1. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Izraelská mimovládna organizácia odhalila na internetových sociálnych sieťach najmenej 400 falošných účtov, ktoré šírili príspevky podporujúce pravicovú stranu Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.
Noam Rotem and Juval Adam z organizácie Big Bots Project tvrdia, že nenašli nijakú priamu spojitosť medzi sieťou falošných účtov a Netanjahuom či jeho stranou Likud, hoci Netanjahuov syn Jair často príspevkom tohto druhu vyjadroval podporu. Strana Likud odmietla akékoľvek prepojenie s falošnými účtami.
Rotem ďalej uviedol, že niekoľko ľudí bolo zrejme najatých na to, aby si na Twitteri založili účty a spravovali ich. Pronetanjahuovské falošné účty identifikovali aj na Facebooku.
Príspevky, ktoré tieto účty šírili, útočili na opozíciu, najmä na Netanjahuovho politického súpera Bennyho Ganca a na každého, kto kritizuje vládnu stranu Likud.
Predčasné parlamentné voľby sa v Izraeli konajú 9. apríla. Netanjahu sa v nich bude uchádzať už o piaty premiérsky mandát. Jeho hlavným súperom je bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benny Ganca.
Netanjahuovu pozíciu však oslabujú obvinenia z korupcie. Generálny prokurátor Avichaj Mandelblit vo februári oznámil, že plánuje Netanjahua obžalovať v troch korupčných kauzách, a to zo spáchania podvodu, zneužitia právomocí a úplatkárstva.

Novou hovorkyňou francúzskej vlády sa stala Sibeth Ndiayeová. V pondelok ju do tejto funkcie vymenoval prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AFP.
Rodená Senegalčanka Ndiayeová (39) získala francúzske občianstvo v roku 2016, keď pracovala ako mediálna poradkyňa v Macronovej prezidentskej kampani. Na tomto poste nahradí Benjamina Griveauxa, ktorý sa úradu zriekol minulý týždeň. Jeho rozhodnutie súvisí s tým, že sa chce v roku 2020 v mene Macronovej strany Republika v pohybe (LREM) uchádzať ako kandidát v komunálnych voľbách v Paríži.
"Francúzsko mi dalo veľa. Dnes je mojou úlohou, aby som mu niečo dala aj ja," povedala Ndiayeová počas ceremónie odovzdávania úradu.
Ndiayeová sa počas univerzitných štúdií v Paríži stala ľavicovou aktivistkou a v roku 2002 vstúpila do Socialistickej strany (PS).
"Jej nominácia je silným potvrdením rozmanitosti na tejto vysoko kvalifikovanej pozícii, prejavom prezidentovej dôvery," uviedol pre francúzsky denník Le Monde jeden z najbližších Macronových poradcov Philippe Grangeon.
Ide už o tretiu zmenu vo francúzskej vláde. Štátneho tajomníka pre digitálnu agendu Mounira Mahjoubiho nahradil vo funkcii 37-ročný Cédric O, ktorého otec pochádza z Južnej Kórey.
Vo funkcii ministerky pre európske záležitosti nahradila Nathalie Loiseauovú francúzska poslankyňa Amelie de Montchalinová.
Všetky tri nové tváre v Macronovej vláde majú maximálne 40 rokov a dodržiavajú Macronov prísľub rodovo vyváženého kabinetu.

Copyright © TASR 2019