2. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov, zatknutých vo štvrtok na Slovensku. Uviedla to vo štvrtok agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície.
Prokuratúra pre boj proti mafii v Reggio Calabria, hlavnom meste juhotalianskeho regiónu Kalábria, "oficiálne upozornila medzinárodné policajné orgány a slovenskú políciu na potrebu monitorovať činnosť skupiny Kalábrijčanov, zatknutých (vo štvrtok na Slovensku) za to, že sú podozriví z účasti na vražde mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky", uvádzalo sa vo vyhlásení prokuratúry.
Hlavný prokurátor v Reggio Calabria, Gaetano Paci, pre agentúru ANSA povedal, že jeho úrad poskytol aj informácie o údajnom napojení troch zatknutých na zločineckú organizáciu 'Ndrangheta sídliacu v Kalábrii.
Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. 
"Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. Ďalej uviedol, že 'Ndrangheta mohla zabiť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku, pretože "neexistoval iný spôsob, ako ho umlčať". Dodal, že v činnostiach 'Ndranghety v zahraničí hrá veľkú úlohu práve skorumpovanosť miestnych úradov. 
Informácia, že 'Ndrangheta pôsobí vo východnej Európe, Kanade i inde vo svete je podľa Robertiho "dávno známa". Bývalý prokurátor zároveň uviedol, že až 80 percent z miliárd, ktoré táto mafiánska skupina zarobí na obchodovaní s kokaínom, následne ďalej investuje mimo územia Talianska. 

Štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Maeger (nominantka SNS) absolvovala v roku 2014 dovolenku v Taliansku. Uviedla to v reakcii na informáciu podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Šlo však podľa nej o rodinnú dovolenku bez účasti kolegýň z práce, ktorú si zaplatila sama.
Nicholsonová vo štvrtok (1.3.) povedala, že má k dispozícii neoverenú informáciu, že v lete 2014 bola s rodinou Vadalovcov na dovolenke vtedajšia viceprezidentka finančnej správy (FS) Dana Meager, bývalá riaditeľka osobného úradu FS Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom FS Lucia Fecková. "Letnú dovolenku v Taliansku som v roku 2014 trávila s mojou rodinou a úhradu za ubytovanie viem preukázať výpisom z môjho osobného bankového účtu," reagovala Meager.
„Podsúvané špekulácie a domnienky o mojej spoločnej dovolenke v Kalábrii, ani za účasti mojich bývalých kolegýň z finančnej správy, absolútne a rezolútne vylučujem,“ napísala s tým, že v tejto oblasti Talianska sa "v živote nevyskytla". Nicholsonová na tlačovej konferencii uviedla, že úradníčky FS dovolenkovali v Kalábrii, neskôr sa však opravila, že to malo byť v inej časti Talianska.
Maeger vyhlásila, že nikdy nežila v spoločnej domácnosti s Antoninom Vadalom, ktorého vo štvrtok zatkla polícia v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka s priateľkou. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa k situácii vyjadrila len obmedzene. „Chcem uviesť, že k osobe a činnosti osoby A. V. som už v roku 2014/2015 poskytovala polícii všetky mne dostupné informácie, a teda som konala v súlade s platnými právnymi predpismi,“ zdôraznila s tým, že tak konala bez tlaku médií a verejnosti.
„S vyjadrením úcty pani poslankyni Nicholsonovej, bola som to práve ja, ako jedna z prvých verejne činných osôb, ktorá políciu na osobu A. V. upozornila,“ doplnila Dana Maeger.
„Pre túto chvíľu to nebudem komentovať, iba vám chcem povedať, že: Nechajte sa prekvapiť,“ uviedla v piatok Nicholsonová v reakcii na vyjadrenie Maeger a ďalších bývalých funkcionárok FS. V súčasnosti na finančnej správe pracuje už len Lucia Fecková, ktorá potvrdila, že v lete 2014 dovolenkovala v Taliansku, cestu si však podľa jej slov organizovala a zabezpečovala sama. Odmietla, že by vedome prišla do styku s rodinou Vadalovcov.
Soňa Karabelli v piatok uviedla, že leto 2014 trávila v Bratislave, nakoľko bola operovaná po amócii sietnice ľavého oka, a zdravotný stav jej nedovoľoval vycestovať mimo hlavného mesta. Karabelli žiada Nicholsonovú, aby ju nespájala s predmetnou kauzou. Zvažuje, že voči političke podnikne právne kroky.

