2. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Generálny tajomník medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire vyzval v piatok na stretnutí v Bratislave slovenského premiéra Roberta Fica, aby sa ospravedlnil za urážanie novinárov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Deloire na stretnutí s Ficom na Úrade vlády SR odsúdil "hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom" vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku.
Fico je známy svojimi početnými slovnými útokmi proti médiám, dodala agentúra AP.
Deloire uviedol, že zaznamenal snahu vlády vyšetriť vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorých zastrelili minulý týždeň v ich dome.
Šéf RSF Deloire však dodal: "Predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach."
Kuciak vo svojom poslednom, nedokončenom článku písal o aktivitách členov talianskej mafie na Slovensku a ich prepojení so štátnymi predstaviteľmi blízkymi Ficovi.
Deloire vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je "zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu".

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko nepodceňuje žiadnu informáciu v kauze dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, reagovať ale bude iba na relevantné informácie. Šéf zákonodarného zboru sa tak pre TASR prvýkrát verejne vyjadril k celej kauze a vyhlásil, že ak ktokoľvek z jeho okolia urobil v tejto súvislosti niečo zlé, bude bezodkladne konať právne i politicky, odmieta však zneužívanie vraždy na politické ciele.
"To, že nereagujem na každú tlačovú besedu a na každú hlúposť, ktorá zaznie - ale samozrejme žiadnu informáciu nepodceňujem - neznamená, že mlčím. Ja ale na rozdiel od týchto pánov poslancov pracujem a keď bude informácia relevantná, ale nie intrigánska a hlúpa, tak sa k nej relevantne vyjadrím. Ak niekto urobil čokoľvek zlé v minulosti, a je mi jedno, či je to moja rodina, môj nominant, tak budem bezodkladne konať. Prosím ale o slušnosť, o korektný dialóg a o nezneužívanie takejto ťažkej témy, ktorá nás trápi všetkých," povedal predseda NR SR.
Danko dôrazne protestoval proti pošpiňovaniu Slovenskej národnej strany (SNS) a hľadaniu hlúpych kombinácií. "Ak je problémom, že medzi 48.000 adresami má predseda SNS na Facebooku pre mňa neznámych ľudí, ak dnes sledujem celý deň útoky voči SNS a voči ľudom, ktorí so mnou pracujú, chcel by som povedať, že som pripravený vyvodiť voči každému z nich zodpovednosť, ak sa preukážu relevantné skutočnosti, ale nie intrigy, výmysly a hlúposti opozičných politikov," spresnil.
Podľa jeho slov najmä v Budapešti si uvedomuje, aké dôležité je, aby Slovensko bolo stabilným a právnym štátom. "Chcel by som vyzvať všetkých tých, ktorí zneužívajú túto tému, ktorá nás všetkých hlboko zasiahla - a to je smrť mladých ľudí -, aby s tým prestali. Je veľmi dôležité vedieť si povedať pravdu. Všetci sa dnes modlíme za to, aby ten šialenec, vrah a blázon, ktorý to urobil, aby bol čo najskôr vo väzení, ale mám pocit, že niektorí opoziční lídri nevedia, kde je hranica etiky a slušnosti," zdôraznil.
Podotkol, že vždy keď je v zahraničí, opozícia útočí, nadáva a hanobí. "Nebudem sa podieľať so SNS na týchto mediálnych hrách, ktorých jediným cieľom je to, aby sa destabilizovalo Slovensko. Ak budem mať relevantné informácie, opakujem, budem voči každému nemilosrdne konať. Zatiaľ všetky veci, ktoré som si vypočul, boli odkomunikované, vysvetlené, ale nie som advokát žiadneho člena SNS," konštatoval Danko.
Ako spresnil, mal na myslí právne kroky, ale aj kroky predsedu strany - vo vzťahu k nominantom, aj vo vzťahu ku každému. "To znamená, že určite sledujem každú informáciu, ktorá dnes sa na verejnosti objavuje, ale odmietam to politické divadlo, ktoré niektorí robia s jediným cieľom, a to je zviditeľnenie a zneužitia čohokoľvek," uzavrel predseda slovenského parlamentu.


Slovenská informačná služba (SIS) si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s tragickou udalosťou, to je so spáchaným trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
TASR o tom v piatok informoval hovorca SIS Branislav Zvara. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," zdôraznil ďalej Zvara.
Pripomenul, že práca SIS v tejto súvislosti v rámci spravodajsko-operatívnych aktivít, ako aj jej konkrétne výsledky, sú podľa zákona utajovanou skutočnosťou a z toho dôvodu ich SIS nesmie zverejniť. "Rovnako však ubezpečujeme, že tieto utajované informácie v minulosti boli a sú aj v tomto prípade poskytované zákonom určeným štátnym orgánom," dodal na záver Zvara.


