16. 5. 2018

Vydavatelia a šéfredaktori chcú vysvetliť postup polície voči novinárke Holcovej

Vydavatelia a šéfredaktori chcú vysvetliť 
postup polície voči novinárke Holcovej


Vydavatelia a šéfredaktori viacerých významných slovenských médií sú znepokojení postupom polície v prípade českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej. Chcú, aby prokuratúra a polícia svoj postup v jej prípade vysvetlili, rovnako aby povedali, v akom rozsahu môžu od novinárov zisťovať zdroje ich informácií. Zároveň žiadajú ministerstvo kultúry o právne posilnenie postavenia novinárov a odstránenie nejasností súčasnej legislatívnej úpravy.
"Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci. Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií," napísali v spoločnom vyhlásení. Pripomenuli, že právo na ochranu zdroja je ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva.
Denník Sme v utorok (15.5.) informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou. "Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," napísala v stredu na sociálnej sieti Holcová.
Podľa vyjadrenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však novinárka s odobratím mobilu súhlasila. Má to byť zrejmé zo zápisnice, ktorá bola podpísaná všetkými prítomnými osobami. "Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Copyright ©TASR 2018