1. 3. 2018

RTVS NEWS. Obsadenie vedenia spravodajstva by malo byť do 15. marca vyriešené

RTVS NEWS

Obsadenie vedenia spravodajstva by malo byť do 15. marca vyriešené


Otázka nového vedenia spravodajstva a publicistiky v RTVS by mala byť vyriešená do 15. marca. Na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá to avizoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Hovoril o náhrade za šéfa Sekcie spravodajstva a publicistiky Juraja Rybanského a vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Borisa Chmela, ktorí sa rozhodli k 28. februáru skončiť.
Rybanský a Chmel však stále vo svojich funkciách zostávajú, a to najmenej do 15. marca. Ešte v polovici februára Rezník členov Rady RTVS uistil, že ani na moment nenastane situácia, že by ľavá ruka nevedela, čo robí pravá a riešenie náhrady za Rybanského a Chmela je plne pod kontrolou. Vtedy Rezník hovoril, že sa intenzívne pracuje na tom, aby za nich bola v RTVS plnohodnotná náhrada práve od 1. marca.
Rezník zároveň poslancov uistil, že Rozhlas a televízia Slovenska je personálne stabilizovaný, má 1420 zamestnancov. "Situáciu v spravodajstve máme zvládnutú. Osobne chodím na porady spravodajstva, aby som videl, ako to tam funguje. Dívam sa, do ničoho nezasahujem," deklaroval.
Na margo skončeného hĺbkového auditu uviedol, že s jeho závermi bol oboznámený manažment, v priebehu marca s nimi bude oboznámená aj Rada RTVS a potom budú výsledky zverejnené. "Audit bol hĺbkový, vyplynulo z neho vyše 250 odporúčaní. Záver má dve roviny - jedna časť sa zameriava na to, ako systémovo odstrániť nedostatky, druhá na to, ako prijať opatrenia, aby firma napredovala," povedal.
Člen výboru Karol Farkašovský (SNS) poukázal na to, že Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) posúva RTVS mnohé sťažnosti divákov, ale nedostávajú žiadne odpovede. "Všetky sťažnosti, ktoré nám odstúpi RVR, dostáva na starosť kancelária generálneho riaditeľa, ktorá má dvoch právnikov. Tí sa tomu venujú. Sťažnosti vidím osobne a na všetky sa snažíme odpovedať. Nemám pocit, že by sme sa nejakej sťažnosti nevenovali," reagoval Rezník.
V súvislosti s pozastavenou reláciou Reportéri Rezník zopakoval, že za druhý polrok 2017 začal Rozhlas a televízia Slovenska dostávať vo zvýšenej miere sťažnosti a žaloby na jednotlivé reportáže. "Reportéri budú obnovení v takej podobe, aby boli naozaj investigatívnou reláciou so všetkými atribútmi dobrej investigatívny. Odkedy sme redakcie Reportérov a Občana za dverami dočasne zlúčili, Občan za dverami má vyššiu sledovanosť a dokonca aj repríza Občanov za dverami má vyššiu sledovanosť ako pôvodní Reportéri," dodal.

Copyright © TASR 2018