3. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Šéf premiérovej kancelárie Roman Šipoš končí od apríla svoje pôsobenie na Úrade vlády SR. Do konca marca bude na dovolenke. Informuje o tom denník N, informáciu pre TASR Šipoš potvrdil.
Svoj odchod zdôvodňuje informáciami, ktoré sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Okamžité skončenie pracovného premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) podľa svojich slov navrhol na osobnom stretnutí. V strane Smer-SD Šipoš ako člen ostáva.

Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva vládu, aby odstúpila. A to nielen pre zavraždenie novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj preto, že vládne strany nedokážu čeliť základným požiadavkám systému slovenskej národnej bezpečnosti.
"Ak sa potvrdia takmer jednoznačné signály, podľa ktorých sa zrejme stali mladí ľudia obeťami organizovaného zločinu, súčasná vláda nemôže zostať na svojom mieste," uvádza sa vo vyhlásení SMK. 
Objavené súvislosti medzi zločineckými skupinami podsvetia a predstaviteľmi politického života a taktiež pravdepodobné prepojenia niektorých funkcionárov Úradu vlády SR s týmito skupinami, to podľa SMK spochybňuje vnútorný bezpečnostný systém. "A vychádzajúc z tohto stavu žiadajú triezvo rozmýšľajúci ľudia vyvodiť vážne konzekvencie," dodáva SMK.
Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas týždňa uviedol, že smrť dvoch ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a získať moc. Ako podotkol, nie je totiž schopná to dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách.

Policajný prezident Tibor Gašpar popiera tvrdenia, že by slovenská polícia alebo prokuratúra už v roku 2014 dostali varovania o skupine Kalábrijčanov zatknutých vo štvrtok (1.3.) na Slovensku. Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na túto skupinu.
"Podľa mojich doterajších informácií to nie je pravda," uviedol Gašpar vo videu na profile slovenskej polície na sociálnej sieti. Generálna prokuratúra podľa neho nedisponuje žiadnym dožiadaním ani žiadnou poskytnutou informáciou. "Z našich policajných databáz a medzinárodnej policajnej spolupráce máme niekoľko činností a súčinností s talianskymi zložkami, ale všetky sme iniciovali my," zdôraznil Gašpar s tým, že boli to práve talianske zložky, ktoré niektoré žiadosti zo slovenskej strany vybavovali "veľmi pomaly a obsažne veľmi slabo."
Potvrdzovať to má fakt, že keď vyšetrovateľ žiadal urgentne od talianskej strany ešte vo februári 2014 informácie o niektorých osobách, medzi nimi aj o Diegovi R., odpoveď dostala slovenská strana až v októbri 2015. "Odpoveď bola veľmi jednoduchá. Dokonca k jednej osobe, ktorú dnes máme v zadržaní, nám bolo oznámené, že nedisponujú žiadnymi poznatkami vo svojich databázach," podotkol Gašpar s tým, že buď ich mali a ich neposkytli, alebo ich naozaj nemali. Výroky talianskych prokurátorov o varovaní považuje za zavádzajúce.
Agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície vo štvrtok (1.3.) informovala, že talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov zatknutých tento týždeň na Slovensku. Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. 


Pietne zhromaždenia za zavraždených mladých ľudí, slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, sa v piatok konali aj v Českej republike. Stovky ľudí sa podľa portálu Novinky.cz zišli pred slovenskou ambasádou v Prahe. Zhruba tisícka ďalších sa zúčastnila na pietnom pochode, ktorý prešiel centrom Brna, informoval server Blesk.cz. 
Pred ambasádou v Prahe ľudia zapaľovali sviečky, na jej plot uväzovali biele a čierne stužky a pri fotografiách zavraždeného páru nechávali papieriky s odkazmi. Zhromaždenie sa nieslo v pokojnej atmosfére, medzi účastníkmi dominovali mladí ľudia.  
V Brne sa približne tisíc ľudí zišlo na Malinovského námestí, odkiaľ krátko po 17.00 h zamierili na pochod centrom mesta, ktorí zakončili na Námestí Slobody. Tam následne s prejavmi vystúpili viacerí českí novinári. Pietne akcie sa podľa portálu Blesk.cz konali aj v ďalších českých mestách - v Ostrave, Liberci či Jablonci. 

Copyright © TASR 2018