu, a to po búrlivej výmene názorov medzi prezidentom a žurnalistom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Roztržka spravodajcu CNN s Trumpom sa odohrala v živom celoštátnom televíznom vysielaní. Následný zákaz Acostovej novinárskej práce v Bielom dome vyvolal vlnu obvinení, že Trump potláča slobodu tlače. Zároveň spôsobil prudké vyhrotenie napätia medzi prezidentom a CNN, ktorá je často terčom Trumpovho hnevu.
"Nezákonné zrušenie tejto akreditácie porušuje prvý dodatok (ústavy USA), v ktorom je zakotvená sloboda tlače, teda práva televízie CNN a Acostu, a tiež piaty dodatok, obsahujúci právo na riadny právny postup," uviedla CNN vo vyhlásení, ktoré oznamovalo podanie žaloby na federálnom súde vo Washingtone.
"Požiadali sme tento súd o vydanie okamžitého príkazu, aby bola Jimovi vrátená akreditácia," uviedla okrem iného CNN a varovala, že odobratie akreditácie Acostovi by sa mohlo stať precedensom pre budúce útoky na iné médiá.
"Ak sa to ponechá bez námietky, konanie Bieleho domu bude mať nebezpečný 'ochromujúci' vplyv na akéhokoľvek iného novinára, ktorý informuje o zvolených predstaviteľoch krajiny," dodala CNN vo vyhlásení.
Povolenie chodiť na tlačové konferencie a brífingy do Bieleho domu odobrali Acostovi po ostrej výmene názorov, do ktorej sa 7. novembra dostal s americkým prezidentom Trumpom.
K slovnej prestrelke medzi oboma mužmi došlo v minulosti už viackrát. Tá najnovšia sa odohrala po tom, ako sa Acosta prezidenta začal vypytovať na tzv. karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorá sa blíži k hraniciam USA. Trump po pár otázkach, v ktorých Acosta spochybňoval jeho tvrdenia, reportéra zahriakol a nariadil mu, aby sa vzdal mikrofónu. Keď to Acosta odmietol, Trump ho nazval "hrubým a hrozným človekom" a podobne počastoval neskôr i samotnú CNN.
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová zakrátko informovala, že Acostovi až do odvolania odobrali vstup do Bieleho domu.



Talianski novinári protestovali v utorok po celej krajine proti urážkam z úst popredných predstaviteľov vládneho Hnutia piatich hviezd (M5S). Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Žurnalisti sa zhromaždili na námestiach regionálnych hlavných miest na protest proti vyhláseniam lídra M5S Luigiho Di Maia a ďalšieho vplyvného predstaviteľa, ktorí dali novinárom nálepku "prostitútky", "šakali" a "intelektuálne a morálne skazení" ľudia.
Protestujúci označili tieto slovné útoky za riziko pre demokraciu a vyhlásili, že sa snažia "spustiť alarm", teda upozorniť na "politickú filozofiu, ktorá sa začína objavovať po celom svete", keď sa hádže všetka vina za politické neúspechy na novinárov a politici si z nich robia obetných baránkov.
Hnutie piatich hviezd má politický program zameraný na ďalšie znižovanie štátnej podpory médií. Avšak priame útoky na novinárov sa zintenzívnili po tom, čo starostku Ríma a členku M5S Virginiu Raggiovú súd cez víkend zbavil obvinenia z korupcie, ktoré ohrozovalo aj povesť samotného hnutia - predstavitelia M5S pritom celé mesiace ostro slovne napádali médiá za informovanie o tomto súdnom procese.



