25. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Ukrajine, ktorá si včera pripomínala 23. výročie nezávislosti, začal  vysielať spravodajský televízny kanál Ukraine Today.
Podľa agentúry ITAR-TASS ide o prvú po anglicky vysielajúcu televíznu stanicu, ktorá bude klásť dôraz na udalosti na Ukrajine a vo východnej Európe.
Televízny kanál financuje spoločnosť 1+1 Media, ktorá patrí ukrajinskému oligarchovi Ihorovi Kolomojskému kontrolujúcemu TV stanice 1+1, 2+2, TET, PľusPľus, UNIAN-TV, ako aj tlačovú agentúru UNIAN a viacero internetových projektov.
Kolomojskyj je okrem toho považovaný za jedného zo sponzorov tzv. euromajdanu - protestov proti bývalému ukrajinskému vedeniu na čele so zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom.
Financuje údajne aj pravicové hnutie Pravý sektor, ako i ozbrojené formácie, ktoré sa na východe Ukrajiny zúčastňujú na operáciách proti proruským separatistom. V Rusku je voči Kolomojskému začaté vyšetrovanie kvôli podozreniu z použitia zakázaných metód a nástrojov vedenia vojny.
Ukraine Today bude v mediálnom priestore protiváhou ruskej televíznej stanice Russia Today, ktorá sa tiež orientuje na divákov v zahraničí. Ukrajinské vedenie, ale aj niektoré západné médiá, v súvislosti s vývojom krízy v rusko-ukrajinských vzťahoch obviňovali ruskú televíziu zo zámerného skresľovania udalostí na Ukrajine a z manipulovania s verejnou mienkou v Rusku.
V redakcii Ukraine Today pracujú zahraniční novinári, ktorí dlhodobo pôsobia na Ukrajine, dodal ITAR-TASS. Príjem jej vysielania bude bezplatný a program budú môcť zhliadnuť diváci na Ukrajine a vo veľkej časti Európy a Ruska. Programová štruktúra je zhodná s programom stanice Euronews.

Pamiatku amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému odrezali hlavu militanti z džihádistickej organizácie Islamský štát, si včera uctili na katolíckom obrade v kostole jeho domovského mesta Rochester, štát New Hampshire.
Nedeľná zádušná omša sa konala päť dní po tom, čo extrémisti umiestnili na internet videozáznam z Foleyho vraždy, ktorú charakterizovali ako odplatu za americké vzdušné útoky na ciele Islamského štátu v severnom Iraku.
Štyridsaťročného Foleyho, fotoreportéra na voľnej nohe, uniesli v Sýrii ešte v novembri 2012. Únoscovia údajne žiadali za jeho prepustenie výkupné vo výške 100 miliónov eur.
Americký prezident Barack Obama nazval v stredu Foleyho hrdinom - za to, že rozpovedal príbehy utláčaných ľudí, žijúcich vo vojnou sužovaných štátoch Sýria a Líbya.
V lete tohto roku podnikli špeciálne americké jednotky v Sýrii tajnú operáciu na vyslobodenie Foleyho i iných rukojemníkov, avšak nepodarilo sa im presne určiť miesto, kde sú zadržiavaní.

Británia je bližšie k odhaleniu identity britského občana, ktorý je podozrivý zo surovej vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho. Informoval o tom britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott.
"Sme blízko k zisteniu, kto je ten chlap," vyhlásil Westmacott v dnešnom programe State of the Union televízie CNN.
Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá získala kontrolu nad časťou Sýrie i Iraku, zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho.
Hrôzostrašné video zachytávajúce brutálnu vraždu amerického novinára, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012, vyvolalo vo svete šok a zdesenie. To sa ešte zväčšilo, keď sa po analýze ukázalo, že predpokladaný vykonávateľ vraždy rozpráva s britským prízvukom.
Na zverejnenej videonahrávke maskovaný muž, militant IS, stojí s nožom v ruke nad Foleym, ktorého sťal, a vyhráža sa aj smrťou ďalšieho rukojemníka - amerického novinára Stevena Sotloffa, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku, ktorý táto sunnitská militantná skupina z veľkej časti ovládla.
Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk. Video bolo nakrútené na neznámom mieste a je nedatované.
Americké tajné služby video podrobili analýze a dospeli k záveru, že je autentické, viedla v stredu hovorkyne americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová.

Únoscovia v Sýrii včera prepustili na slobodu amerického novinára, ktorý bol nezvestný od roku 2012. Informovala o tom dnes panarabská televízia al-Džazíra, ktorá spresnila, že prepustenie novinára je výsledkom vyjednávania vedeného Katarom.
      Al-Džazíra uviedla, že prepusteným novinárom je Peter Theo Curtis, ktorého po oslobodení odovzdali zástupcom OSN.
      Správa o Curtisovom prepustení na slobodu sa objavila len niekoľko dní po tom, ako militantná organizácia Islamský štát (IS) na internete zverejnila videozáznam s brutálnym sťatím amerického novinára Jamesa Foleyho a vyhrážkami, že rovnaký osud čaká aj ďalšieho zadržiavaného Američana, novinára Stevena Sotloffa, v prípade, že USA nezastavia nálety na pozície IS na severe Iraku a v Sýrii.
      V USA sídliaci Výbor na ochranu novinárov odhaduje, že v Sýrii je zadržiavaných asi 20 nezvestných novinárov. Predpokladá sa, že väčšinu z nich zadržiava práve IS.
      Al-Džazíra pripomenula, že vo videoposolstve, ktoré pred časom zverejnili Curtisovi väznitelia, dnes prepustený muž informoval, že je novinárom z Bostonu v americkom štáte Massachusetts. Na margo zaobchádzania s ním v zajatí Curtis uviedol, že má všetko, čo potrebuje. Všetko "je perfektné: jedlo, oblečenie, teraz dokonca aj priatelia," vyhlásil vtedy.


Copyright © TASR 2014


Amerického novinára Jamesa Foleyho údajne popravil britský reper zo západného Londýna vystupujúci pod pseudonymom L Jinny. V nedeľu o tom informujú viaceré britské médiá, ktoré sa pritom odvolávajú na zdroje z prostredia tajných služieb MI5 a MI6.
Dvadsaťtriročný Abdel-Majed Abdel Bary údajne vlani odcestoval do Sýrie, aby po boku islamských radikálov bojoval v tamojšej občianskej vojne. Prezradiť ho mal hlas na nahrávke s Foleyho popravou, ale aj oči, ktoré mu je na videozázname vidieť. Jeho skladby v minulosti odvysielala aj hlavná britská rozhlasová stanica BBC 1. Bary je synom v Egypte narodeného militanta, ktorý v súčasnosti v Spojených štátoch čaká na súdny proces pre podozrenie z účasti na bombových útokoch z roku 1998 na amerických veľvyslanectvách v Keni a Tanzánii.
Britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott v nedeľu pre spravodajskú stanicu CNN potvrdil, že jeho krajina je "veľmi blízko" k identifikovaniu Foleyho vraha. Podľa denníka Daily Telegraph sa do džihádu v Sýrii zapojilo už 500 Britov.
Štyridsaťročného reportéra bostonského GlobalPost uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Radikáli z Islamského štátu tento týždeň zverejnili video, na ktorom novinárovi zahalený islamista podreže krk a odtne mu hlavu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.