22. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké ministerstvo spravodlivosti spolupracuje so skupinou viac než 12 generálnych štátnych prokurátorov, aby prešetrilo trhovú silu veľkých technologických spoločností.
Šéf protimonopolného odboru ministerstva Makan Delrahim uviedol, že v rámci protimonopolnej revízie preverujú akvizície koncernov s veľkou trhovou silou, ktoré boli pôvodne schválené.
"Bolo vznesených niekoľko otázok...či nešlo o potenciálnych konkurentov, a či bolo alebo nebolo schválenie múdre," cituje Delrahima agentúra Reuters. "Neviem, či bolo úmyslom silných firiem kúpiť niektorých konkurentov. Nepoznám fakty o každom z vyšetrovaní."
Ministerstvo spravodlivosti už 23. júla oznámilo, že otvára rozsiahle vyšetrovanie, či sa technologické firmy neangažovali v antikonkurenčných praktikách. Najväčšie obavy vzbudzovali oblasti výskumu, sociálnych médií a niektorých maloobchodných online služieb. Podľa agentúry Reuters išlo o zjavný odkaz na koncerny Google, Amazon, Facebook a pravdepodobne aj na Apple.
Nemenovaný zdroj pre Reuters uviedol, že už v nadchádzajúcich týždňoch môže vyše 12 štátov oznámiť oficiálne vyšetrovanie. "Myslím, že je bezpečné povedať, že vyše 12 štátnych prokurátorov prejavilo záujem o túto záležitosť," potvrdil Delrahim. Osem štátnych generálnych prokurátorov sa v júli stretlo s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, aby prediskutovali vplyv veľkých technologických spoločností na hospodársku súťaž. Diskutovalo sa aj o možných protimonopolných krokoch.
Ministerstvo sa zameria na vývoj cien, inovácií a kvality. Ďalšie kroky budú pozostávať z požadovania dokumentov a informácií a môžu zahŕňať aj povinné predloženie údajov. Po júlovom oznámení sa dotknuté spoločnosti "okamžite s nami skontaktovali s úmyslom spolupracovať a poskytovať informácie potrebné pre vyšetrovanie," dodal Delrahim.


Slobodná strana Rakúska (FPÖ) odobrala svojmu bývalému predsedovi a niekdajšiemu vicekancelárovi Heinzovi-Christianovi Strachemu práva administrátora k jeho profilu na Facebooku. Informoval o tom v stredu denník Heute.
Všetky príspevky, ktoré bude chcieť Strache odteraz na svojom profile, ktorý má okolo 800.000 fanúšikov, zverejniť, budú musieť prejsť kontrolou vedenia FPÖ.
Strache nie je administrátorom svojho profilu na Facebooku údajne už päť dní, uviedol denník Heute s odvolaním sa na zdroje z prostredia FPÖ. Tieto informácie však zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.
Ako uviedol hovorca FPÖ, všetky väčšie facebookové stránky vrátane profilov bývalého ministra vnútra Herberta Kickla či nového predsedu FPÖ Norberta Hofera sú spravované centrálne. K Strachemu sa však hovorca nevyjadril.
Pochybnosti o tom, že tvorcom obsahu na profile už nie je samotný Strache, existovali už dlhšie, poznamenal denník Tiroler Tageszeitung.
Voči Strachemu je vedené vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery v súvislosti s kompromitujúcim videozáznamom nakrúteným na španielskom ostrove Ibiza. Strache je na ňom zachytený, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.
Zverejnenie tohto kompromitujúceho videa viedlo v máji k pádu koaličnej vlády FPÖ a konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) na čele s vtedajším kancelárom Sebastianom Kurzom.


Polícia v Bulharsku vyšetruje niekoľko vyhrážok bombou, zaslaných e-mailom médiám v hlavnom meste Sofia a hlavným letiskám v krajine.
Špeciálne policajné tímy prehľadali v stredu letiská v Sofii, Plovdive, Varne a Burgase, ako aj redakcie Bulharskej národnej televízie (BNT) a vplyvného denníka 24 časa (24 hodín). Pátrali po výbušných zariadeniach, ale žiadne nenašli.
Polícia podľa tlačovej agentúry AP uviedla, že "evidentným zámerom bolo narušiť ich prácu".
E-maily boli zaslané za použitia anonymizačných internetových nástrojov a onlinových komunikačných aplikácií, s pôvodom mimo Bulharska.
Bulharská polícia je v rámci vyšetrovania v kontakte aj s medzinárodnými policajnými a justičnými orgánmi.
Polícia oznámila, že podobné odkazy boli v utorok zaslané i letiskám a neskôr mediálnym organizáciám v ďalších krajinách Európskej únie, ale nespresnila ich.

