1. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Riaditeľka komunikačného oddelenia v Bielom dome Hope Hicksová odstupuje z funkcie. Informovala o tom v stredu agentúra AP s tým, že ide o jednu z najlojálnejších poradkýň amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Ten vo vyhlásení ocenil Hicksovej prácu v uplynulých troch rokoch. Uviedol, že "mu bude chýbať po jeho boku".
Správa o jej rezignácii prišla deň po tom, ako ju deväť hodín vypočúval výbor Snemovne reprezentantov pre tajné služby vyšetrujúci zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016 a kontakty medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom.
Dvadsaťdeväťročná bývalá modelka sa výboru priznala, že príležitostne hovorila "nevinné lži" v Trumpov prospech. Povedala však, že neklamala o ničom podstatnom.
Hicksová bola Trumpovou tlačovou hovorkyňou počas jeho víťaznej kampane. Vo vyhlásení uviedla, že "neexistujú slová, ktorými by adekvátne vyjadrila vďaku prezidentovi Trumpovi".

Copyright © TASR 2018




Ruská štátna televízia vydávala video z počítačovej hry Arma 3 za zábery z ruského pôsobenia vo vojnou zmietanej Sýrii. Nie je to pritom prvý raz, čo sa ruské štátne médiá pokúsili o podobné falšovanie reality.
Mala to byť pocta ruským vojakom, ktorí bojujú v Sýrii. Zábery mali ukazovať hrdinstvo vojakov v praxi. Ale v rámci tejto "pocty“ ruská televízna stanica Prvý kanál odvysielala klip z počítačovej hry, ktorá vojnu iba simuluje. Súčasťou programu bola pocta ruskému vojakovi Romanu Filippovovi, ktorý zomrel v Sýrii začiatkom februára 2018 po tom, čo sa katapultoval z horiaceho bojového lietadla SU-25. Počas segmentu, ktorý ukazoval zábery z vojenských akcií, sa objavil i niekoľkosekundový klip z českej počítačovej hry Arma 3.
Podľa vyjadrenia Prvého kanálu, ktoré citovala britská stanica BBC, šlo zo strany televízneho štábu o omyl. "Klip sa do nášho programu dostal v rámci zostrihu archívneho materiálu," uviedla televízia.
Nejde pritom o prvý prípad, keď v Rusku riešili podobný údajný omyl. V roku 2017 ruské ministerstvo obrany zverejnilo "nezvratný dôkaz“ toho, že americké vojenské jednotky pomáhajú bojovníkom z teroristickej organizácie Islamský štát. Ukázalo sa však, že šlo o zábery z reklamných videomateriálov hry pre smartfóny.



Nečakane dramatická bola stredajšia debata kandidátov pred ruskými prezidentskými voľbami. Kandidáti - s výnimkou súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa ako jediný na debate nezúčastnil - po sebe kričali, častovali sa nadávkami a prišlo aj k oblievaniu sa vodou. K najdramatickejším chvíľam prišlo v debate, ktorú vysielal ruský Prvý kanál, počas vystúpenia Sergeja Baburina, ktorého začal skákať do reči známy ruský radikálny politik Vladimir Žirinovskij.
Šéfa Liberálnodemokratickej strany Ruska sa snažila zastaviť ďalšia kandidátka Ksenija Sobčaková, no v tom sa Žirinovskij hrubo pustil aj do nej. Sobčaková si to nenechala páčiť: "Naozaj si myslíte, že takto by sa mal muž rozprávať so ženou?" spýtala sa ho a obliala pohárom vody. Žirinovskij ju následne nazval "ku..ou".
Ruské prezidentské voľby sa uskutočnia 18. marca 2018 a ich jednoznačným favoritom volieb je súčasný prezident Putin. Ten má podľa prieskumov stále zhruba 80-percentnú podporu ruských občanov a o jeho víťazstve tak vôbec nikto nepochybuje.
Najvýraznejšej postave ruskej opozície, blogerovi a aktivistovi Alexejovi Navaľnému volebná komisia zamietla kandidatúru. Rozhodnutie zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol síce len podmienečne, ale predsa len odsúdený v kauze Kirovles. Napriek tomu by Navaľnyj podľa ruských zákonov kandidovať mohol, ak by mu komisia udelila výnimku - to však nespravila.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Novým členom Rady Českej tlačovej kancelárie česká Snemovňa zvolila novinára a publicistu Petra Žantovského (1962). Ďalšie dve voľné miesta v rade zatiaľ neobsadili. Druhé kolo tajnej voľby bude pokračovať v stredu budúci týždeň. Postúpili doň štyria kandidáti. Výsledky voľby oznámil predseda snemovni volebnej komisie Martin Kolovratník (ANO).
Žantovský, ktorého nominovalo hnutie ÁNO, dostal 86 hlasov. Na zvolenie ich bolo nutných 78. Do rady ČTK kandidoval Žantovský už vlani, ale neuspel. V roku 2011 sa tiež uchádzal o post generálneho riaditeľa ČTK. V minulých rokoch Žantovský kandidoval aj do rady Českej televízie alebo na post generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu.
Do druhého kola postúpili bývalý člen Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Pavel Foltán, hovorkyňa prostějovskej radnice Jana Gáborová, historik a politológ Michal Pehr a bývalý novinár a tlačový hovorca Jiří Táborský.
Po zvolení Žantovského je v sedemčlennej Rade ČTK obsadených päť miest. Novo radu vedie Miroslav Augustín, ktorý bol do nej zvolený za ANO. Rada ČTK okrem iného menuje a odvoláva generálneho riaditeľa ČTK, schvaľuje rozpočet agentúry a rozhoduje o sťažnostiach, týkajúcich sa činnosti tlačovej kancelárie. Volebné obdobie člena rady je päťročné.
ČTK bola založená v roku 1918 ako štátna tlačová agentúra. Od roku 1993 je verejnoprávnou inštitúciou majetkovo aj ekonomicky oddelenú od štátu. Agentúra nedostáva žiadne dotácie zo štátneho rozpočtu, nevyberá koncesionárske poplatky a všetky náklady hradí zo svojej komerčnej činnosti.

Copyright © ČTK 2018