13. 11. 2018

Maďarič nesúhlasí s rozpočtom kultúry

Maďarič nesúhlasí s rozpočtom kultúry

Pre chýbajúce zdroje na podporu rozvoja audiovizuálneho priemyslu na Slovensku pre Audiovizuálny fond (AVF) v budúcoročnom rozpočte nepodporil bývalý minister kultúry Marek Maďarič na dnešnom Výbore NR SR pre médiá a kultúru návrh rozpočtu Ministerstva kultúry (MK) SR na rok 2019. Podpora filmu, ale aj ochrana pamiatok a platy pracovníkov v kultúre dominovali dnešnej diskusii o budúcoročnom rozpočte MK SR. Výbor konštatoval, že nedostal k návrhu žiadne pripomienky a návrh rozpočtu MK SR na budúci rok zobral na vedomie ôsmimi hlasmi. Plénu navrhuje jeho schválenie. Štyria z prítomných poslancov sa zdržali hlasovania, medzi nimi aj Maďarič.
Podľa návrhu rozpočtu MK SR pre rok 2019 na transfery pre verejnoprávne inštitúcie - RTVS, AVF, TASR, Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín je vyhradených 62,2 milióna eur. Je to zníženie o 779-tisíc eur oproti schválenému rozpočtu na rok 2018. Zo spomínaných inštitúcií dostane menej iba AVF, a to spolu 6 miliónov eur na podporu audiovizuálnej kultúry, ktoré rozdelí cez výzvy na vývoj, tvorbu, distribúciu. Okrem tejto sumy by mal AVF dostať aj pohyblivú zložku svojho rozpočtu na rozvoj filmového priemyslu, ktorá sa každoročne mení v závislosti od záujmu filmových producentov. Pre rok 2019 mala byť 4,7 mil. eur a tento rok bola vo výške 779-tisíc eur. Spomínaná suma 4,7 mil. eur však v návrhu rozpočtu chýba. Fakt, že táto suma garantovaná v rozpočte nie je, ohrozuje filmové projekty, robí systém nedôveryhodným, doplnil Maďarič.
Exminister kultúry a člen kultúrneho výboru parlamentu Maďarič (nezaradený poslanec) podotkol, že so sumou 4,7 mil. eur na rozvoj audiovizuálneho priemyslu počítalo aj ministerstvo financií. Pripomenul, že ide o systém podpory subjektov súkromných producentov. V prípade, že ich projekty splnia kritéria a sú pripravení preukázať, že preinvestujú istú sumu zo svojich prostriedkov na Slovensku, majú nárok na vrátenie 20 percent nákladov. Systém je podľa Maďariča veľmi dobre nastavený a znamená prínos pre verejné financie. To, že AVF nedostane tieto zdroje ohrozí plnenie jeho úloh.
Ako počas diskusie vo výbore konštatoval k téme filmovej podpory štátny tajomník MK SR Ivan Sečík, nebol pri diskusii, po ktorej sa položka 4,7 mil. na podporu audiovizuálneho priemyslu v rozpočte škrtla. MK SR však podľa neho má záujem dodržať tento záväzok, lebo je to zákonná povinnosť. Výbor informoval o tom, že sa v uplynulých dňoch uskutočnili rokovania medzi MK SR a AVF, a výsledkom je dohoda, že sa táto suma bude splácať štvrťročne. Ministerstvo financií zároveň podľa Sečíka garantovalo, že tieto zdroje zaistí tak, ako bude vznikať potreba na ich výplatu. Dodal, že momentálne je systém motivačný aj pre slovenské produkcie a väčšina žiadosti o podporu pochádza zo slovenského filmového prostredia.
Maďarič však nepovažuje takéto garancie za dostatočné, tvrdí, že jedinou garanciou je štátny rozpočet. Ako povedal pre médiá, „nemôžem prijať filozofiu, že síce to v rozpočte nie je, ale bude to nejako garantované. Dnes schvaľujeme návrh rozpočtu, a tam to musí byť. Ja sa nemôžem ako poslanec spoliehať na to. To by sme potom vlastne mohli schváliť rozpočet v akejkoľvek podobe, lebo by nám mohli povedať príslušní ministri, že majú sľúbené z ministerstva financií, že aj na to dostanú, aj na to dostanú, aj na to dostanú“.
Ministerstvo kultúry prišlo so snahou pritiahnuť na Slovensko veľkých filmových producentov, podporiť investície do filmového priemyslu, a tým aj vznik nových pracovných miest v roku 2013. Zaistilo to novelou zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorá začala platiť 1. januára 2014. AVF takto môže poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahol istú sumu. Zo začiatku to bolo najmenej dva milióny eur a od 1. augusta 2017 platí, že sa táto hranica znížila na 150-tisíc eur, resp. 300-tisíc eur v závislosti od rozsahu filmového projektu. Žiadať o dotáciu vo výške 20 percent preinvestovaných zdrojov na Slovensku môžu najmä producenti hraných, dokumentárnych alebo animovaných diel určených pre kinodistribúciu alebo pre televízne vysielanie. O podporu sa môžu uchádzať domáce aj zahraničné produkcie. Do sumy oprávnených výdavkov, z ktorých sa počíta 20-percentná podpora, sa nepočítajú slovenské verejné zdroje, teda dotácie z AVF. O dotácie sa môžu uchádzať produkcie, ktoré splnia tzv. kultúrny test. Z podpory sú úplne vylúčené diela pornografického charakteru alebo diela schvaľujúce násilie. Podrobnosti upravuje vyhláška, ktorá obsahuje aj vzor tlačiva kultúrneho testu. Jeho vyplnenie je podmienkou uchádzania sa o podporu.
Podľa členky výboru Viery Dubačovej (nezaradená) je rozpočet MK SR na rok 2019 málo ambiciózny. Očakávala výraznejšie zvýšenie platov pracovníkov v rezorte kultúry. Podľa Sečíka ide o 10-percentné navýšenie platov. Dubačová by ďalej privítala viac zdrojov na rekonštrukciu ohrozených pamiatok. K tejto téme štátny tajomník MK SR pripomenul, že sa MK SR podarilo zvýšiť v uplynulých rokoch zdroje na obnovu pamiatok, aj keď „ten dlh, ktorý tu vznikal roky, je skutočne neúnosný“. Doplnil, že na ministerstve začali systémovo riešiť ochranu a obnovu pamiatok a do vlády by sa mal dostať materiál, v ktorom by sa dlh SR v tejto oblasti presnejšie definoval. Sečík zároveň na otázku poslankyne Dubačovej objasnil situáciu vo výzvach v oblasti kreatívneho priemyslu. Tie pozastavili kontroly na slovenskej aj bruselskej úrovni a mali by sa na jar budúceho roka opäť rozbehnúť.
Ministerstvo kultúry by malo dostať zo štátneho rozpočtu na budúci rok 255 miliónov eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to o 25 miliónov eur menej (8,91 percenta). Dôvodom je, že tento rok boli jednorazovo zvýšené výdavky rezortu kultúry na rekonštrukciu a modernizáciu sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Na osobné výdavky v rezorte kultúry by malo v roku 2019 spolu ísť 19,5 mil. eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 viac o 965-tisíc eur (5,20 %). Zvýšenie spôsobí najmä valorizácia platov. Na dotačný systém MK SR by malo ísť 16 miliónov eur, čo je rovnaká suma ako tento rok. Jeho súčasťou je program Obnovme si svoj dom (12 mil. eur) určený na obnovu národných kultúrnych pamiatok.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.