26. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Primátor mesta Hildburghausen v spolkovej krajine Durínsko sa ospravedlnil za publikáciu kontroverzného oznamu z čias druhej svetovej vojny, informovala v pondelok agentúra AP.
Oznam o spomienkovej slávnosti na počesť obetí bombardovania, na ktorej mal predniesť príhovor Adolf Hitler, bol uverejnený v miestnych novinách, uvádza na svojom webovom portáli týždenník Der Spiegel. Primátor mesta Holger Obst v krátkom sprievodnom texte pripomína bombardovanie mesta spojeneckými vojskami vo februári 1945.
Starostu za uverejnenie oznamu, ktorý bombardovanie údajne opisuje ako "teroristický útok", kritizovali.
Obst v pondelok na webovej stránke mestečka uviedol, že publikovanie historického materiálu a fotografií bez sprievodných komentárov bola chyba. Trval však na tom, že nemal v úmysle znižovať význam nacistickej diktatúry.
Krajne pravicové skupiny sa podľa AP často snažia Nemcov z čias druhej svetovej vojny vykresliť ako obete a vyzdvihujú udalosti, ktoré si vyžiadali vysoké počty mŕtvych na strane civilistov - napríklad bombardovanie Drážďan v roku 1945.


Šesťčlenný tím novinárov americkej televíznej stanice Univisión vysielajúcej v španielčine bol v pondelok takmer tri hodiny zadržiavaný v prezidentskom paláci vo venezuelskej metropole Caracas. Informovala o tom agentúra DPA.
Tím vedený Jorgeom Ramosom, americkým občanom narodeným v Mexiku, prišiel do Caracasu nakrútiť rozhovor s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom. Tomu sa však postupom času prestali páčiť otázky, ktoré mu Ramos kládol. 
Po asi 15 minútach, keď mu novinár ukázal zábery Venezuelčanov konzumujúcich potraviny, ktoré vybrali zo smetiarskeho auta, Maduro rozhovor ukončil. Novinárov potom na 2,5 hodiny zatvorili do izby bez svetla a odobrali im techniku, mobily aj nakrútený materiál, uviedla televízia Univisión na svojej stránke.
Ramosovi sa predtým, ako mu zobrali jeho telefón, podarilo spojiť s kolegom. "Nicolásovi Madurovi som povedal, že milióny Venezuelčanov a mnoho vlád vo svete ho nepovažujú za legitímneho prezidenta, ale za diktátora. To sa mu evidentne nepáčilo a rozhovor preto prerušil," povedal Ramos po prepustení.
Zhabané vybavenie Madurova ochranka novinárom nevrátila.
Venezuelský minister informácií Jorge Rodríguez označil incident s novinármi za "divadlo" amerického ministerstva zahraničných vecí. "Nebudeme súčasťou tejto lacnej šou," cituje ho agentúra BNO News.
Cez víkend došlo na venezuelsko-kolumbijských hraniciach ku krvavým zrážkam, pri ktorých bezpečnostné zložky prekazili pokusy prívržencov opozičného lídra Juana Guaidóa dostať do Venezuely dodávky potravín a liekov poskytnutých prevažne Spojenými štátmi. Štyria ľudia prišli pri násilnostiach o život a stovky ďalších utrpeli zranenia.
Situáciou vo Venezuele sa bude v utorok na žiadosť USA zaoberať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.
Účastníci stretnutia tzv. limskej skupiny vyzvali v pondelok v Bogote Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby sa zaoberal dianím vo Venezuele a odmietanie Madura vpustiť do krajiny zahraničnú pomoc stíhal ako "zločin proti ľudskosti".


Copyright © TASR 2018




Chorvátski novinári, opozičné strany, neziskové organizácie a verejne známe osoby bojkotujú chorvátske verejnoprávne rádio a televíziu HRT. Informovala o tom chorvátska agentúra HINA. Dôvodom protestu sú útoky na novinárov i údajná podriadenosť voči vládnucej strane.

Bojkot má formu dôsledné neúčasti protestujúcich v reláciách a štúdiách HRT. Trvať by mal do 2. marca, kedy vyvrcholí demonštrácií v Záhrebe, ktorú zvolal jeden z organizátorov bojkotu - združenie chorvátskych novinárov (HND).
Protest pod názvom "novinárčina nedáme" spustilo minulý týždeň 30 spolkov a mimovládnych organizácií, ktoré chceli vyjadriť solidaritu s desiatkami novinárov aj celých médií, ktoré HRT zažalovala až o 2,3 milióna kún (7,9 milióna Sk) kvôli ich informovanie o nehospodárnom míňaní vnútri tejto inštitúcie. Postupne sa k nim pridali aj parlamentné strany na čele so Sociálnodemokratickú stranou (SDP), ale aj odbory a význačné osobnosti z kultúrneho a verejného života.
"Oficiálne stanovisko Európskej federácie novinárov je, že HRT je čo do nezávislosti najhoršie verejnoprávnej služba v Európe," uviedli organizátori. Jelena Berkovičová zo združenia GONG povedala, že "HRT je dnes bohužiaľ okupované a nie je to médium, ktoré chceme a ktoré si ako občania demokratickej krajiny zasluhujeme".
Riaditeľ televízie Kazimir Bačić sa dnes v otvorenom liste ohradil, že je to naopak jeho inštitúcia, ktorá čelí politickým tlakom. Podľa neho cťou vyváženosť spravodajstva a stala sa obeťou politických půtek a predvolebnej kampane.
Jedným z politických subjektov, ktoré sa k protestu pripojili, je liberálna strana Chytro (pamätných). Podľa nej "HRT už dlho nie je verejnoprávna ani informatívny službou občanom, pretože politicky dosadené vedenie z HRT urobilo servis vládnucej strany Chorvátskej demokratickej spoločenstvo (HDZ)".
Opozičná sociálnodemokratická strana dnes vykázala redaktora HRT zo svojej tlačovej konferencie. "Osobne proti vám nič nemáme, ale pridali sme sa k bojkotu. (...) Protestujeme tým proti podľa nás najhoršiemu verejnoprávnemu médiu v Európe," zdôvodnil svoj krok predseda záhrebskej organizácie SDP Gordan Maras. Jeho krok však organizátori bojkotu verejne odsúdili, pretože cieľom protestu podľa nich určite nemala byť cenzúra novinárov.

Copyright © ČTK 2018

Víťazka ukrajinského národného kola Eurovízie Maruv nepôjde na májové finále do Tel Avivu, rozhodla ukrajinská verejnoprávna stanica. Dôvodom je skutočnosť, že 27-ročná interpretka občas vystupuje v znepriatelenom Rusku. 

Zdroj: Unian