15. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib žiada tresty smrti pre piatich Saudskoarabov obvinených z objednania i vykonania vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Prokurátor zároveň vo štvrtok očistil vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné.
Novinár Chášukdží, kritik korunného princa, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Hovorca saudskoarabského prokurátora vo štvrtok opísal, ako vražde došlo. Chášukdžího podľa jeho slov nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti novinárovho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Agentúra AFP pripomenula, že ide o prvý raz, čo sa Rijád vyjadril k spôsobu vraždy.
Hovorca prokurátora tiež poprel, že by mal korunný princ s vraždou niečo spoločné. Príkazy vedúce k vražde novinára podľa jeho slov zadali dvaja poprední saudskoarabskí predstavitelia.
Námestník riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby - Ahmed al-Assiri - mal podľa jeho slov vydať príkaz, aby Chášukdžího prinútili vrátiť sa domov do vlasti. Šéf za týmto zámerom vytvoreného "vyjednávacieho tímu", ktorého meno hovorca nezverejnil, mal následne odletieť do Istanbulu a vraždu novinára nariadiť.
Saudskoarabský prokurátor vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnila saudskoarabská štátna agentúra SPA, žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov, ktorí sú obvinení z "nariadenia a spáchania" vraždy a "primerané tresty" pre ďalších obvinených.
Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie.

Turecko považuje za nedostatočné štvrtkové vyhlásenie saudskoarabského generálneho prokurátora, podľa ktorého bol novinár Džamál Chášukdží 2. októbra nadrogovaný a následne rozštvrtený na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry AFP turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na zmienené vyhlásenie, v ktorom sa Rijád prvýkrát vyjadril k spôsobu vraždy novinára. Ankara zároveň trvá na tom, že vražda novinára bola "premysleným" činom.
"Všetky tieto kroky vnímame ako pozitívne, nie však dostatočné," uviedol Čavušoglu v prejave, ktorý odvysielala turecká televízia. "Chcem povedať, že osobne nepovažujem niektoré z týchto vyhlásení za dostatočné... Táto vražda bola premyslená," povedal ďalej turecký minister. "Odhalení musia byť skutoční páchatelia, tí ktorí vydali rozkaz. Tento proces sa nemôže takto uzavrieť," dodal Čavušoglu.
Šéf tureckého rezortu diplomacie sa podľa agentúry AP pozastavil tiež nad tým, prečo Saudská Arábia doposiaľ obvinila len 11 z osôb, ktoré v súvislosti s vraždou zadržala. Upozornil tiež na to, že vyhlásenie saudskoarabského prokurátora neodhaľuje, kam po rozštvrtení na konzuláte previezli časti novinárovho tela.
Chášukdží, kritik korunného princa, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib vo štvrtok prostredníctvom svojho hovorcu opísal, ako k vražde novinára došlo. Chášukdžího podľa jeho opisu nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti jeho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Prokurátor v tejto súvislosti žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov, ktorí sú obvinení z "nariadenia a spáchania" vraždy a "primerané tresty" pre ďalších obvinených.
Príkazy vedúce k vražde novinára podľa neho zadali dvaja poprední saudskoarabskí predstavitelia. Námestník riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby - Ahmad Asírí - mal vydať príkaz, aby Chášukdžího prinútili vrátiť sa domov do vlasti. Šéf za týmto zámerom vytvoreného "vyjednávacieho tímu" mal následne odletieť do Istanbulu a vraždu novinára nariadiť.
Saudskoarabský prokurátor zároveň očistil vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné. Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie.

Copyright © TASR 2018