20. 9. 2023

V TV sa začínajú hlavné predvolebné televízne diskusie

V TV sa začínajú hlavné


 predvolebné televízne diskusie

Slovenské televízie štartujú hlavné predvolebné diskusie, v ktorých budú mať slovo lídri kandidujúcich strán. Výber strán v konkrétnych diskusiách odvíjali televízie od aktuálnych prieskumov predvolebných preferencií, súčasní favoriti volieb dostanú priestor vo finále predvolebných debát.
RTVS začala s predvolebnými diskusiami v utorok (19. 9.). "Účasť zástupcov kandidujúcich politických subjektov v jednotlivých diskusiách vychádza z aritmetického priemeru najaktuálnejších výsledkov prieskumov verejnej mienky z troch agentúr - AKO, Focus a Median," spresnila kľúč manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.
V utorok sa vo vysielaní televíznej Jednotky a Rádia Slovensko objavili zástupcovia strán Princíp, Spoločne občania Slovenska, Vlastenecký blok, MySlovensko a Karma. Rovnaké programové služby RTVS ponúknu aj ďalšie tohtotýždňové diskusie, v stredu a vo štvrtok (21. 9.) sa začínajú o 20.30 h. V stredu oslovia moderátori Marta Jančkárová a Marek Makara lídrov strán KSS, SDKÚ-DS, Spravodlivosť, Pirátska strana-Slovensko a Slovenské hnutie obrody. Vo štvrtok sa odprezentujú strany ĽSNS, Modrí, Most-Híd, Maďarské fórum, Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota.
V nasledujúcom týždni RTVS odvysiela predvolebné diskusie od pondelka do stredy o 20.05 h na Jednotke a v Rádiu Slovensko. V pondelok 25. septembra odprezentujú svoje názory lídri strán a koalícií OĽANO a priatelia, Demokrati a Aliancia, v utorok 26. septembra zástupcovia Republiky, KDH, SaS, Sme rodina a SNS a v stredu 27. septembra Smer-SD, PS a Hlas-SD.
Televízia Joj a spravodajská televízia Joj 24 pripravila pre divákov dve veľké predvolebné diskusie politických lídrov, v stredu 20. septembra a vo štvrtok 21. septembra so začiatkom o 20.40 h. V stredajšej diskusii sa na základe výsledkov posledného zverejneného prieskumu preferencií agentúry AKO stretnú v štúdiu Igor Matovič (OĽANO a priatelia), Andrej Danko (SNS), Milan Majerský (KDH), Boris Kollár (Sme rodina) a Milan Uhrík (Republika). Vo štvrtok privítajú moderátori Jana Krescanko Dibáková a Jakub Prok štvoricu Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS), Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Richard Sulík (SaS).
Televízia TA3 odvysiela hlavné predvolebné diskusie v pondelok 25. septembra a utorok 26. septembra o 19.15 h. "Pozývame do nich desať politických strán, zoradených podľa politických prieskumov relevantných agentúr," informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja TA3 Oľga Dúbravská. Spresnila, že v pondelok sa v diskusii stretnú zástupcovia strán a hnutí Sme rodina, SNS, KDH, OĽANO a priatelia, Aliancia a v utorok Smer-SD, PS, Hlas-SD, Republika, SaS. "Väčšina lídrov potvrdila účasť," dodala Dúbravská.
TV Markíza pripravila sériu piatich veľkých predvolebných diskusných relácií, v ktorých dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich subjektov, prvú odvysiela v piatok (22. 9.). "Prvé tri diskusie odvysielame v popoludňajšom čase o 13.00 h, dve finálové s preferenčne najsilnejšími stranami o 20.45 h," oznámil PR manažér TV Markíza Lukáš Kočišek.
V piatok budú v diskusii so začiatkom o 13.00 h debatovať zástupcovia strán Spravodlivosť, Karma, Princíp, Vlastenecký blok, Slovenské hnutie obrody a Spoločne občania Slovenska. V sobotu (23. 9.) v diskusii odprezentujú názory Pirátska strana - Slovensko, SDKÚ-DS, KSS, MySlovensko, Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota. V nedeľu (24. 9.) to budú zástupcovia strán Demokrati, Aliancia, Modrí, Most-Híd, ĽSNS, Maďarské fórum.
Budúcotýždňové diskusie odvysiela Markíza o 20.45 h. V pondelok 25. septembra sa predstavia Republika, SNS, SaS, KDH a Sme rodina. V poslednej diskusii v utorok 26. septembra sa v predvolebnej debate stretnú Smer-SD, Hlas-SD, PS, OĽANO a priatelia. "O zastúpení konkrétnych politikov v diskusiách budeme informovať pred jednotlivými reláciami," dodal Kočišek.



Zdroj: TASR