3. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V noci z piatka (2.3.) na sobotu prepustili minimálne šesť zo siedmich Talianov, ktorých zadržali v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom portál tvnoviny.sk
Podľa jeho informácii sa tak stalo medzi 23.00 h a 1.00 h, v čase, keď bol jeden zo zadržaných v nemocnici. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý je tiež medzi prepustenými. V policajnej cele sa sťažoval na bolesti hrudníka, lekári na základe vyšetrení určili, že ho nehospitalizujú, uviedli tvnoviny.sk.

Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa nebude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súčasnosti k prepusteniu Talianov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky vyjadrovať. Pre TASR to v sobotu uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
       V noci z piatka (2.3.) na sobotu prepustili minimálne šesť zo siedmich Talianov, ktorých zadržali v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom portál tvnoviny.sk
      Podľa jeho informácii sa tak stalo medzi 23.00 h a 1.00 h, v čase, keď bol jeden zo zadržaných v nemocnici. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý je tiež medzi prepustenými. V policajnej cele sa sťažoval na bolesti hrudníka, lekári na základe vyšetrení určili, že ho nehospitalizujú, uviedli tvnoviny.sk.
      Dozorujúci prokurátor ÚŠP vydal už v stredu (28.2.) písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor (PZ) SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.
      Týka sa to prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA. Tlačová beseda (1.3.) prezidenta PZ Tibora Gašpara v Košiciach sa konala po predchádzajúcom súhlase a konzultácii s dozorujúcim prokurátorom," uviedla vtedy pre TASR Tökölyová.
      Podľa jej slov vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor budú postupovať v zmysle Trestného poriadku.


Prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a okolnosťami, ktoré žurnalista odhalil vo svojom poslednom nedokončenom článku, sa budú už tento utorok (6.3.) zaoberať až tri parlamentné výbory. Postupne zasadnú Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ.
Z pozvánky na brannobezpečnostný výbor je zrejmé, že jeho predseda Anton Hrnko (SNS) zaradil rokovanie o prípade vraždy ako prvý bod. Pred poslancov by mali prísť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar. Členom výboru majú referovať o zistených skutočnostiach vraždy.
Či bude tento výbor v utajenom režime, nie je zatiaľ jasné. "Mám dešpekt voči utajeným výborom, lebo Ľubomír Galko (SaS) vytára všetko, keď vyjde z miestnosti," povedal pre TASR Hrnko. Na otázku, čo sa bude Kaliňáka pýtať on, odvetil, že bude rád, ak sa budú pýtať ostatní poslanci.
Výbor na kontrolu SIS chce podľa predsedu Gábora Grendela (OĽaNO) počuť od šéfa tajnej služby Antona Šafárika, čo zistili počas monitorovania jednej z firiem, ktorá súvisí s talianskou stopou v prípade vraždy. "Bude nás zaujímať, čo zistili a ako s týmito zisteniami naložili ďalšie štátne orgány," vysvetlil Grendel.
SIS sa už medzitým vyjadrila, že si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," zdôraznil hovorca tajnej služby Branislav Zvara.
Napokon členovia výboru na kontrolu NBÚ sa budú predsedu úradu Jozefa Magalu pýtať, ako mohol exposlanec Smeru-SD a dočasne abdikovaný šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň získať bezpečnostnú previerku NBÚ, keďže mal údajne kontakty s členmi talianskej mafie. Galko chcel pôvodne dosiahnuť, aby NBÚ Jasaňovu previerku otvoril. To sa už medzitým stalo.

Tichým pochodom po Námestí sv. Egídia si v piatok (2.3.) večer uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj stovky Popradčanov. Odhadom prišlo vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnym stavom v spoločnosti okolo 1000 ľudí.
"Chceli sme si uctiť pamiatku ľudí, ktorí robili bežnú prácu a zobralo im to život, a zároveň podporiť myšlienku zmeny. Podľa mňa to zasiahlo veľa ľudí - nielen na Slovensku, ale všade inde po svete. Je smutné, že sa to muselo odohrať takto, aby sa niečo zmenilo. Na začiatok sú tieto protestné pochody určite dobrým krokom; uvidíme, čo bude ďalej," konštatoval Popradčan Matúš Hamza, ktorý verí, že prípad sa vyšetrí a všetky zainteresované strany ponesú následky. Jeho priateľka Barbora Sedlačková dodáva, že už sa prípadom zaoberá aj Európska únia, nesúhlas prešiel až za hranice štátu: "takže verím, že sa niečo pohne."
Skeptickejšia bola iná oslovená dvojica Popradčanov, ktorí v piatok večer svojou prítomnosťou taktiež podporili tichý protest. "Myslím, že tým, že sme sem prišli, sa nič nezmení, ale chceli sme prísť podporiť myšlienku, že aktuálna vláda urobila v krajine taký neporiadok, že zločinci majú sebavedomie vraždiť ľudí, a treba to zmeniť," konštatoval jeden z Popradčanov. 
Jeho kamarát dodal, že treba podpísať petíciu ohľadom vyšetrovania s vplyvom zo zahraničia - potom sa možno pohne správnym smerom. "Úprimne neverím, že sa niečo na Slovensku zmení, už bolo toľko káuz a nič sa nevyšetrilo ani neobjasnilo, napríklad Gorila," konštatoval.  
"Som veľmi milo prekvapený, že Popradčania k tejto udalosti zaujali takýto postoj, že prišli v hojnom počte aj v takejto zime, a vnútorne sa teším, že sa v nás niečo zobudilo. Toto nie je o nejakej ideológii, toto je o tom, či môžu novinári slobodne písať a ak im v tom niekto bráni, tak treba zaujať občiansky postoj," konštatoval viceprimátor Popradu Igor Wzoš. 
Upozornil, že pred štyrmi rokmi sa udiala podobná situácia aj v Poprade, keď jeden redaktor prišiel o prácu pre to, že slobodne písal. "Tiež to mal byť signál pre ostatných, aby si dávali pozor. Som veľmi rád, že toto sa v Poprade zmenilo," dodal s tým, že každý novinár by mal byť akýmsi svedomím mesta i štátu.

