29. 5. 2019

Zomrel Jiří Stránský

Zomrel Jiří Stránský

Vo veku 87 rokov včera zomrel spisovateľ, scenárista, prekladateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský. Informáciu serveru Denník N potvrdil ČTK predseda Českého centra medzinárodného PEN klubu Jiří Dědeček. Stránský je napríklad autorom knihy Zdivočelá krajina, podľa ktorej vznikol rovnomenný televízny seriál popisujúci povojnové osídľovania českého pohraničia. Vo svojich dielach čerpal z vlastných skúseností človeka, ktorý bol za komunistického režimu dvakrát uväznený.

Stránský bol od mladosti zaprisahaným odporcom totalitných režimov. Ako študent gymnázia sa zapojil do májového povstania v roku 1945. Za komunistickej totality potom boli zatknutí Stránského otec Karel aj brat Ján, a nakoniec aj Jiří Stránský sám. V roku 1953 bol odsúdený za vlastizradu a na slobodu sa dostal až v roku 1960 na amnestiu. V prvej polovici 70. rokov bol uväznený znovu. "Mal som šťastie, že som narážal na ľudí, ktorých som si vážil, pretože som v prvom väzení sedel s elitou národa a vyštudoval som tam," povedal nedávno pri predstavovaní svojej knihy Šťastie na druhýkrát.

Napísal niekoľko próz, okrem iného Povedačky pre Kláru, Aukcie, Prelet alebo Tichá pošta. Tento rok vydal novú knihu Šťastie na druhýkrát, ktorá nadviazala na súbor poviedok Šťastie z roku 1969. Bol tiež autorom scenárov k seriálom a filmom, medzi ktorými boli Tábor Čierneho delfína, Bumerang či Kúsok neba. Je tiež spoluautorom dokumentu Strata pamäti a na konte má i rozhlasové hry, fejtóny a preklady z angličtiny.

Po konci komunistického režimu bol Stránský vedúcim zahraničného oddelenia Českého literárneho fondu, niekoľko rokov tiež predsedom českého PEN klubu a členom Konfederácie politických väzňov. Od februára 2000 až do roku 2006 zasadal v Rade Štátneho fondu ČR pre podporu a rozvoj kinematografie. Hoci dostával aj ponuky na vstup do politiky, vždy ich odmietal.

Za svoje dielo aj občianske postoje si vyslúžil množstvo ocenení. V roku 2001 mu prezident udelil medailu Za zásluhy a za dlhoročnú prácu pre skautské hnutie dostal v roku 2011 najvyššie skautské ocenenie - Rád Strieborného vlka. Získal aj medailu Artis Bohemiae Amicis (Priatelia českého umenia), Cenu Karla Čapka, titul Rytiera českej kultúry alebo Cenu Arnošta Lustiga.

Copyright © ČTK 2019