27. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar sa v utorok stretli s 19 šéfredaktormi mienkotvorných médií. Fico opakovane ubezpečil šéfredaktorov, že vláda rešpektuje úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vníma slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. TASR informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.
"Spoločne diskutovali o niektorých podrobnostiach vraždy novinára internetového portálu Aktuality Jána Kuciaka a jeho priateľky. Prítomní predstavitelia vlády a polície špecifikovali jednotlivé kroky, ktoré sa urobili v súvislosti s vyšetrením tejto úkladnej vraždy," skonštatoval tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Vedenie Spolku slovenských spisovateľov (SSS) a redakcia Literárneho týždenníka ostro odsudzujú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej spáchanú vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Konštatuje sa to v stanovisku zaslanom do redakcie TASR.
"Zároveň vyjadrujú vieru, že polícia, aj s prisľúbenou maximálnou podporou vlády SR a prokuratúry, urobí všetko pre dostihnutie a exemplárne potrestanie vraha či vrahov, ako aj objednávateľov tohto bezprecedentného zločinu, ktorý navyše, ak bol motivovaný zámerom navždy umlčať mladého novinára, ako aj zastrašiť iných investigatívnych novinárov, predstavuje hrubý útok na slobodu slova i demokratické princípy nášho štátu," konštatuje sa vo vyhlásení.
Vedenie SSS a redakcia Literárneho týždenníka súcitia s pozostalými a vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť rodinám oboch mladých ľudí.

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej polícia vypočula približne dvadsať svedkov. Keďže prípad môže mať dosah do zahraničia, strážcovia zákona na jeho objasnení spolupracujú s Českou republikou, Talianskom či Europolom. Na utorňajšom brífingu to uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.
„Uzatvorili sme obhliadku miesta činu a momentálne na Kriminalistickom a expertíznom ústave PZ prebieha vyhodnocovanie zaistených stôp. Vo večerných hodinách očakávame výsledky analýz komunikačných prostriedkov, emailov a telefonátov obetí tohto trestného činu,“ povedal Gašpar. Podľa jeho slov od pondelňajšieho rána prebiehajú aj výsluchy najviac zainteresovaných osôb ohľadom práce zavraždeného novinára. Gašpar upozornil, že polícia pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Polícia taktiež vyhodnocuje obrazovo-zvukové záznamy z kamier v obci aj v širšom okolí. „Na linku, ktorú sme zverejnili, sme prijali 23 hlásení a prišli aj nejaké emailové podania,“ dodal Gašpar s tým, že opätovne vyzval osoby, ktoré majú akékoľvek informácie k trestnému činu, aby ich oznámili polícii.
Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že úlohou rezortu vnútra je vytvoriť adekvátne podmienky pre prácu vyšetrovateľov na tomto prípade. Súčasťou vyšetrovacieho tímu bude podľa neho pravdepodobne aj zástupca portálu aktuality.sk, v ktorom zavraždený novinár pred svojou smrťou pracoval. „Aby neboli žiadne pochybnosti o smerovaní vyšetrovania,“ vysvetlil Kaliňák.
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vyzval opozíciu, aby nezneužívala dvojnásobnú úkladnú vraždu na politické ciele. Ocenil ľudí, ktorí sa prípadu venujú. „Sú to desiatky ľudí, ktorí aktívne pracujú na tomto prípade,“ dodal.
Po skončení tlačovej konferencie sa premiér Fico stretol so šéfredaktormi viacerých médií na Slovensku. Počas tlačovej konferencie boli na stolíku umiestnené bankovky v hodnote jedného milióna eur. Ide o sumu, ktorú vláda ponúkla za informácie vedúce k objasneniu prípadu.
Policajný prezident v pondelok 26. februára informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.



