28. 2. 2019

Zomrela Oľga Bleyová

Zomrela Oľga Bleyová

Zomrela výtvarníčka a fotografka Oľga Bleyová (17. mája 1930 - 26. februára 2019). Posledná rozlúčka bude v pondelok 4. marca v bratislavskom krematóriu o 12.30 h. Informoval o tom Martin Jurčo z RTVS.
Oľga Bleyová absolvovala v roku 1952 Školu umeleckého priemyslu v Bratislave. V prvej polovici 60. rokov začala éru výtvarne štylizovaného a experimentálneho obrazu. Využívala viacnásobný osvit, prekrývanie, montáž, koláž, obrazové sekvencie. Vo svojej tvorbe používala čisté grafické línie a maximálnu plošnosť. Jej výtvarne štylizované obrazy dáva do sekvencií v témach lásky, dospievania, detského sveta či ženy.
Pripravila monumentálno-dekoratívne fotografie v architektúre, ilustrovala knihy poézie. V roku 1975 pripravila aj fotografickú knihu Stretnutie s Bratislavou z ktorej vznikol aj rovnomenný audiovizuálny film. Oľga Bleyová spolupracovala so Štúdiom S, Štátnym bábkovým divadlom v Bratislave (Bratislavské bábkové divadlo), s Československou televíziou, štúdio Bratislava.
Jej fotografie reprezentovali vo viacerých spoločných i samostatných výstavách u nás i v zahraničí (Bratislava, Trenčín, Brno, Hodonín a inde). Pri príležitosti 80. narodenín vyšla monografia Oľga Bleyová - Môj životný dialóg s fotografiou, ktorá obsahuje asi 580 čiernobielych i farebných fotografií. Popri autorkiných pôvodných poznámkach je v textovej časti aj výber citácií z dobovej odbornej aj dennej tlače. Mapuje jej tvorbu od konca 50. rokov minulého storočia po súčasnosť.

Copyright © TASR 2019