Copyright © TASR 2019

Televízia O2 TV mala v utorok večer počas zápasu štvrtého predkola futbalovej Ligy majstrov medzi rumunskou Kluž a pražskú Slaviou výpadok. Výkonný riaditeľ stanice O2 TV Sport Marek Kindernay na twitteri napísal, že niektoré televízne aplikácie boli v dôsledku obrovského záujmu divákov preťažené. "Riešime to s dodávateľom technológie," uviedol s ospravedlnením počas zápasu. .
Televízia aktuálne okrem iného ponúka nezáväzné vyskúšanie balíčku O2 TV HBO a Sport Pack, ktorý obsahuje tiež kanály, na ktorých bol zápas vysielaný. Za 30 dní užívania služby stoja jednu korunu. Prihlásenie do televízie sa podľa ohlasov na sociálnych sieťach ale nedarilo aj ďalším užívateľom s najrôznejšími predplatenými balíčky.
"Kvôli veľkému záujmu o sledovanie zápasu Slavie s Kluž je prihlasovanie momentálne preťažené, prosíme naše divákov o trpezlivosť. Ďakujeme," uviedla krátko po začatí zápasu na twitteri televízie. Zákazníkom tak neboli dostupné ani ďalšie televízne kanály. Počas zápasu sa podľa internetových komentárov klientov O2 TV situácie zlepšovala. Pri väčšom záujme ľudí mala O2 TV problémy už skôr, napríklad pri derby Sparta - Slavia v marci 2016.

Používatelia Facebooku budú mať po novom možnosť sledovať a prípadne zablokovať na tejto sociálnej sieti zber dát o svojej osobe, ktorá jej zasielajú externé weby a aplikácie. Americká firma dnes oznámila zavedenie tejto dlho sľubované služby. Užívateľom sa tak bude vo výsledku zobrazovať menej presne cielené reklamy.
Budú tiež môcť vymazať svoju históriu správanie na webe. Facebook zatiaľ funkciu ponúkne iba v Írsku, Južnej Kórei a v Španielsku. Konečným cieľom ale je sprístupniť ju celosvetovo. Podľa analytika, ktorého oslovil spravodajský server BBC, nebude mať opatrenie významný vplyv na zisky firmy.
Facebook prichádza s týmto krokom, ktorý jeho zakladateľ Mark Zuckerberg podľa agentúry AP avizoval pred viac ako rokom, v čase, kedy Apple a Mozilla už začali obmedzovať službu sledovanie používateľov prostredníctvom svojich prehliadačov. Nemecký kartelový úrad pre kontrolu hospodárskej súťaže firme navyše už vo februári nariadil, že do budúcnosti nesmie bez súhlasu nemeckých užívateľov vyhodnocovať dáta, ktoré o nich na rôznych platformách získala.

Copyright © ČTK 2019

Podľa najdrahšieho obrancu futbalovej histórie Harryho Maguira by spoločnosti, ktoré prevádzkujú sociálne siete, mali vyžadovať overenie identity každého užívateľa. Stopér Manchestru United a anglickej reprezentácie tak reagoval na rasistické útoky z radov fanúšikov na adresu jeho klubového spoluhráča Paula Pogbu, ktorý v pondelkovom ligovom zápase proti Wolverhampton nepremenil pokutový kop a jeho tím na pôde súpera remizoval 1:1. Vedenie 20-násobného anglického šampióna sa postavilo na stranu svojich hráčov a vyzvalo vedenie firiem "k zakročenia v podobných prípadoch".
"Zriadenie každého účtu by malo podliehať verifikácii na základe pasu alebo vodičského preukazu. Pomohlo by to zastaviť 'patetických trolov', aby si neustále zriaďovali nové kontá a napádali druhých ľudí," napísal Maguire na twitteri.
Niekdajší hráč Manchestru United a aktuálne kouč anglickej ženskej futbalovej reprezentácie Phil Neville vyzval na polročný bojkot sociálnych médií, pri ktorých "stratil akúkoľvek vieru".

Thajská vláda plánuje zriadiť centrum na boj proti neovereným správam na sociálnych médiách. Informoval o tom v stredu minister pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Phutthipong Punnakan. Cieľom centra bude bojovať proti všetkým druhom "falošných správ" so zameraním sa na dezinformácie týkajúce sa katastrof a finančných záležitostí, pričom každou z týchto oblastí sa bude zaoberať osobitné oddelenie.
Phutthipong povedal, že tretie oddelenie sa bude koncentrovať na učenie mediálnej gramotnosti a integrovanie tohto predmetu do thajského vzdelávacieho systému. Ministerstvo tiež zriadi webovú stránku, na ktorej si ľudia budú môcť overiť správy, ktoré považujú za falošné. Centrum aj webová stránka začnú fungovať v októbri.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.