24. 2. 2019

Independent Spirit Awards

Independent Spirit Awards

Cenu za najlepší film na odovzdávaní cien pre nezávislé filmy Spirit Awards získal If Beale Street Could Talk (Keby Bealova ulica mohla hovoriť). Režisér filmu Barry Jenkins si odniesol aj cenu pre najlepšieho režiséra.

Cenu pre najlepšieho herca získal Ethan Hawke za rolu vo filme Zúfalstvo a nádeje. Najlepšou herečkou je Glen Closeová, ktorá cenu dostala za svoj výkon vo filme Žena. Close je považovaná aj za favoritku tohtoročných Oscarov.
Najlepším zahraničným filmom sa stalo čiernobiele dráma Roma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Film rozpráva príbeh stredostavovskej rodiny z rovnomennej štvrti mexickej metropoly a odohráva sa v 70. rokoch minulého storočia. Snímka má tiež tento rok najviac nominácií na cenu Oscar.
Spirit Awards udeľuje americká organizácia podporujúca nezávislú filmovú tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmov nesmie presiahnuť 20 miliónov dolárov (450,5 milióna Sk). Ďalšou podmienkou nominácie je jedinečná vízia, originálny a provokatívny námet a tiež to, aby diela bola natočená mimo veľké hollywoodske štúdiá, aj keď môžu vzniknúť v ich špecializovaných divíziách. Aspoň týždeň musí zábery bežať v kinách alebo musia mať za sebou účasť na prestížnych filmových festivaloch. Stopáž filmov musí byť najmenej 70 minút.

Copyright © ČTK 2019