Koalícia, opozícia a médiá by sa mali zomknúť a urobiť všetko pre to, aby sa čo najskôr vyšetrila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa vlastných slov odmieta v prípade tohto "ohavného činu" politizáciu. Na tlačovej konferencii na úrade vlády zopakoval ponuku milión eur za relevantné informácie k vražde.
"Nechcel som veriť, že by dokázali zneužiť dvojnásobnú smrť na šírenie nenávisti a napĺňanie svojich politických cieľov. Žiaľ, to sa dnes stalo," uviedol Fico v reakcii na utorkové vyjadrenia opozície. Podľa neho sú tu dve možnosti, zomknúť sa alebo politikárčiť. "Vyzývam na zomknutie sa vládnej koalície, opozície a médií. Poďme spolu a urobme všetko pre to, aby sme v čo najkratšom čase tento ohavný trestný čin vyšetrili a páchateľov postavili pred súd," vyhlásil Fico.
V súvislosti s Viliamom Jasaňom a Máriou Troškovou, cez ktorých má byť podľa medializovaných informácií talianska mafia napojená na úrad vlády, požiadal, aby médiá ani opozícia nespájali s vraždou novinára a jeho priateľky nevinných ľudí.
Opozičné strany SaS a OĽaNo oznámili, že spúšťajú petíciu odstupte.sk za odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara z funkcií. Kaliňák a Gašpar sú podľa opozície zodpovední, že polícia nepomohla zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi. Nezaradený poslanec NRSR Miroslav Beblavý zas vyzval premiéra Fica, aby odvolal Kaliňáka, Viliama Jasaňa aj Máriu Troškovú. KDH zas v tlačovej správe vyzvalo na odchod z funkcií Fica a Kaliňáka. 

Zavraždený novinár Ján Kuciak sa v posledných mesiacoch zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych talianskej mafii 'Ndrangheta na Slovensku a ich vzťahmi z minulosti s hlavnou štátnou radkyňou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. 'Ndrangheta je podľa denníka Sme najmocnejšou mafiánskou skupinou v Taliansku. Policajný európsky úrad Europol skupinu priradil k najbohatším a najmocnejším zločineckým organizáciám na celom svete vôbec.
Trošková mala podnikať s Antoninom Vadalom, ktorý pôsobí na Slovensku. Hlavná štátna radkyňa bola od augusta 2011 do júna 2012 spoločníčkou a spolumajiteľkou firmy GIA Management, ktorú zakladala s Vadalom. Neskôr sa majiteľom firmy stal Pietro Catroppa. Ten podľa denníka Sme od roku 2016 vlastní aj firmu Prodest, v ktorej bol v minulosti spoločníkom aj Viliam Jasaň. Firmu vlani monitorovala Slovenská informačná služba.
Trošková v minulosti pracovala ako Jasaňova poslanecká asistentka, zoznámiť ich mal Vadala. V súčasnosti je Trošková hlavná štátna radkyňa na úrade vlády.


Britské veľvyslanectvo na Slovensku v mene Spojeného kráľovstva ponúklo slovenským úradom pomoc pri vyšetrovaní prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
"Investigatívna žurnalistika hrá nezastupiteľnú rolu pri obrane demokratických spoločností a preto silno odsudzujeme násilie páchané na novinároch," napísalo veľvyslanectvo na svojom facebookovom profile. Z vraždy novinára sú britskí zástupcovia šokovaní a smutní a vyjadrujú rodinám a priateľom mladého páru úprimnú sústrasť.


Copyright © TASR 2018

Členovia Kolégia pamäti národa jednoznačne odsudzujú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Agentúru SITA o tom informovala Soňa Jánošová z občianskeho združenia Post Bellum Sk. Kolégium pamäti národa vyzýva štát, políciu, orgány činné v trestnom konaní aj súdy, aby skutok čo najrýchlejšie vyšetrili a páchateľov odsúdili, a to bez ohľadu na to, ako vysoko sú postavení tí, čo stoja za touto odpudzujúcou vraždou.
Ďalej Kolégium vyzýva čelných politikov štátu, aby nedehonestovali prácu novinárov a nepoužívali voči nim osobné útoky a obvinenia. Zároveň žiadajú, aby boli vytvorené podmienky pre bezpečnú prácu novinárov. "Vražda nezávislého investigatívneho novinára a jeho priateľky posúva Slovenskú republiku späť do čias mečiarovskej éry a mentálne do blízkosti autoritatívnych režimov, do čias, keď sa verbálne násilie mení na fyzický vražedný čin. Vraždou novinára sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov právneho štátu: slobode slova a právu občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon," uvádza Kolégium vo svojom vyhlásení.
Vyhlásenie Kolégia pamäti národa podpísali perzekvovaní pamätníci nedemokratických režimov Rudolf Dobiáš, Anton Tomík, Lýdia Piovarcsyová a Eva Mosnáková, ako aj osobnosti verejného a kultúrneho života Milan Lasica, Emília Vášáryová, Roman Polák, Lucia Štasselová, Robert Kirchhoff, Peter Zajac či František Mikloško. Vyhlásenie podporili aj členovia českého Post Bellum.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa zatiaľ dostupných informácií má ísť o úkladnú vraždu. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.