 Niekoľko desiatok ľudí sa zišlo v piatok podvečer v Luxemburgu na zhromaždení na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Účastníci priniesli ich fotografie a zapálili sviečky, informovala TASR spoluorganizátorka zhromaždenia Silvia Balážová.
Spomienkové stretnutia sa okrem toho v piatok konajú aj v Londýne, Edinburghu, Paríži, Haagu, Berlíne, Vancouveri, Hongkongu či Dubaji.
Podľa Balážovej na zhromaždení v Luxemburgu zazneli spontánne prejavy. "Každý povedal to, čo cíti," uviedla.
"Zišli sme sa symbolicky na Námestí Jana Palacha, mladého človeka, ktorý doplatil životom na vtedajšiu spoločenskú situáciu," povedal pre TASR Andrej Stec, ktorý bol jedným z troch rečníkov na podujatí.
"Je tu niekoľko desiatok ľudí a všetci spoločne chceme, aby naše deti žili v spoločnosti, kde sa nemusia báť podobných vecí," uviedol Stec a dodal, že najdôležitejšie je vyšetriť túto dvojnásobnú vraždu bez ohľadu na to, kto ju spáchal. "Aby sa novinári nemuseli báť o svoj život a mohli písať slobodne," zdôraznil.
Dôležitosť novinárskeho povolania v demokratickej spoločnosti podľa neho na zhromaždení vyzdvihol aj jeho predrečník, sudca Európskeho súdneho dvora Daniel Šváby. "O to viac si treba vážiť tých, čo doplatili vlastným životom na to, že chceli národ informovať o niečom, čo vedeli možno iba oni sami," dodal Stec.

 Zväz rakúskych novinárov (ÖJC) vyzval v piatok slovenskú políciu a prokuratúru, aby potrestali nielen vrahov, ale aj objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zároveň vyjadril solidaritu so slovenským novinármi, ktorí v piatok zorganizovali smútočný pochod za svojho bývalého kolegu, uviedla agentúra APA.
      Slovenská vláda robí podľa vyhlásenia ÖJC zverejneného na jeho stránke všetko pre to, aby ochránila osoby stojace za dvojnásobnou úkladnou vraždou. Verejnosti je ponúknutá "talianska stopa" a rýchle zatknutie údajných mafiánov. Najvyšší vládni činitelia sú však prinajmenšom spoluzodpovední za vraždu, tvrdí ÖJC. Situácia pripomína prípad zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, keď bol verejnosti takisto rýchlo ukázaný "páchateľ", ale ďalej sa nič nestalo.
      ÖJC preto vyzýva Európsky parlament, aby zriadil výbor na vyšetrenie vrážd novinárov na Malte a na Slovensku. Obracia sa tiež na rakúsku spolkovú vládu, aby túto tému nastolila v Európskej rade. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má podľa ÖJC podporiť činnosť vyšetrovacích orgánov a preskúmať výsledky ich činnosti.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) odmietol tvrdenia, žeby na piatkovom stretnutí v Bratislave s predstaviteľmi zahraničných organizácií odznela výzva na jeho ospravedlnenie sa novinárom. Reagoval tak medializované informácie, podľa ktorých ho na ospravedlnenie sa za výroky z minulosti na adresu novinárov vyzval generálny tajomník medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire.
Rokovanie sa podľa tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov," uviedol tlačový odbor s tým, že premiér pritom ocenil konštruktívny dialóg. 
      Deloire podľa agentúry AP odsúdil "hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom" vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. V tejto súvislosti šéf RSF skonštatoval, že "predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach." Zároveň vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je "zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu".

 Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) odmieta obvinenia podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Považuje ich za scestné, čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami. Uvádza sa to v písomnom stanovisku ministerstva pôdohospodárstva.
„Štatutári Slovenského pozemkového fondu (SPF) podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré reaguje na piatkové vyjadrenia Nicholsonovej. Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.
„S firmami prepojenými na Antonia Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko,“ vysvetľuje rezort, ktorý zdôraznil, že za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo SPF stala „vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu“. 
Ministerstvo tiež poukázalo, že Antonio Roda sa stal spoločníkom vo firme TRA.CE.R export-import až 4. marca 2016. "Teda v čase podpisu nájomnej zmluvy, respektíve jej dodatkov počas pôsobenia Gabriely Matečnej v SPF, nemala firma na rodinu Rodovcov žiadne majetkové prepojenie," konštatuje sa v stanovisku.
Matečnej rezort pripomína, že ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. „Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov,“ píše sa v stanovisku.
Firma TRA.CE.R export-import mohla podľa Nicholsonovej vďaka prenájmu pôdy Slovenským pozemkovým fondom vedeným Matečnou dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu vo výške 179.000 eur, hoci za prenájom pozemkov platí ročne len zlomok tejto sumy. Upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné. Naznačila tiež, že v súvislosti s týmito dotáciami mohlo dôjsť k nezákonnému konaniu.
„Je absolútne zrejmé, že ministerka klame, keď tvrdí, že nevedela o aktivitách talianskeho klanu na východe Slovenska,“ vyhlásila Nicholsonová, podľa ktorej Matečná sama umožnila podpisom pod dodatkami čerpať firme dotácie z PPA.


Copyright © TASR 2018

Okolo 500 ľudí sa dnes prišlo naposledy rozlúčiť s Martinou Kušnírovou, ktorú zavraždili spolu s jej priateľom novinárom Jánom Kuciakom. Kostol v Gregorovciach bol pre také množstvo ľudí primalý a mnohí stáli aj vonku. V otvorenej truhle ležala Martina v bielych svadobných šatách. Pred začatím smútočného obradu znela chrámom skladba Jaromíra Nohavicu Sarajevo, ktorú mali hrať mladým manželom na svadbe. Ján Kuciak pôvodný text dokonca prebásnil. Prečítali aj jeho text plný pozitívnych emócií a lásky. Smútočnú omšu celebroval pomocný košický biskup Marek Forgáč. V kázni spomenul rôzne zlá, s ktorými musí človek bojovať a mafiu označil za inštitucionalizované zlo. Uviedol, že vodcovia sú zodpovední za to, že také zlo tu našlo živnú pôdu. Kňaz povedal, že stôl plný peňazí je ťažký cynizmus, veď pre lásku k peniazom sa toto všetko stalo. "Nepotrebujeme pozerať na balíčky peňazí, Slovensko potrebuje návrat k láske, k ľudským hodnotám. Slovensko v týchto chvíľach potrebuje vidieť na čele ľudí, ktorí vedia vziať na seba priamu i nepriamu zodpovednosť za to, čo sa stalo." Kňaz zdôraznil, že aj Kristus na kríži vzal na seba zodpovednosť, tak aj naši mocní by mali vedieť, ako sa zachovať. Medzi stovkami ľudí boli nielen obyvatelia Gregoroviec, ale aj predstavitelia spoločnosti Ringier Axel Springer, mnohí novinári, ale aj ľudia z okolitých obcí, z Prešova, ale aj Košíc.

