17. 11. 2018

Laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana sú investigatívni novinári

Laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana 
sú investigatívni novinári

Ján Kuciak a skupina investigatívnych novinárov, ktorí čelili extrémnemu ohrozeniu sú laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana. Aliancia Fair-play a VIA IURIS dnes už po jedenásty raz slávnostne odovzdávajú ocenenia, ktoré sa udeľuje ľuďom za dôslednú obhajobu verejného dobra často napriek prekážkam. Celý tento ročník venovali organizátori tomuto historicky významnému osmičkovému roku a ľuďom, ktorí boli vystavení obrovským skúškam. Spolu s Jánom Kuciakom ocenila Rada Bielej vrany tento rok novinárov Pavlu Holcovú (Centrum pre investigatívnu žurnalistiku CZ), Xéniu Makarovú (Trend), Zuzanu Petkovú (exTrend), Moniku Tódovú (Denník N), Mareka Vagoviča (Aktuality.sk) a Adama Valčeka (SME). Tohto roku po prvýkrát udelila aj špeciálne poďakovanie Rady Bielej vrany, ktoré si odnesú organizátori tohtoročných protestov z Iniciatívy Za slušné Slovensko. Mená laureátov organizátori zverejnili dnes na tlačovej besede v bratislavskej Galérii Nedbalka za účasti rodičov Jána Kuciaka a ostatných ocenených.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie. Špeciálne u Jána Kuciaka ocenila Rada jeho mimoriadny ľudský a novinársky prístup. Na tlačovej besede riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk podotkla, že podľa opakovaných svedectiev kolegov, ale aj novinárov z konkurenčných redakcií, bol na Slovensku výnimočný svojou nezištnou ochotou zdieľať poznatky a výsledky práce bez nároku na priznanie spoluautorstva. "Odhaľovanie pravdy bolo preňho dôležitejšie ako túžba po exkluzivite a sólo odhaleniach. Útok na Jána Kuciaka je útok na novinársku profesiu a na novinárov," konštatovala Wienk.

Ostatných novinárov ocenila Rada preto, že boli po tejto vražde najviac ohrození, a ak by v tej situácii opustili svoju profesiu, bolo by to legitímne rozhodnutie. "Oni však vytrvali a dôsledne si v tejto extrémnej situácii plnili novinárske úlohy," dodala Wienk. Ocenením novinárov tak Rada vyzdvihla výnimočnosť situácie, ktorej novinári čelili. "Pre mňa je najdôležitejšie, že si niekto všíma tú našu prácu. Tá frustrácia z toho, že nikoho nezaujíma to čo my robíme nie je opodstatnená. Ocenenie je ďalšia obrovská motivácia prečo v tom pokračovať," uviedla Pavla Holcová.

Rada Bielej vrany tento rok udelila po prvý raz aj špeciálne poďakovanie iniciatíve Za slušné Slovensko. Ako na tlačovej besede uviedol výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát, Rada sa rozhodla vyzdvihnúť výnimočnú vytrvalosť, nezištnosť, udržanie nestraníckosti a občianskeho charakteru protestov, solidaritu, profesionalitu a zrelosť tohoto najmasovejšieho hnutia po roku 1989 v extrémnej politickej situácii, ich schopnosť udržať si masívnu podporu verejnosti a verne reprezentovať občiansky hlas. Poďakovanie iniciatíva chápe ako záväzok vytrvať a pokračovať v zápase o slušné a spravodlivé Slovensko. "Blížia sa prezidentské voľby, voľby do europarlamentu, tak sa budeme snažiť motivovať ľudí, aby prišli voliť, lebo to je jedno z ich najväčšich práv a tak môžu ovplyvniť politickú situácií. Ak sa niečo stane na politickej scéne, budeme pozývať ľudí na námestia volať po slušnosti, spravodlivosti a politickej zodpovednosti," povedal Juraj Šeliga z Iniciatívy Za slušné Slovensko.

Aliancia Fair-play a VIA IURIS laureátom ocenenia udelia dnes podvečer, teda symbolicky 17. novembra presne o 17:11 v bratislavskej Refinery Gallery. Večer bude pokračovať sériou vystúpení Koncertu pre všímavých, v rámci ktorého vystúpia umelci Pražský výběr, Jana Kirschner komorne, americkí Ho99o9 alebo Vec & Škrupo s kapelou.

Minulý rok sa laureátmi tohto ocenenia stali Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Ocenenie Biela vrana vlani získali aj psychológ Štefan Straka, ktorý rieši napätie medzi etnikami cez farmárčenie a ochranár Erik Baláž, ktorý zmenil pohľad na to, ako dnes nazeráme na ochranu prírody.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.