2. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov, zatknutých vo štvrtok na Slovensku. Uviedli to zdroje z talianskej justície, na ktoré sa vo svojej štvrtkovej správe odvolávala tlačová agentúra ANSA.
Prokuratúra pre boj proti mafii v Reggio Calabria, hlavnom meste juhotalianskeho regiónu Kalábria, "oficiálne upozornila medzinárodné policajné orgány a slovenskú štátnu políciu na potrebu monitorovať činnosť skupiny Kalábrijčanov, zatknutých (vo štvrtok na Slovensku) za to, že sú podozriví z účasti na vražde mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky", uvádzalo sa vo vyhlásení prokuratúry.
Hlavný prokurátor v Reggio Calabria, Gaetano Paci, pre taliansku tlačovú agentúru ANSA povedal, že jeho úrad poskytol aj informácie o údajnom napojení troch zatknutých na zločineckú organizáciu 'Ndrangheta sídliacu v Kalábrii.


Na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky umiestnia vo vestibule Národnej rady SR výtvarný objekt, ktorý pod názvom Symbolický náhrobník vytvoril Fero Guldan, autor pomníka Róberta Remiáša. Informovala o tom nezaradená poslankyňa NRSR Zuzana Zimenová.
      Na inštalácii náhrobníka sa dohodla Zimenová s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou (SaS) a poslankyňou Vierou Dubačovou (nezaradená). Odhalia ho vo vestibule v piatok popoludní na pietnom akte.
      "Týmto aktom chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám Jána a Martiny a upozorniť na to, že nie sme iba poslankyne NR SR, ale aj ženy, matky, ktoré sú odhodlané urobiť všetko pre to, aby Slovensko viac nebolo krajinou, kde sa pre pravdu vraždia naše deti," uviedla Zimenová.
      Na pietny akt pozvali poslankyne zo všetkých politických strán. "Aby sme spoločne vyjadrili postoj, že ženy sa v dôležitých chvíľach vedia spájať, majúc na pamäti najmä budúcnosť Slovenska," doplnila Zimenová. 



Poslanec Národnej rady SR Igor Janckulík odchádza z klubu Mosta-Híd a vládnej koalície. Považuje za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané. V parlamente bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Informoval o tom vo svojom stanovisku.
      "Oznamujem moje rozhodnutie ďalej nepodporovať vládnu koalíciu. Toto rozhodnutie súvisí s mojím včerajším vyjadrením, že považujem za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané," uviedol Janckulík.
      V parlamente sa ako nezaradený poslanec mieni ďalej snažiť pomáhať bežným ľuďom, ako sa usiloval podľa vlastných slov aj doteraz. S predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa rozišli korektne. Svoj krok s ním Janckulík prebral.
      Janckulík svoj odchod naznačoval už pred štvrtkovým rokovaním rozšíreného predsedníctva strany. Po ňom Bugár informoval, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal odstúpiť. Uviedol, že v strane naďalej prevláda takýto názor, ale na upokojení situácie v prvom rade musí konať Smer-SD. Podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Koľko budú bugárovci čakať, nie je jasné. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok. Janckulík nemusí byť jediný, kto zo strany a koalície podľa informácií TASR odíde, ak Kaliňák neodstúpi.
      Janckulík sa dostal do parlamentu so stranou Sieť. Tá sa rozpadla, Janckulík prešiel do klubu Mosta-Híd aj s ďalšími odídencami zo Siete. Aj vďaka nim mal dosiaľ Most-Híd 15 poslancov. Janckulík sa po prestupe k bugárovcom stal splnomocnencom pre rýchlostné cesty. Či v tejto funkcii zostane aj po odchode z Mosta-Híd a koalície závisí podľa neho od vlády. Tá ho do nej menovala
.



Európski liberáli podporia v Európskom parlamente (EP) vyslanie vyšetrovacej misie europarlamentu na Slovensko, ktorá má dozrieť na vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Uviedol to šéf politickej skupiny liberálov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt.
Bývalý belgický premiér vo svojej reakcii na Facebooku, pod článkom BBC o zatýkaní osôb na východe Slovenska v možnej spojitosti s vraždou investigatívneho novinára, zdôraznil, že organizovaný zločin a korupcia "predstavujú hrozbu pre našu slobodu a výzvu pre náš kontinent".
Nie je to problém spojený len s jedným členským štátom EÚ, ale týka sa nás všetkých. Slovenské orgány musia postaviť páchateľov hroznej smrti Jána Kuciaka a jeho partnerky pred spravodlivosť a vyšetriť zasahovanie organizovaného zločinu do slovenskej politiky," uviedol Verhofstadt.
Zároveň dodal, že jeho politická skupina podporuje čo najrýchlejšie vyslanie vyšetrovacej misie Európskeho parlamentu na Slovensko.
Vedenie EP a lídri politických skupín vo štvrtok počas plenárneho zasadnutia v Bruseli spustili písomnú procedúru, v rámci ktorej rozhodnú, či vyšlú delegáciu na Slovensko v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Iniciatíva na vytvorenie osobitnej vyšetrovacej misie vyšla z dielne európskych ľudovcov (EPP/EĽS).
 


