18. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanál YouTube spoločnosti Google zo skupiny Alphabet spustí 22. mája novú hudobnú streamovacie službu YouTube Music. Tá okrem iného ponúkne personalizované zoznamy skladieb založené na históriu jednotlivých užívateľov na YouTube, oznámil server na svojom blogu.
Nová verzia YouTube Music sprevádzaná reklamami bude ponúkaná zadarmo, zatiaľ čo YouTube Music Premium bude bez reklám a platená. Užívateľa príde mesačne na 9,99 dolára (necelých 217 Sk).
YouTube sa takisto chystá predplatiteľom ponúknuť službu YouTube Premium, ktorá je vylepšenou verziou YouTube Red. Tá príde všetkých nových členov na 11,99 dolára, pre existujúcich klientov sa cena nezmení.
YouTube Music bude spočiatku k dispozícii v Spojených štátoch, Austrálii, na Novom Zélande, v Mexiku a Južnej Kórei. Do niektorých ďalších krajín ju kanál ponúkne v nasledujúcich týždňoch. Slovenská republika medzi nimi nie je.
Copyright © ČTK 2018

Spolupráca medzi finančnou skupinou J&T a čínskou CEFC sa po niekoľkých mesiacoch sporov skončila veľmi neobvyklým a silným krokom. Jedna z častí J&T, konkrétne J&T Private Investments (JTPI), vo štvrtok (17.5.) prevzala kontrolu nad spoločnosťou CEFC Europe. Ako prvý krok odvolala existujúce predstavenstvo spoločnosti CEFC Europe a dosadila krízový manažment. Uviedol to portál ihned.cz.
Novými členmi predstavenstva sa stali Peter Kubík a Dušan Palcr. To znamená, že vo vedení CEFC skončil Jaroslav Tvrdík, ale aj ďalší členovia predstavenstva vrátane Marcely Hrdej, Tomáša Bůzka a troch čínskych predstaviteľov. Nový krízový manažment má vraj predovšetkým zabezpečiť stabilitu všetkých častí skupiny CEFC Europe, a vytvoriť tak podmienky a časový priestor pre vyriešenie vzniknutej situácie.
Čínska CEFC kroky finančnej skupiny J&T odmieta, je pripravená uhradiť do piatkového popoludnia všetky záväzky voči skupine J&T. Na svojom twitteri o tom vo štvrtok večer informoval Tvrdík. CEFC China zároveň v piatok oznámila, že je pripravená podniknúť právne kroky proti J&T.
"Akcionári sú pripravení podniknúť všetky právne kroky proti skupine J&T, vrátane osôb, ktoré skupina J&T označuje za nových členov predstavenstva CEFC Europe," stojí v tlačovej správe.
J&T Private Investments, ktorá teraz prevzala riadenie CEFC, je, zjednodušene povedané, nebanková časť, ktorá sa od J&T oddelila v roku 2013. A tá vo štvrtok večer zverejnila vyhlásenie, že CEFC si voči nej neplní záväzky. "Napriek verejným vyhláseniam čelných predstaviteľov CEFC nedošlo k uhradeniu pohľadávok v deklarovanom termíne. Veritelia pod vedením JTPI v uplynulých týždňoch rokovali o možnom riešení so zástupcami spoločnosti CITIC," píše sa v tlačovej správe.
Spomínaný čínsky štátny kolos CITIC Group má v európskej časti CEFC získať 49-% podiel. Číňania tým chcú vyriešiť veľké finančné problémy, do ktorých ich v uplynulých mesiacoch stiahla materská skupina CEFC. O nich sa začalo písať po tom, ako vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, poradcu českého prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality. Tvrdík opakoval, že o osude šéfa Jie Ťien-Minga nemá žiadne informácie.
Podľa Tvrdíka čínsky konglomerát CITIC už na účet v Prahe odoslal 475 miliónov eur. O pripravenosti uhradiť všetky záväzky CEFC China do 14. h v piatok bola podľa neho spoločnosť J&T informovaná už pred rozhodnutím o prevzatí výkonu akcionárskych práv.
"Od 7. mája sú v Česku predstavitelia spoločnosti CITIC Group a rokujú so skupinou J&T o spôsobe vyrovnania všetkých záväzkov. Už 8. mája CITIC Group vystavila list pre skupinu J&T, podpísaný osobne predsedom predstavenstva CITIC Group, ktorým CITIC Group potvrdila pripravenosť uhradiť všetky záväzky CEFC voči skupine J&T. Skupina J&T stanovila CITIC Group termín pre zaplatenie 18. mája 2018," vysvetlila vo svojej tlačovej správe CEFC China. "Legitímne predstavenstvo CEFC Europe robí všetky kroky potrebné na zabezpečenie riadneho chodu spoločnosti a svojich aktív, vrátane krokov vedúcich k okamžitému splateniu všetkých záväzkov," stojí vo vyhlásení.
"Jardo (Tvrdík) klame. Obrovské úsilie nájsť dohodu, ale stále bez úspechu. Namiesto platenia podal 40 predbežných opatrení. Sme pripravení okamžite prijať platbu zákonnou cestou a odovzdať kľúče," napísal na twitteri spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč.
"Paťo, bolo ich päť. Na príkaz CITIC Group v dobe, keď ste spochybňovali právnu garanciu predsedu predstavenstva CITIC Group. Po dohode o zaplatení v piatok do 14.00 boli všetky stiahnuté a bol si o tom informovaný," odkázal mu na twitteri Tvrdík.
CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít a kúpila tú podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz. Kapitálovo vstúpila do spomínanej J&T Finance Group, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, a je majoritným vlastníkom futbalovej Slavie aj štadióne v Edene.

