25. 2. 2019

Časopis Fraktál zdôrazňuje dôležitosť literatúry v živote človeka


Časopis Fraktál zdôrazňuje 

dôležitosť literatúry v živote človeka 


Časopis Fraktál, ktorý vstúpil do druhého ročníka svojho pôsobenia, zdôrazňuje prostredníctvom odborných príspevkov dôležitosť literatúry aj v období digitalizácie. Publikujú v ňom osobnosti súčasného kultúrneho a literárneho života všetkých generácií zo Slovenska aj zo zahraničia.
"Sme a chceme byť profesionálny časopis, ktorý vyznáva slobodu myslenia a vyjadrovania a v tvorivej oblasti rozlišuje zrno od pliev, no deje sa tak v diskusii," zdôraznila pre TASR šéfredaktorka časopisu Stanislava Chrobáková Repar.
Podľa nej sa časopisu podarilo v prvom ročníku pritiahnuť pozornosť autorov a prekladateľov literatúry, literárnych vedcov a kritikov, motivovaných a rozhľadených čitateľov. Táto skupina podľa Chrobákovej Repar potrebuje literatúru "ako vzduch na dýchanie". V druhom ročníku má Fraktál ambíciu komunitu nielen rozširovať, ale dostať sa do povedomia škôl a knižníc.
Najnovšie číslo časopisu sa venuje najmä problematike bibliodiverzity. Časopis si však pripomína aj tvorbu zosnulého spisovateľa Lajosa Grendela. Prináša prekladové diela balkánskych básnikov, úvahy a interpretácie na tému podoby súčasnej poézie, ukážky prózy, kritiku literárnych diel či glosu.



Copyright © TASR 2018