14. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pred tridsiatimi rokmi - 13. mája 1988 - zavítal do Mlynskej doliny člen predsedníctva ÚV KSS Gejza Šlapka, aby sa zoznámil s novinkou, ktorá pridala televíznemu vysielaniu ďalší rozmer a stala sa v podstate akýmsi predskokanom internetu. Tou horúcou novinkou bol teletext, ktorý umožňoval vysielanie textových a grafických informácií a televízni diváci, ktorí vlastnili prijímač s dekodérom teletextu si tieto informácie mohli kedykoľvek podľa potreby nalistovať a prečítať. Naše filmové spravodajské kamery túto návštevu zaznamenali. Vplyvného funkcionára privítal na našej pôde vtedajší ústredný riaditeľ ČST v SSR Jaroslav Hlinický. 

Zdroj: RTVS retronoviny

Európska vysielacia únia (EBU) zakázala populárny čínskej televízii Mango vysielať medzinárodná piesňovú súťaž Eurovízia kvôli tomu, že televízia cenzurovala niektorá vystúpenie prvého semifinále.
Mango rozmazala zábery na dúhovú vlajku, ktorá je univerzálnym symbolom užívaným homosexuálov. Vystrihla vystúpenie írskeho speváka Ryana O'Shaughnessyho, ktoré zahŕňalo mužskú tanečné dvojicu umelecky vyjadrujúca homosexuálny vzťah. Vyradila aj albánskeho speváka Ugenta Bushpepu kvôli jeho tetovaniu.

Najvyšší súd (NS) prirovnal skomolenie mena politika do hanlivého výrazu ku kreslenej karikatúre, ktorá zveličuje a ironizuje. Ak stojí na reálnom základe a neprekračuje rámec, je prípustná. Politici navyše musia prejaviť vyšší stupeň tolerancie než ľudia mimo verejný priestor, uviedol NS v zamietnutí dovolania predsedu SPD Tomia Okamuru v spore s Reflexom kvôli prezývke Pitomio.
Nižšie súdy pripustili nelichotivé výrazy pri kritike konkrétnych postojov či výrokov a zohľadnili to, že sám Okamura vystupuje zámerne provokatívne a propaguje politickú nekorektnosť.

Zdroj: ČXT TXT