Čínska CEFC však okrem J&T Private Investments dlhuje peniaze aj bankový časti J&T, teda J&T Finance Group. V nej tiež Číňania vlastnia 9,9-% podiel.
Pôvodne chceli získať až o polovicu, ale to im zamietla Česká národná banka a následne CEFC rokovania o zvýšení podielu prerušila. Zatiaľ čo nebanková časť J&T urobila razantné kroky a ovládla predstavenstvo CEFC Europe, banková časť vyčkáva.
"Vzhľadom na to, že všetky pohľadávky JTFG (banková časť) voči CEFC sú úplne zabezpečené bonitnými aktívami, nemá JTFG v tejto chvíli dôvod prijímať akékoľvek opatrenia," vyhlásila hovorkyňa J&T Finance Group Monika Veselá. CEFC za dlhy ručí okrem iného budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, administratívnym komplexom Florentinum alebo štadiónom v Edene.


Copyright © TASR 2018

Poľské úrady chystajú vyhostenie ruskej občianky a ďalším štyrom Rusom zakázali na päť rokov vstup do krajiny na základe obvinení, že sa podieľali na "informačnej vojne" s cieľom vyvolať nepriateľstvo medzi Poliakmi a Ukrajincami. Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť vo štvrtok informovala, že zadržala ruskú občianku Jekaterinu C. a vyhostí ju z krajiny. Jekaterinu C., ktorá bola v Poľsku od roku 2013, a štyroch ďalších Rusov agentúra obvinila z "hybridných" aktivít. Týmto termínom sa označuje nevojenská ale podvratná taktika, pričom sa predpokladá, že Rusko ju používa na podporovanie svojich záujmov.
Hovorca poľskej Agentúry pre vnútornú bezpečnosť Stanislaw Zaryn uviedol, že snahou poľských úradov je "neutralizovať aktivity dvoch sietí zapojených do ruskej hybridnej a informačnej vojny" proti Poľsku. Podľa agentúry obvinení Rusi propagovali takú interpretáciu histórie, ktorá by vyvolala nenávisť medzi Ukrajincami a Poliakmi. Zaryn dodal, že vyšetrovanie sa týka aj poľských občanov, ktorí spolupracovali s Rusmi a boli financovaní, aby podnikali konkrétne akcie "proti Poľsku a v záujme Ruska".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.