Každá vražda človeka je neodpustiteľný zločin, no keď sa stane obeťou novinár, je to aj priamy útok na slobodu slova a prejavu v celej krajine. V spoločnej reakcii sa na tom zhodli nezávislé kultúrne centrá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, občianske kolektívy, komunity i jednotlivci v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.
"Táto krajina bola počas poslednej dekády obeťou neviazaného oligarchického rozkrádania, korupcie a klientelizmu. Po vražde dvoch mladých nevinných ľudí však už nejde iba o peniaze a dôstojnosť, ale aj životy občanov tejto krajiny. Vnímame to ako bezprecedentné ohrozenie demokracie a bezpečnosti slovenskej občianskej spoločnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.
Vyhlásenie doteraz podpísalo viac ako 20 inštitúcií, medzi nimi napríklad Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Tabačka Kulturfabrik v Košiciach či Žilina Nová synagóga. Stanovisko je vyjadrením apolitického občianskeho postoja k súčasnej situácii na Slovensku.



Európsky parlament vyšle v najbližších dňoch na Slovensko špeciálnu misiu europoslancov z výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT), ako aj z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Pripravuje sa tiež rokovanie s Európskou komisiou.
Deje sa tak pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií. Informoval o tom v piatok český europoslanec Tomáš Zdechovský s tým, že s ohľadom na priebeh vyšetrovania a citlivosť prípadu budú rokovania a výstupy z misie zatiaľ neverejné.
"Orgány Európskej únie od začiatku situáciu okolo vraždy Jána Kuciaka pozorne sledujú a spolupracujú so slovenskými bezpečnostnými zložkami. Existujú závažné podozrenia, že za vraždou stoja rôzne podvody a machinácie s európskymi dotáciami rádovo v miliónoch eur. S ďalšími členmi europarlamentu preto pôjdeme priamo na Slovensko situáciu preveriť," uviedol Zdechovský (KDU-ČSL), ktorý je členom oboch spomínaných výborov.
"Inicioval som taktiež špeciálne vypočutie s komisiou a zapojenie európskeho úradu OLAF. Je totiž v záujme všetkých preveriť podozrenia, na ktoré v rámci svojej práce Kuciak narazil," doplnil v tlačovom vyhlásení Zdechovský, ktorý je presvedčený, že aktívne zapojenie európskych autorít a úradov pomôže v nezávislom vyšetrení prípadu.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) odmieta obvinenia podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Považuje ich za scestné, čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami. Uvádza sa to v písomnom stanovisku ministerstva pôdohospodárstva.
„Štatutári Slovenského pozemkového fondu (SPF) podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré reaguje na piatkové vyjadrenia Nicholsonovej. Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.
„S firmami prepojenými na Antonia Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko,“ vysvetľuje rezort, ktorý zdôraznil, že za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo SPF stala „vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu“.
Matečnej rezort pripomína, že ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. „Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov,“ píše sa v stanovisku.
Firma TRA.CE.R export-import mohla podľa Nicholsonovej vďaka prenájmu pôdy Slovenským pozemkovým fondom vedeným Matečnou dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu vo výške 179.000 eur, hoci za prenájom pozemkov platí ročne len zlomok tejto sumy. Upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné. Naznačila tiež, že v súvislosti s týmito dotáciami mohlo dôjsť k nezákonnému konaniu.
„Je absolútne zrejmé, že ministerka klame, keď tvrdí, že nevedela o aktivitách talianskeho klanu na východe Slovenska,“ vyhlásila Nicholsonová, podľa ktorej Matečná sama umožnila podpisom pod dodatkami čerpať firme dotácie z PPA.