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že audionahrávky súvisiace s vraždou novinára Džamála Chášukdžího, ktoré Turecko poskytlo svojim západným spojencom, sú "desivé" a šokovali aj dôstojníka saudskoarabskej tajnej služby. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.
Chášukdžího, kritika saudskoarabského princa Muhammada bin Salmána, zabili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule pred šiestimi týždňami. Podľa Erdogana vraždu nariadili na "najvyšších úrovniach" saudskoarabskej vlády.
Turecký prezident povedal novinárom v lietadle pri návrate z víkendovej návštevy Francúzska, že diskutoval o vražde saudskoarabského žurnalistu s lídrami USA, Francúzska a Nemecka na večeri v Paríži.
"Pustili sme nahrávky súvisiace s touto vraždou každému, kto ich od nás chcel. Naša spravodajská organizácia nič neskrývala. Pustili sme ich všetkým, ktorí to chceli, vrátane Saudskoarabov, USA, Francúzska, Kanada. Nemecka, Británie," povedal Erdogan.
"Nahrávky sú naozaj desivé. Keď si ich vypočul dôstojník saudskoarabskej tajnej služby, bol taký šokovaný, že povedal: Tento musel užiť heroín, iba niekto, kto berie heroín, by to spravil," uviedol.
Podľa Erdogana mu saudskoarabský korunný princ povedal, že sa celá vec vysvetlí. "Trpezlivo čakáme," uviedol s tým, páchatelia tejto vraždy sú medzi 18 podozrivými zadržanými v Saudskej Arábii. "Musí sa odhaliť, kto im dal príkaz vraždiť," dodal.
Turecký provládny denník Sabah v utorok informoval, že batožina saudskoarabského tímu, ktorý bol vyslaný do Istanbulu v čase Chášukdžího vraždy, obsahovala injekčné striekačky, veľké nožnice, nastreľovacie pištole, vysielačky, elektrošokové zariadenia a rušičku signálu. Denník zverejnil fotografie röntgenových snímok tašiek, keď Saudskoarabi prechádzali cez kontroly na letisku pri odlete z Turecka.
Chášukdžího zavraždilo 2. októbra na konzuláte v Istanbule "komando" vyslané z Rijádu. Saudskoarabské úrady po popieraní zločinu medzičasom priznali, že išlo o úkladný čin, telo novinára sa však dosiaľ nenašlo. Saudskoarabskí činitelia teraz označujú vraždu novinára za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.




