5. 10. 2014

Zomrel Jurij Ljubimov

Zomrel Jurij Ljubimov

V nedeľu zomrel vo veku 97 rokov významný ruský režisér Jurij Ljubimov. Táto legenda patriaci k najväčším osobnostiam európskeho divadla minulého storočia bola hospitalizovaná na klinike v Moskve v piatok kvôli vážnym srdcovým problémom.
"Ljubimov zomrel," citovala agentúra TASS moskovskú kliniky, kde bol režisér hospitalizovaný.
Jurij Ljubimov založil preslávené moskovské Divadlo Na Tagance, ktoré od jeho vzniku v roku 1964 tiež riadil. Svojimi tamojšími inscenáciami trvalo provokoval sovietsku moc. Séria zákazov jeho predstavenie, rovnako ako statočné občianske postoje vyústili až v prepustení z divadla a vyhostenie zo Sovietskeho zväzu.
V roku 1983 bol ako "režimu nepohodlný" zbavený sovietskeho občianstva a ocitol sa na štyri roky v nútenej emigrácii. Režíroval potom po svete ako izraelský občan. Vrátiť sa smel až v dobe sovietskych reforiem v roku 1988.
Je držiteľom mnohých prestížnych medzinárodných ocenení. K jeho nejproslavenějším inscenáciám patrí Hamlet s Vladimirom Vysockým alebo Puškinovej drámu Boris Godunov. Ljubimov ale inscenoval po svete aj rad operných titulov. Režíroval napríklad svetovú premiéru opery Luigiho Nona Keď bol úsvit láskou oťažený v milánskej La Scale.

Zdroj : novinky.cz