2. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Deti zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího dostali domy v hodnote miliónov dolárov a predstavitelia kráľovstva im platia tisíce dolárov mesačne, Informoval o tom v pondelok americký denník Washington Post.
Platby jeho štyrom deťom, dvom synom a dvom dcéram, "sú súčasťou úsilia Saudskej Arábie dosiahnuť dlhodobú dohodu s členmi Chášukdžího rodiny sčasti s cieľom zabezpečiť, aby sa aj naďalej verejne vyjadrovali zdržanlivo," uviedol denník.
Domy pre Chášukdžího deti sú v prístavnom meste Džidda a majú hodnotu do štyroch miliónov dolárov (3,5 mil. eur). Saláh, najstarší z detí, plánuje zostať žiť v kráľovstve, pokým ostatní, ktorí žijú v Spojených štátoch, zrejme domy predajú. Deti tiež dostávajú najmenej 10.000 dolárov (8900 eur) mesačne a možno aj väčšie sumy rádovo v miliónoch dolárov pre každého.
Americký denník New York Times v polovici marca informoval, že viac než rok pred vlaňajšou vraždou Chášukdžího schválil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán tajný program zameraný na umlčanie disidentov.
Program zahŕňal sledovanie, únosy, zadržiavania a mučenie Saudskoarabov, tvrdí denník v správe odvolávajúcej sa na amerických predstaviteľov, ktorí čítali neverejné správy tajných služieb o tomto programe. Americkí predstavitelia ho nazývali Saudskoarabská skupina rýchlej intervencie.
Minimálne niektoré z tajných misií programu uskutočnili členovia tímu, ktorý minulý rok v októbri zabil Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule a zbavil sa jeho tela, čo naznačuje, že jeho vražda bola súčasťou širšieho postupu proti disidentom, tvrdí denník. Medzi zdrojmi uvádza aj osoby blízke niektorým saudskoarabským obetiam.
Saudskoarabskí činitelia odmietli potvrdiť alebo poprieť, že takáto skupina existovala.
Vražda Chášukdžího, ktorý prispieval aj pre Washington Post, vyvolala pobúrenie po celom svete. Americkí senátori, ktorých o prípade informovali šéfovia spravodajských služieb USA, vyjadrili presvedčenie, že zodpovednosť nesie princ Muhammad. Rijád opakovane zdôraznil, že korunný princ nebol do tohto činu zapletený.
Kráľovstvo spočiatku uvádzalo, že nemá informácie o osude novinára, neskôr však saudskoarabská prokuratúra oznámila, že ho zámerne zavraždili agenti konajúci svojvoľne, a v prípade vraždy obžalovala 11 osôb.

Česká televízia Prima spustí v spolupráci s americkou stanicou CNN nový spravodajský kanál. Televízia CNN Prima News začne vysielať v priebehu nasledujúceho roka.
Spoločnosť CNN International Commercial (CNNIC) a skupina Prima v utorok oznámili uzavretie partnerstva, na základe ktorého v ČR vznikne nová spravodajská stanica CNN Prima News. Bude vysielať v češtine kontinuálne spravodajstvo a ďalšie programy 24 hodín denne.
Dostupná má byť na celom území Česka v terestrickom vysielaní i prostredníctvom káblových a satelitných operátorov, píše sa v tlačovej správe TV Prima zverejnenej na portáli iPrima.cz.
CNN Prima News bude sídliť v úplne novej centrále v Prahe vybavenej najmodernejšími technickými prostriedkami.
Domáce spravodajstvo a reportáže má zaisťovať skupina Prima. Medzinárodné spravodajstvo a programy bude dodávať spoločnosť CNN.
Súčasťou partnerskej licencie je okrem poskytovania obsahu aj používanie značky CNN, a tiež odovzdávanie expertízy a rozsiahleho poradenstva súvisiaceho so spustením novej stanice.
Členom redakčnej rady CNN Prima News bude renomovaný novinár z centrály CNN. Vo svete už vysielajú viaceré takéto televízie vytvorené v partnerstve so CNN, napríklad v Turecku, Grécku, Indonézii a na Filipínach.

Nemecký satirik Jan Böhmermann žaluje kancelárku Angelu Merkelovú za jej reakcie na báseň, v ktorej v televíznom vysielaní v roku 2016 zosmiešňoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na berlínsky správny súd.
Böhmermann podal na Merkelovú žalobu za to, že po telefonáte s vtedajším tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom jej hovorca Steffen Seibert uviedol, že kancelárka Böhmermannovu báseň označila za "zámerne urážajúcu". Merkelová neskôr povedala, že to bola chyba.
V roku 2016 Böhmermann vo svojom satirickom programe Neo Magazin Royale predniesol báseň o tureckom prezidentovi, ktorá obsahovala množstvo vulgarizmov. Erdogana v nej okrem iného označil za "zoofila" a "perverzáka, ktorý pozerá detskú pornografiu".
Turecký prezident viedol voči satirikovi nielen občianske súdne konanie, ale aj trestný proces, pričom využil v Nemecku dlhé roky nepoužívaný paragraf trestného zákonníka o urážke zahraničného majestátu. Trestné stíhanie Böhmermanna, ktorému hrozilo niekoľko rokov väzenia, prokuratúra nakoniec zastavila s tým, že báseň nebola zámerne ohováračská a bola v medziach satiry.
Súd v Hamburgu vo februári 2017 zakázal časti básne, ktoré satirik nesmie opakovať na verejnosti. Nezakázal však celú báseň, ako žiadali právnici tureckého prezidenta.
Satirik však plánuje rozhodnutie súdu napadnúť. To bolo totiž vynesené na základe zákona, ktorý po diskusiách o obmedzovaní slobody slova v Nemecku v roku 2018 z tamojšieho trestného zákonníka odstránili.
Böhmermann žiada, aby sa Merkelová vyvarovala toho, že v rovnakom kontexte zopakuje slová "zámerne urážajúce". Ak mu súd v tomto nevyhovie, bude požadovať, aby bolo vyjadrenie Merkelovej hovorcu vyhlásené za nezákonné.
Verdikt súdu má byť známy 16. apríla. Merkelová sa na pojednávaní zrejme nezúčastní, zastupovať ju však bude jej právnik.

Copyright © TASR 2018