Strana Smer-SD ruší oslavy Medzinárodného dňa žien v Trnave a Námestove, keďže sú dnes a v sobotu 3. marca pohreby zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ako informovalo agentúru SITA tlačové oddelenie strany Smer, podujatia budú pokračovať od nedele 4. marca.
Európska komisia v piatok zaslala Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA) list so žiadosťou o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania fondov Európskej únie v SR v oblasti poľnohospodárstva. V stanovisku pre agentúru SITA to potvrdilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Komisia tak reaguje na informácie novinára Jána Kuciaka, ktorý sa pred ich zverejnením stal obeťou vraždy spolu so snúbenicou, o podvodoch pri čerpaní eurofondov v poľnohospodárstve na východe Slovenska. Ide o Talianov fungujúcich na Slovensku a podozrivých z prepojenia na mafiu 'Ndrangheta z talianskej Kalábrie. PPA patrí pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na čele s ministerkou Gabrielou Matečnou (SNS). "Európska únia má v oblasti riadenia európskych investičných a štrukturálnych fondov jasné pravidlá. V rámci tzv. spoločného riadenia sú za správne nakladanie s týmito prostriedkami zodpovedné členské štáty. Tolerancia Európskej komisie voči korupcii je nulová a od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ berieme vážne," informovala tlačová a komunikačná tajomníčka Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. EK je o dianí na Slovensku a o všetkých zverejnených správach informovaná a situáciu sleduje.
Európske štrukturálne a investičné fondy, alebo eurofondy, podliehajú tzv. spoločnému, zdieľanému riadeniu. "Za dodržiavanie pravidiel zodpovedá v prvom rade členský štát. Európska komisia zo svojej pozície ochrancu rozpočtu na dodržiavanie pravidiel prísne dohliada a ak sú odhalené nedostatky, okamžite aj koná," priblížila Ludviková. V prípade potreby komisia poskytuje členskému štátu pomocnú ruku pri správnom a včasnom využití prostriedkov. "Nie je namieste v tejto chvíli hovoriť o potrebe nových opatrení, ani o vplyve súčasnej situácie na vyjednávanie (budúceho) európskeho rozpočtu," dodala Ludviková.
Vláda SR má záujem o zachovanie podielu kohéznej, resp. regionálnej politiky na rozpočte EÚ aj v budúcom programovom období po roku 2020. V prípade zníženia príjmov z európskeho rozpočtu v nasledujúcom viacročnom finančnom rámci EÚ vláda Roberta Fica presadzuje viac voľnosti pre určenie domácich priorít pri využívaní európskych peňazí.

Európska komisia preverí podozrenia zo zneužitia eurofondov, ktoré smerujú na Slovensku do poľnohospodárskych projektov. Vyhlásil to európsky komisár pre rozpočet Günter Oettinger. V rozhovore, ktorý zverejnil v stredu 28. februára nemecký denník Die Welt, komisár pripustil, že peniaze európskych daňových poplatníkov na Slovensku zneužil organizovaný zločin. Obvinenia súvisiace s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky označil za „závažné a neznesiteľné“. Ako zdôraznil, informácie, ktoré zverejnil investigatívny novinár, je nutné „bezpodmienečne preveriť“. Eurokomisár spresnil, že podozrenia zo sprenevery a podvodov pri narábaní s prostriedkami európskych daňových poplatníkov môže preveriť Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF).
"Do niekoľkých týždňov chceme vyjasniť finančné toky a ich možné zneužitia. Považujem za možné, že priame alebo nepriame platby farmárom alebo poľnohospodárskym podnikom z nášho európskeho rozpočtu boli v tomto prípade zneužité na kriminálne účely. Ak sa to naozaj stalo, budeme samozrejme úzko spolupracovať s národnými úradmi,“ uviedol Oettinger.