Bývalá riaditeľka osobného úradu Finančnej správy Soňa Karabelli odmieta tvrdenia podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej, že bola v lete 2014 na dovolenke s rodinou Vadalovcov, ktorá je v súčasnosti spájaná s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Karabelli vyhlasuje, že v Kalábrii nikdy nebola. Žiada Ďuriš Nicholsonovú, aby ju s kauzou nespájala.
"Vážená pani podpredsedníčka, Vami uvedené informácie o mojej osobe sú nepravdivé. V lete 2014 som nebola v Kalábrii. V Kalábrii som nebola nikdy. Uvedené leto som bola v Bratislave. Nakoľko som bola operovaná po amócii sietnice ľavého oka, a môj zdravotný stav mi nedovoľoval vycestovať mimo Bratislavy," píše Karabelli v maile podpredsedníčke parlamentu.
Dovolenku trávi podľa vlastných slov výlučne s manželom a deťmi, nie s kolegyňami z práce. "Na základe uvedeného Vás žiadam o nespájanie mojej osoby s predmetnou kauzou a bezodkladné uvedenie na pravú mieru," napísala Karabelli Ďuriš Nicholsonovej.
Podľa Mareka Paru, advokáta Karabelli, podpredsedníčka parlamentu nezareagovala ani na mail, ani nedementovala ňou vyslovenú lživú a neoverenú informáciu. Preto Karabelli podľa Paru zvažuje podať žalobu na ochranu osobnosti v zmysle Občianskeho zákonníka.
Ďuriš Nicholsonová na tlačovej konferencii (1.3.) povedala, že vysokí predstavitelia finančnej správy boli v lete 2014 na dovolenke s rodinou Vadalovcov, ktorá je v súčasnosti spájaná s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
Informovala, že má k dispozícii neoverenú informáciu, že v lete 2014 bola s rodinou Vadalovcov na dovolenke vtedajšia viceprezidentka FS, dnešná štátna tajomníčka na ministerstve financií za stranu SNS Dana Meager, riaditeľka osobného úradu FS Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková. Pýtala sa ich, kde boli v lete 2014 a či je pravda, že boli na dovolenke s rodinou Vadalovcov.
V súčasnosti na finančnej správe pracuje už len Fecková, ktorá potvrdila, že v lete 2014 dovolenkovala v Taliansku, cestu si však podľa jej slov organizovala a zabezpečovala sama. Odmietla, že by vedome prišla do styku s rodinou Vadalovcov. Fecková je presvedčená, že jej dovolenka je účelovo spájaná s verejne publikovanými kauzami, voči čomu sa ohradila.
TASR požiadala o stanovisko aj štátnu tajomníčku Meager, a to prostredníctvom hovorkyne ministerstva financií Alexandry Gogovej. Tá vysvetlila, že Meager treba osloviť priamo, nakoľko v spomínanom čase nebola predstaviteľkou rezortu a teda sa ministerstva uvedená vec netýka.

Copyright © TASR 2018



Pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej si dnes uctia v parlamente. Ako agentúru SITA informovala nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Zimenová, „v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sme sa spoločne s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou (SaS) a poslankyňou Vierou Dubačovou (nezaradená) rozhodli uctiť si pamiatku oboch zosnulých mladých ľudí inštaláciou výtvarného objektu vo vestibule NR SR, ktorý pod názvom ‘Symbolický náhrobník‘ vytvoril Fero Guldan, autor pomníka Róberta Remiáša“. Odhalia ho dnes o 15:30 na tichom pietnom akte vo vestibule v sídle národnej rady v Bratislave.
“Týmto aktom chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám Jána a Martiny a upozorniť na to, že nie sme iba poslankyne NR SR, ale aj ženy, matky, ktoré sú odhodlané urobiť všetko pre to, aby Slovensko viac nebolo krajinou, kde sa pre pravdu vraždia naše deti,“ napísala v tlačovej správe Zimenová. Podľa nej na pietny akt pozvali poslankyne parlamentu naprieč politickým spektrom, aby spoločne vyjadrili postoj, „že ženy sa v dôležitých chvíľach vedia spájať, majúc na pamäti najmä budúcnosť Slovenska“.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači koncom minulého týždňa. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, prezident Andrej Kiska vystúpi v nedeľu v RTVS. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali svojich funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval. Venoval ho možnému zneužitiu eurofondov do poľnohospodárstva organizovaným zločinom a možným prepojeniam na štát. Situácia vyvolala napätie vo vládnej koalícii. V Moste-Híd tvrdia, že bez odchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara nebude verejnosť vyšetrovaniu veriť.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.