17. 11. 2018

Zomrel William Goldman

Zomrel William Goldman

Vo veku 87 rokov v New Yorku zomrel americký scenárista William Goldman. S odvolaním sa na jeho dcéru Jenny o tom dnes informoval okrem iného denník The Washington Post (WP). Držiteľ dvoch cien americkej filmovej akadémie Oscar napísal scenár napríklad k filmom Butch Cassidy a Sundance Kid či Všetci prezidentovi muži.
Goldman, ktorý podľa WP zomrel na následky rakoviny a zápalu pľúc, písal tiež vlastné knihy. Dve z nich sa stali aj námetom k úspešným filmom, ku ktorým Goldman napísal scenáre. Jednou z nich bol Maratónec z roku 1976, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Dustin Hoffman, druhú rozprávka Princezná nevesta z roku 1987.
Ocenenie americkej filmovej akadémie Oscar mu vyniesli scenára k westerne Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969, v ktorom si zahrali Paul Newman a Robert Redford, a dráme Všetci prezidentovi muži z roku 1976, ktorý vznikol na motívy skutočných udalostí okolo aféry Watergate.
K ďalším snímkam, ku ktorým Goldman napísal scenáre, patrí vojnová dráma Vzdialený most, westernová komédia Maverick či thriller Misery nechce zomrieť.

Copyright © ČTK 2018