Copyright © TASR 2018

Zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová patrili k mladej generácii krajiny, z ktorej dnes veľká časť Slovensko opúšťa. Ako uvádza manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová v stanovisku univerzity, Ján a Martina patrili k tým mladým ľuďom, ktorí sa rozhodli Slovensko neopustiť. „ Naopak, rozhodli sa na Slovensku žiť a meniť ho k lepšiemu. Za také konanie nikdy nemali zaplatiť životom. Ich obeť im nesplatíme, ani život nevrátime. Ale všetci môžeme robiť svoju prácu zodpovednejšie a s čistým štítom. Môžeme, iba musíme sa zasadiť o to, aby Slovensko už nikdy takúto tragédiu nezažilo, aby mladí tu nemali strach žiť a pracovať a aby sme sa nemuseli za svoju krajinu hanbiť," uvádza v reakcii.
Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer v mene celej akademickej obce univerzity vyjadruje úprimnú a hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a priateľom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Pripájame sa k zástupom ľudí na dnešných pietnych spomienkach. Ľudský život má najvyššiu hodnotu a nikto nemá právo naň siahať. Dvojnásobne bolí, že sa obeťami stali mladí ľudia. Takí, akým sa venujeme každý deň v našej práci na školách," píše sa v stanovisku univerzity, ktorá v tom vidí aj iný rozmer. Tak, ako akademické slobody spočívajúce v slobode bádania sú základným predpokladom vedeckého pokroku, tak aj sloboda slova je podľa rektora základným predpokladom demokracie a spoločenského rozvoja. „Preto nás tento krutý čin znepokojuje dvojnásobne," dodáva.
„ Vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky sa navždy zapíše čiernymi písmenami do dejín moderného samostatného demokratického Slovenska. Musíme urobiť všetko preto, aby sa do histórie nezapísala zároveň ako vražda, pri ktorej zodpovedné orgány zlyhali. Pripájame sa preto k výzvam na rýchle, dôsledné a objektívne vyšetrenie a k výzvam na zabezpečenie ochrany a bezpečnosti novinárok a novinárov na Slovensku. Vyzývame na slušnosť voči všetkým ľuďom, ktorí poukazujú na neriešené problémy, na nemorálne a korupčné správanie, či hoc i len vyjadrujú iné, odlišné názory," dodáva s tým, že to je princíp plurality názorov, základný pilier demokracie.



Riaditeľ Reportérov bez hraníc Christophe Deloire požiadal podľa svojich slov premiéra Roberta Fica na piatkovom stretnutí dvakrát, aby sa ospravedlnil novinárom za svoje hanlivé slová na ich adresu. „Vyzerá tak tak, že slovenský premiér Robert Fico odmieta, že som ho vyzval, aby sa ospravedlnil novinárom. Ostatní zúčastnení potvrdia, že som tak urobil dvakrát počas stretnutia a tak, aby to nebolo nejasné. Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde," napísal Deloire na svojom twitterovom účte. Pre Denník N Deloirove slová na Twitteri potvrdila aj zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari.
Premiér Robert Fico sa v piatok stretol s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií, schôdzka sa týkala vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Dialóg bol podľa neho konštruktívny, je mu ale „ľúto dezinterpretácie obsahu stretnutia". Ako informoval v piatok jeho tlačový odbor, „na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov".
Predstavitelia medzinárodných organizácií - generálny riaditeľ Reportérov bez hraníc (RSF) Christopher Deloire, reprezentant pre slobodu médií OBSE Harlem Désir a zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari sa v piatok stretli s premiérom Robertom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na Úrade vlády. Informovali ich o všetkých krokoch, ktoré vláda doteraz urobila pre úspešné objasnenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Robert Kaliňák tiež uviedol, že polícia spolupracuje so zahraničnými expertmi.
Deloire večer vystúpil aj na bratislavskom pochode pod názvom "Nechceme späť 90-te". Povedal, že "Dnes (v piatok, pozn. SITA) sme všetci slovenskí novinári," a že Bratislava je hlavné mesto novinárskej slobody. Dodal, že Európa ostáva najlepším kontinentom pre slobodu tlače, svet potrebuje Európu a Európa potrebuje Slovensko.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.