Copyright © TASR 2018




Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) podľa podpredsedníčky parlamentu za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej klame, keď tvrdí, že ona ani terajšie vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) nevedeli o aktivitách talianskej mafie na východe Slovenska. "Máme dôkazy o tom, že ona sama umožnila, aby dostali Taliani na východnom Slovensku dotácie z PPA agentúry," uviedla Nicholsonová. "Chcem jej pripomenúť, že zodpovedná za pôsobenie agentúry PPA je práve Matečná," povedala Nicholsonová s tým, že súčasná šéfka agrorezortu Matečná v minulosti ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu schválila prenájom pozemkov Talianovi Antoniovi Rodovi. Ministerka Matečná vo vysielaní RTVS v stredu uviedla, že "ak by o tom vedeli, určite by platobná agentúra bola konala už veľmi dávno".
Podpredsedníčka SaS Nicholsonová sa pýta, ako je možné, že firma TRA.CE.R export-import s.r.o., v ktorej je spoločníkom jeden z bratov Rodovcov (Antonio Roda - brat Diega Rodu), mala taký rýchly postup pri žiadostiach podávaných na Slovenský pozemkový fond v čase, keď Matečná bola generálnou riaditeľkou SPF. Podľa Nicholsonovej nejde len o to, že firme Rodovcov SPF prenajal obrovské zastavané plochy, ornú pôdu. "Ide o to, čo jej prenajal. Okrem toho, že išlo o ornú pôdu, prenajal jej napríklad aj pozemky na sídlisku SNP v Michalovciach, ktoré mali podľa zmluvy slúžiť na poľnohospodársky účel s cieľom čerpania dotácií z PPA," povedala.
Podpredsedníčka SaS priblížila, že Matečnej v tom podľa jej informácií pomáhal spolužiak z vysokej školy Ondrej Hovan, "bývalý člen ŠtB, ktorý pôsobil ako riaditeľ pobočky SPF v Michalovciach". TRA.CE.R export-import s.r.o. podala žiadosť o prenájom pozemkov v katastrálnom území Vinné, kde žiadali 17. júna 2015 o prenájom viníc na vinohrad. "Zmluva po podpise riaditeľky Matečnej nadobudla účinnosť 27. augusta 2015. To je dva mesiace od podania žiadosti," uviedla Nicholsonová s tým, že bežní žiadatelia čakajú na schválenie žiadosti aj dva roky. Nicholsonová má informácie, podľa ktorých sa dotácie čerpajú, ale s vinohradom sa odvtedy nič neudialo. Dodala, že v septembri 2015 spoločnosť TRA.CE.R export-import s.r.o. znova podala žiadosť o prenájom pozemkov a aj tá bola vybavená do mesiaca.
Podľa Nicholsonovej si spoločnosť TRA.CE.R export-import s.r.o. prenajíma 372 hektárov ornej pôdy, zastavaných plôch za 12-tisíc eur ročne. Na internetovej stránke PPA Nicholsonová našla prehľad dotácií pre spomínanú spoločnosť za roky 2015 a 2016 vo výške 625-tisíc eur. V roku 2017 dostala firma podľa zmluvy s PPA dotáciu 179 422 eur. "Toto dostali na maštaľ," uviedla.
Spomínané informácie sú podľa Nicholsonovej dôkaz, že Matečná klamala. "Sama by mala zvážiť zotrvanie vo funkcii, už dávno tam podľa mňa nemala čo robiť," dodala. "Matečná sama podpísala prenájom pre firmu pána Rodu, na ktorú nepretržite od roku 2015 čerpal dotácie. Z toho je absolútne zrejmé, že ministerka Matečná klame," dodala Nicholsonová.
Matečná v stredu pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru uviedla, že rezort pôdohospodárstva a hlavne PPA, sú mimoriadne súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní, s Národnou kriminálnou agentúrou a aj s Európskou komisiou.

Téma dvojnásobnej úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rezonuje aj v Bruseli. Europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že podobnú situáciu ešte za tri volebné v Bruseli nezažil. "Vraždou Kuciaka a Kušnírovej sa zásadne zaoberá aj Európsky parlament, ktorý vyšle na Slovensko samostatnú monitorovaciu skupinu. Tá má preveriť zneužívanie európskych finančných zdrojov, ale aj, takpovediac, dohliadať na vyšetrovanie tohto ohavného činu," uviedol Mikolášik. "Takéto misie majú prístup na najvyššie miesta, čo určite využijú. K podobnému prípadu na Malte pristúpila Európska únia obdobne, teda vyslaním pracovnej monitorovacej skupiny," priblížil Mikolášik.
Podľa poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca (KDH) je príchod monitorovacej skupiny na Slovensko otázkou najbližších dní, presný termín uviesť nevedel. Vyslanie misie má podľa Štefanca za úlohu podporiť dôveru verejnosti v to, že bude dvojnásobná vražda dôsledne preverená a páchatelia potrestaní.
"Táto misia má tiež ukázať bežným ľudom, že sme súčasťou štruktúr Európskej únie," dodal a doplnil, že vládny Smer-SD by mal čo najskôr vyvodiť politické dôsledky svojho zlyhania. "Stále trváme na stanovisku, že premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože nemá morálne právo byť vo svojej funkcii," uzavrel Štefanec. Po novom vznikne v rámci Európskeho parlamentu aj výbor, ktorý sa bude zaoberať finančnými trestnými činmi, daňovými únikmi či vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Jedným z prvých cieľov nového výboru bude práve vyšetrovanie káuz, ktorým sa venoval zavraždený novinár Kuciak.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil aj minister kultúry Marek Maďarič. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali svojich funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.