Server Seznam Zprávy zverejnil v utorok informáciu, že jeho redaktori našli vo Švajčiarsku syna českého premiéra Andreja Babiša, ktorého sa pre kauzu farmy Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo) snaží vypátrať polícia.
V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička, aby v prípade nemohol vypovedať. Niektoré dokumenty týkajúce sa stredočeskej farmy Čapí hnízdo údajne skutočne podpísal, nevedel však, aký je ich obsah. Práve rodinnou väzbou obhajoval český premiér svoje kroky v celom spore okolo dotácie pre Čapí hnízdo, napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.
Babišov syn ďalej povedal, že sa v minulosti pre konflikt s políciou dostal do Národného ústavu pre duševné zdravie, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopovovou. Tá je autorkou správy o zdravotnej nespôsobilosti Babiša mladšieho a tohto rok kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, na ktorého čele stojí súčasný český premiér.
Po vypuknutí kauzy okolo dotácie pre Čapí hnízdo údajne manžel Protopopovovej odviezol premiérovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol. Pre stíhanie Čapího hnízda," uviedol pre Seznam TV Babišov mladší.
"Povedala mi (Protopopovová) - máš na výber: buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď tam budeš, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," povedal Andrej Babiš mladší. "On (Protopopov) mi na Ukrajine povedal - ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený," dodal. Protopopova sa podľa svojich slov bál, preto oznámil českej polícii, že ho uniesli. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ serverov Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zaoberala, ale nezistila nijaké protiprávne konanie.
Babišov syn v súčasnosti žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Serveru Seznam Zprávy povedal, že v súčasnosti užíva lieky a má aj lepších lekárov. Protopopovová a jej manžel sa pre Seznam TV k prípadu odmietli vyjadriť.
Premiér Babiš v minulosti uvádzal, že v čase, keď farma Čapí hnízdo získala dotáciu, ju vlastnili jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, terajšej manželky Moniky Babišovej. "Pozitívne si pamätám, že som niečo s Čapím hniezdom podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem," povedal teraz Babišov syn pre Seznam Zprávy.
K novým odhaleniam sa v utorok vyjadril aj samotný český premiér. "Moja reakcia na reportáž Seznam Zprávy nie je jednoduchá. Ide o moju rodinu, moje deti. Fakty sú však jasné. Môj syn je psychicky chorý. Užíva lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou. Môjho syna nikto neuniesol, z Českej republiky odišiel dobrovoľne. Túto vec vyšetrovala polícia a sama došla k záveru, že sa únos nikdy nestal. Odmietam túto manipuláciu a nehorázny tlak novinárov na orgány činné v trestnom konaní. Je mi ľúto, že sa tu usporadúva honba na moju rodinu, ktorý som im svojím vstupom do politiky spôsobil a ktorá tým teraz najviac trpí," napísal na Facebooku Andrej Babiš.
České najvyššie štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) sa vo svojom vyhlásení ku kauze Čapí hnízdo odmietlo vyjadriť. Uviedlo ale, že dalo podnet pražským mestským prokurátorom, aby preverili tvrdenia syna premiéra Andreja Babiša mladšieho o tom, že pre kauzu Čapí hnízdo ho spolupracovníci jeho otca držali na Kryme.
Informáciami "zverejnenými vo včerajšom diele programu Zvláštne vyšetrovanie v TV Seznam" sa podľa vyjadrenia na Twitteri zaoberá aj polícia ČR, ktorá tiež vyhodnocuje ich relevantnosť.
Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. Vznikla na mieste bývalého statku a liehovaru a otvorili ju v roku 2010. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún na podporu malých a stredných podnikov. O dotáciu žiadala akciová spoločnosť Farma Čapí hnízdo, ktorá mala akcie na majiteľa. Nie je však jasné, kto bol jej skutočným majiteľom. Na spomínanom type akcií totiž nie je uvedené meno ani žiadne iné údaje o ich majiteľovi (držiteľovi). Poskytujú teda najvyššiu možnú mieru anonymity majiteľovi spoločnosti.
Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Babiš v priebehu času na otázku o skutočnom vlastníkovi farmy uvádzal rozporuplné odpovede. Dotáciou pre farmu sa zaoberal aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).
Andrej Babiš a ďalšie osoby vrátane Babišových príbuzných sú v kauze Čapí hnízdo stíhaní pre podozrenie z dotačného podvodu. Premiér i firma Agrofert však obvinenia odmietajú.

Copyright © TASR 2018


Stanovisko pražské policie k aktuálním informacím v médiích

V tuto chvíli můžeme potvrdit, že vyšetřovatel v rámci probíhajících úkonů trestního řízení v kauze Čapí hnízdo přibral již před několika měsíci soudního znalce, který by měl zhodnotit psychický stav jednoho z obviněných. Tento úkon je s ohledem na aktuální místo pobytu obviněného komplikovaný. Policie ČR nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu a v dané věci se švýcarskými kolegy prostřednictvím Interpolu intenzivně komunikovala a komunikuje. Policie ČR ve shora uvedené kauze v současné době po nikom z obviněných nepátrá. Dosud zjištěné informace, nejen k pobytu jednoho z obviněných, jsou pro Policii ČR dostatečné k dalším úkonům cestou mezinárodní právní pomoci.
Informacemi uvedenými ve včerejším dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam se pražská policie důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat v této souvislosti proto bude samozřejmě i autory reportáže.

K celé záležitosti údajného únosu Andreje Babiše ml. je na místě uvést, že policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná.

Žádné další informace k jednotlivým úkonům trestního řízení nelze v tuto chvíli poskytnout, jelikož právo na poskytování informací v dané kauze má od počátku vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Praze.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová
Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy
13. listopadu 2018