29. 6. 2014

MFF v Moskve

MFF v Moskve

Hlavnú trofej - Zlatého sv. Georgija na 36. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Moskve získal japonský súťažný film režiséra Kazujošiho Kumakiriho s anglickým distribučným názvom My Man (Môj muž) - príbeh o vzťahu otca a adoptívnej dcéry.
Rozhodla o tom medzinárodná odborná porota, ktorej predsedal renomovaný ruský filmár Gleb Panfilov, informovali organizátori.
Pre 39-ročného filmára z krajiny vychádzajúceho slnka to znamená ďalší veľký medzinárodný úspech po oceneniach z festivalových prehliadok vo francúzskom Deauville, holandskom Rotterdame, či sicílskej Taormine.
Špeciálnu cenu poroty - Strieborného sv. Georgija - získal turecko-francúzsky súťažný film Eye am (Gözümün Nüru) režisérskej dvojice Melik Saracoglu-Hakki Kurtulus, ktorému patrí aj ocenenie federácie filmových klubov.
Rovnakú trofej - Strieborného sv. Georgija za najlepšiu réžiu udelili porotcovia ruskej filmárke Valeriji Gaj Germanikovej za film Da i da (Áno a áno) o vzťahu umelca-alkoholika a učiteľky. Tento film získal aj ocenenie medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI.
I Strieborný sv. Georgij za najlepší mužský herecký výkon poputuje do Japonska vďaka kreácii Tadanobuho Asana v snímke ocenenej hlavnou trofejou.
Rovnaké ocenenie spomedzi herečiek získala ukrajinská speváčka Natalka Polovynková, ktorá stvárnila hlavnú postavu v dráme Bratia. Posledná spoveď režisérky Viktorie Trofimenkovej. Tento film získal aj cenu ruských filmových kritikov.
Prestížnu Stanislavského cena za mimoriadny herecký prínos udelili ruskej herečke Inne Čurikovovej.
Ďalšiu špeciálnu cenu za mimoriadny prínos svetovej kinematografii si prevzal predseda poroty hlavnej súťaže Gleb Panfilov.
Aj cena divákov zostáva vďaka snímke Vladimira Tumajeva Belyj jageľ podľa románu neneckej spisovateľky Anny Nerkagiovej v Rusku.
Súťaž dokumentárnych filmov sa stala korisťou poľskej snímky režiséra Jana P. Matuszynského Hlboká láska.
Cenu pre najlepší krátkometrážny film získal Max Šavkin z Ruska za 14 krokov.
Na festivalovej prehliadke, ktorú od roku 2000 usporadúvajú s ročnou periodicitou, si tentoraz v súťažnej sekcii zmeralo sily 16 celovečerných filmov. Slovenská ani česká kinematografia nemala zastúpenie ani v hlavnej súťaži, ani v súťaži dokumentárnych filmov.
V sekcii Tretí vek však v rámci festivalu premietli snímku Klauni režiséra Viktora Tauša, ktorá vznikla v česko-slovensko-fínsko-luxemburskej koprodukcii. Vo filme, ktorého scenár napísal Petr Jarchovský, známy zo spolupráce s Janom Hřebejkom, videli aj návštevníci moskovského festivalu Oldřicha Kaisera či Jiřího Lábusa, Zuzanu Kronerovú a Juraja Nvotu.
Organizátori podujatia pripravili aj v tomto roku popri súťažných filmoch projekcie stoviek iných snímok v množstve nesúťažných sekcií.
MFF v Moskve, ktorý 19. júna slávnostne otvorila projekcia dokumentu amerického režiséra Gabeho Polskyho Červená armáda o legendárnom armádnom hokejovom tíme CSKA Moskva a ktorý dnes v ruskej metropole vyvrcholil, patrí do špičkovej kategórie A festivalových podujatí.

Copyright © TASR 2014