2. 8. 2024

Členmi Rady STVR budú P. Benčurík, J. Krošlák, L. Machala a J. Mikušová



Členmi Rady STVR budú P. Benčurík, J. Krošlák,
 L. Machala a J. Mikušová




Členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ich vymenovala vo štvrtok 1. augusta na základe výberového konania.
"Päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa na osobnom pohovore," dodalo ministerstvo kultúry (MK). Ministerka vybrala za rezort kultúry troch kandidátov na základe odporúčania komisie, štvrtého člena vymenovala na návrh ministra financií.
Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. "Nominácie možno predkladať do 9. augusta, očakávam, že okolo 6. septembra sa uskutoční zasadnutie výboru. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi," potvrdil pre TASR predseda parlamentného mediálneho výboru Roman Michelko (SNS).
Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.


Zdroj: TASR