1. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


                


Bývalý moderátor britskej stanice BBC Huw Edwards sa v stredu pred londýnskym súdom priznal k trom bodom obžaloby súvisiacej s vyhotovovaním nemravných fotografií detí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a staníc Sky News a BBC.
Edwardsovi poslal iný muž cez aplikáciu WhatsApp 377 snímok so sexuálnym motívom, z ktorých 41 tvorili obrázky detí. K skutku malo dôjsť v období od decembra 2020 do apríla 2022.
Šesťdesiatdvaročný Edwards mal v telefóne sedem snímok kategórie A, čo je najzávažnejšia kategória nevhodných snímok, píše BBC. Na týchto fotografiách boli podľa Sky News zobrazené deti vo veku 13 až 15 rokov. Podľa prokuratúry však existovali aj dva pohyblivé obrázky dieťaťa pravdepodobne vo veku sedem až deväť rokov.
Edwardsov právnik povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že by bývalý spravodajca vyhotovil alebo vytvoril niektorý z obrázkov a že snímky boli len v jeho aplikácii WhatsApp. Moderátor podľa neho neuchovával ani neposielal fotografie a ani ich nevyžadoval od nikoho iného.
Podľa Sky News môže pojem "vyhotovenie" zahŕňať otvorenie, sprístupnenie, stiahnutie a uloženie obsahu alebo prijatie obrázku prostredníctvom sociálnych médií, aj keď je nevyžiadaný a aj keď je súčasťou skupiny.
Minulý rok v júli boli zverejnené informácie, že v tom čase nemenovaný moderátor BBC údajne zaplatil tínedžerovi za sexuálne explicitné fotky. Manželka moderátora Vicky Flindová následne vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že vinníkom je práve Edwards. V tom čase tiež oznámila, že moderátor trpí vážnymi psychickými problémami a v posledných rokoch sa liečil na ťažké depresie. V čase jej vyhlásenia bol hospitalizovaný v nemocnici.
Londýnska metropolitná polícia moderátora zadržala v novembri minulého roka a obvinenia proti nemu boli vznesené koncom júna. Rozsudok si vypočuje 16. septembra.
Edwards, ktorý v apríli na svoju pozíciu rezignoval, bol jedným z najznámejších a najlepšie platených moderátorov BBC. Dvadsať rokov viedol spravodajskú reláciu britskej stanice a divákov informoval o celoštátnych udalostiach vrátane oznámenia úmrtia kráľovnej Alžbety II. a reportáže z jej pohrebu.







Internetová spoločnosť Meta Platforms (Meta), vlastník sociálnych sietí Facebook a Instagram, v druhom štvrťroku výrazne zvýšila svoje príjmy aj zisk. Spoločnosť v stredu (31. 7.) oznámila, že so silným rastom počíta aj v ďalšom štvrťroku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Tržby za tri mesiace do konca júna vzrástli o 22 % na 39,1 miliardy dolárov (36,11 miliardy eur). V aktuálnom štvrťroku ich teraz spoločnosť očakáva v rozpätí 38,5 až 41 miliárd USD.
Zisk vzrástol o 73 % na takmer 13,5 miliardy USD. Vďaka tomuto finančnému vankúšu chce zakladateľ a generálny riaditeľ Mark Zuckerberg pokračovať v investíciách do vývoja umelej inteligencie (AI). Chatbot Meta AI je na najlepšej ceste stať sa do konca roka najpoužívanejším asistentom s umelou inteligenciou na svete, zdôraznil Zuckerberg po prezentácii výsledkov.
Plány v oblasti AI si vyžadujú vysoké investície. Výdavky spoločnosti Meta sa v poslednom štvrťroku zvýšili o 7 % na 24,22 miliardy USD. Na tento rok Meta predpokladá náklady vo výške 37 až 40 miliárd USD.







Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo štvrtok ocenila očakávané prepustenie amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Americká vláda a ani Kremeľ sa ešte k záležitosti oficiálne nevyjadrili. TASR informuje podľa agentúry AFP a amerických médií.
Americké médiá informovali, že v Rusku zadržiavaní Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan by mali byť prepustení v rámci najväčšej výmeny väzňov od konca studenej vojny. Predstavitelia americkej vlády sa k tomu nevyjadrili a Kremeľ sa k záležitosti odmietol vyjadriť.
Reportér amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Gershkonich bol v Rusku usvedčený zo špionáže a odsúdený na 16 rokov väzenia, pripomína RSF. Vo väzbe strávil 16 mesiacov. "Za výkon svojho povolania novinára však nemal stráviť v ruskom väzení ani jeden deň," uviedla RSF.
Gerhskovich sa stal prvým novinárom v Rusku, ktorého obvinili zo špionáže od čias studenej vojny. Zadržali ho v roku 2023 počas jeho práce na reportáži. Vláda USA aj jeho zamestnávateľ WSJ označili jeho obvinenia za vykonštruované.
Whelana (54) zatkla ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Agenti FSB uňho údajne našli USB kľúč s utajenými informáciami. Whelan tvrdil, že bol v Moskve na priateľovej svadbe a myslel si, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky. V čase zadržania pracoval ako bezpečnostný zamestnanec v americkej firme na výrobu autodielov. Obvinenia popieral.


Copyright © TASR 2024