3. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ekvádorský prezident Lenín Moreno obvinil server WikiLeaks zo zverejnenia súkromných rodinných fotografií. Stránka podľa neho stojí aj za nedávnymi obvineniami z korupcie voči politikovi. Počas utorňajšieho príhovoru pre Ekvádorské združenie pre vysielanie obvinil server z odpočúvania telefonátov a súkromných rozhovorov, a tiež zo zverejnenia "fotiek mojej spálne, môjho jedla, a tiež ako moja manželka, dcéry a priatelia tancujú".
Moreno nepredložil dôkazy, no jeho príhovor zvýšil napätie medzi zakladateľom WikiLeaks Julianom Assangeom a jeho hostiteľom na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde muž dostal azyl. Zástupcovia WikiLeaks označili tieto tvrdenia za "absolútne nepravdivé" s tým, že o obvineniach z korupcie voči prezidentovi informovali až po tom, ako kauzu začali vyšetrovať ekvádorské úrady.
©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Poslankyne ukrajinského parlamentu predložili návrh zákona o povinnosti kandidátov zúčastniť sa na diskusiách pred druhým kolom prezidentských volieb. Na Facebooku o tom informovala nezávislá poslankyňa Iryna Heraščenková, ktorá návrh podala spolu s poslankyňou Marijou Ionovovou, členkou frakcie prezidentského Bloku Petra Porošenka, uviedla v stredu agentúra UNIAN.
Heraščenková trvá na tom, že Volodymyr Zelenskyj a Petro Porošenko, ktorí postúpili do druhého kola volieb, sa musia stretnúť a odpovedať na otázky voličov a oponentov. Heraščenková je pritom presvedčená, že "Zelenskyj sa takejto debaty bojí".
Porošenko v uplynulých dňoch vyjadril názor, že pred druhým kolom volieb sa musí uskutočniť diskusia kandidátov. Zelenskyj vyhlásil, že je pripravený zúčastniť sa na diskusiách, ak mu to, ako umeleckému riaditeľovi štúdia Kvartal 95 dovolí jeho časový harmonogram.
Na Ukrajine sa okrem toho začalo aj zbieranie podpisov pod petíciu za zavedenie povinných debát kandidátov pred každým kolom prezidentských volieb. Ako informovala agentúra Ukrinform, táto petícia sa na webovej stránke ukrajinského parlamentu objavila v utorok.
Jej iniciátor Olexij Tepluchin vysvetlil, že "potreba takéhoto postupu je potvrdená skúsenosťami zo zahraničia". Vyjadril tiež presvedčenie, že "iba v otvorených verejných diskusiách nebudú kandidáti len deklamovať politické slogany, ale diskutovať o skutočných činoch, plánoch a spôsoboch ich realizácie".
Podľa Tepluchina "Ukrajina nemá čas na zavedenie podobných tradícií cestou pokusov a omylov, ako to urobili iné krajiny". V petícii sa uvádza, že "kandidát, ktorý v týchto krajinách odmietol diskutovať, stratil podporu voličov. Podporu voličov stratí aj vtedy, ak verejne preukáže, že za sebou nemá ani úspechy, ani ciele, ani plány na riešenie súčasných problémov štátu".
V petícii sa tiež píše, že v súčasnosti stačí, aby sa kandidát vyhol rozhovorom a pozvaniam do televízií, ktoré nepatria jemu ani jeho sponzorom, a nádejal sa, že stačí jeho mediálna popularita, ktorá ani "nemusí mať nič spoločné s kvalitami potrebnými pre obsadenie takého významného postu".
Kým túto petíciu podpísalo zatiaľ vyše 100 ľudí, podobný návrh na webovej stránke prezidenta Ukrajiny podporilo viac ako 4000 osôb.


Copyright © TASR 2019