18. 5. 2018

Nadačný fond nezávislej žurnalistiky kritizuje postup polície voči Holcovej


Nadačný fond nezávislej žurnalistiky 
kritizuje postup polície voči Holcovej

Český Nadačný fond nezávislej žurnalistiky „dôrazne protestuje proti bezprecedentnému postupu slovenskej polície“ voči českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej. Žiada okamžité a bezpodmienečné vrátenie zadržaného mobilného telefónu bývalej spolupracovníčke zavraždeného investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka. Agentúru SITA o tom informovala programová manažérka z Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky so sídlom v Prahe Marie Wichterlová. „Vyzývame slovenské úrady, aby to zaistili a súčasne žiadame českých politikov a zodpovedných úradníkov, aby bránili občianske a profesijné práva českej štátnej príslušníčky a bezodkladne všetkými diplomatickými cestami žiadali od slovenských úradov naplnenie tejto výzvy,“ napísal Nadačný fond nezávislej žurnalistiky.
Nadačný fond nezávislej žurnalistiky pripomína, že v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka išla jeho kolegyňa česká novinárka Pavla Holcová dobrovoľne podať svedectvo slovenskej polícii. Pri výsluchu ponúkla vyšetrovateľom kópiu jej digitálnej korešpondencie s Kuciakom. Opakovane uviedla, že väčšina informácií v jej mobilnom telefóne nesúvisí s týmto prípadom a odhaľuje identitu zdrojov informácií získaných v súvislosti s jej profesiou investigatívnej novinárky. Napriek tomu jej mobilný telefón na základe príkazu prokuratúry odobrali. Fond upozorňuje, že právo na ochranu zdroja informácií novinára je súčasťou ústavne chráneného práva na slobodu prejavu. „Bez ochrany zdroja informácií by nebolo možné profesiu investigatívnych žurnalistov vykonávať, pretože by ľudia prestali novinárom v obave o vlastnú bezpečnosť informácie poskytovať. Takáto žurnalistika by stratila spoločenskú funkciu, ktorá je pre slobodnú demokraciu nevyhnutná“. Fond pripomína, že český Ústavný súd už v roku 2004 vymedzil v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva podmienky, za akých môže štátna moc v trestnom konaní do tohto práva zasiahnuť. V skratke je to možné iba vtedy, ak vyšetrenie závažnej trestnej činnosti nevyhnutne závisí na odhalení zdroja informácií a nie je možné zistiť totožnosť zdroja iným spôsobom, objasňuje ďalej v svojej výzve Nadační fond nezávislej žurnalistiky. „Slovensko i Česká republika sú súčasťou Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a preto právo na ochranu zdroja platí v trestnom konaní ako v Česku, tak i v Slovenskej republike,“ zdôrazňuje sa vo výzve.
Na odobratie mobilného telefónu upozornil 15. mája v noci denník Sme na portáli Sme.sk, ktorý informoval, že Národná kriminálna agentúra v utorok 15. mája vypočúvala riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú a odobrali jej mobilný telefón vrátane SIM karty. Podľa Sme.sk dala príkaz na odobranie telefónu špeciálna prokuratúra. Novinárka však odmietla policajtom prezradiť heslá. Portál Aktuality.sk 16. mája uviedol, že novinárka tvrdí, že ak by mobil nevydala, vyrubia jej pokutu 1 650 eur a mobil by jej aj tak vzali. Celý článok denníka Sme „Kuciakovej kolegyni vzali policajti mobil. Odmietla dať heslá, pokúsia sa ich prelomiť“ je dostupný na https://ekonomika.sme.sk/c/20826740/kuciakovej-kolegyni-vzali-policajti-mobil-odmietla-dat-hesla-pokusia-sa-ich-prelomit.html#ixzz5FqjWoSoO. Článok portálu Aktuality.sk Policajti vzali mobil novinárke, ktorá robila s Kuciakom na - https://www.aktuality.sk/clanok/589746/policajti-vzali-mobil-novinarke-ktora-robila-s-kuciakom/.
Na informáciu o tom, že polícia odobrala mobilný telefón Holcovej vrátane SIM karty následne reagovali viaceré novinárske organizácie. So znepokojením ju prijala aj Asociácia vydavateľov tlače a šéfredaktori slovenských médií. Vydavatelia a šéfredaktori v svojom stanovisku zo stredy 16. mája upozornili, že na Slovensku platný tlačový zákon zakotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií. Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva. Zároveň žiadajú ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Slovenský syndikát novinárov tvrdí, že odobratím mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Holcovej pod nátlakom sankcií polícia postupovala v rozpore s najvyšším verejným záujmom a porušila jej politické práva. „Novinári musia mať dovolené chrániť svoje zdroje,“ uviedol SSN 17. mája vo vyhlásení. Zároveň syndikát avizoval, že podnikne právne kroky na ochranu novinárov a slobody prejavu, o ktorých bude novinársku obec a verejnosť informovať.
Úrad špeciálnej prokuratúry v svojom dnešnom vyhlásení zdôraznil, že cieľom získania časti komunikácie medzi českou novinárkou Pavlou Holcovou a zavraždeným Jánom Kuciakom bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. "Prokurátor v súvislosti s výkonom svojich oprávnení v prípravnom konaní zabezpečí, aby sa nevyskytli žiadne pochybnosti o vykonaní úkonu v súlade s príslušnými právnymi predpismi a zároveň tak, aby nedošlo k pochybnostiam o narušení práv svedkyne," uviedol ÚŠP, ktorý chce Holcovú opäť osloviť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.