Spomienkové zhromaždenia na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa v piatok večer konajú v desiatkach miest po celej Európe, ako aj inde vo svete. V rovnaký čas ako v pätnástich slovenských mestách, teda o 17:00, bol naplánovaný začiatok spomienkových stretnutí napríklad aj v Prahe, Brne, Ostrave v Českej republike, ale tiež v Berlíne, Štokholme či Madride. S polhodinovým odstupom, teda o pol piatej SEČ, sa konajú spomienkové zhromaždenia v Glasgowe, Edinburgu a Aberdeene vo Veľkej Británii, od 18:00 SEČ na Kuciaka a Kušnírovú spomínajú napríklad v holandskom Haagu, švajčiarskom Berne a tiež v Bruseli, kde za nich ľudia zapaľovali sviečky už aj vo štvrtok.
Pietna spomienka sa uskutoční aj v kanadskom Vancouveri, kde je začiatok naplánovaný na 09:30 ráno miestneho času, teda 18:30 SEČ. O siedmej večer budú na zavraždenú dvojicu mladých Slovákov spomínať aj v Londýne a v Paríži.
Ďalšie zhromaždenia sa majú konať aj v poľskom Krakove, dánskom Aalborgu, švajčiarskom Zürichu, ďalej v Luxemburgu, Osle a Štokholme, ale aj vo vzdialenom Dubaji, Pekingu a Hongkongu.
Ľuďom, ktorí prišli na občiansky pochod v Bratislave pred Úrad vlády SR, sa prihovoril aj prezident Andrej Kiska. Povedal, že to nemá byť o politike, ale o spomienke a vyzval na minútu ticha. Šéfredaktorka denníka SME Beata Baloghová si myslí, že veta 'Na Slovensku zavraždili novinára' je smutnou správou o stave republiky. Dúfa, že táto veta bude rezonovať všade, kde sa robia rozhodnutia. Napĺňa ju nádejou, že vidí plné námestie a že tak veľa ľudí si uvedomuje, o akú tragédiu ide. "Dnes sme všetci slovenskí novinári," povedal riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire v slovenčine. Bratislava je dnes podľa neho hlavné mesto novinárskej slobody a dodal, že Európa ostáva najlepším kontinentom pre slobodu tlače, svet potrebuje Európu a Európa potrebuje Slovensko. Vydavateľ Denníka N Lukáš Fila povedal, že vražda Jána a Martiny patrí medzi udalosti, pri ktorej si aj ľudia po rokoch budú pamätať, čo robili, kde boli, keď sa o tom dozvedeli. Priznal, že po tom, čo sa o vražde dozvedel, bol v šoku, ale mal aj strach. Dôležité je, čo s týmto strachom spravia novinári, ale aj verejnosť. Šok, ktorý táto krajina zažila, sa nedá zmazať, ale dá sa dodať, že sa Slovensko stalo lepšou krajinou. Novinár Árpád Soltész z Noviny.sk povedal, že vražda Jána Kuciaka ukázala, že demokracia v tomto štáte je ohrozená. Zmyslom Jankovej práce bolo urobiť krajinu lepšou a my to musíme dokončiť - nielen my novinári, ale my všetci, povedal. Janko bol podľa neho prototypom dobrého chlapca.
Na pochode prečítali aj list českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá s Janom Kuciakom spolupracovala. Na pochod nemohla prísť, keďže ju stráži polícia. Kuciaka poznala päť rokov, riešili spolu mnoho "komplikovaných, absurdných i nikam nevedúcich káuz". Na poslednej pracovali 18 mesiacov, rozprávali sa spolu aj niekoľkokrát denne. "Pochopila som, že príbeh, ani myšlienku nezabiješ, aj keby si veľmi chcel," prečítala list slovenská herečka Táňa Pauhofová z listu Holcovej. To, či jeho smrť súvisí s jeho posledným článkom, nevie a nechce špekulovať.
Martin M. Šimečka pripomenul, ako v Novembri ´89 stál na námestí proti režimu, ktorý mlátil svojich občanov. Veril, že to boli jeho posledné demonštrácie. "Hoci nepoznáme meno vraha, poznáme meno páchateľa. Je ním korupcia," vyhlásil s tým, že ešte do minulého týždňa si myslel, že korupcia je len parazitom na demokracii, s ktorým sa dá žiť, ale dnes vieme, že korupcia môže zabíjať. "Vieme, že ak sa nebudeme spoločne brániť, mŕtvych môže pribúdať," pokračoval Šimečka s tým, že neverí, že súčasná vláda nám v boji s korupciou môže pomôcť. Pripomenul, že premiér Robert Fico dlhodobo atakoval novinárov. Zároveň verejnosti odkázal, že ich novinári potrebujú, že potrebujú, aby ich čitatelia, poslucháči, diváci neboli ľahostajní. Zárukou demokracie sú podľa neho slobodné médiá a angažovaná spoločnosť. Pripomenul aj výrok Thomasa Jeffersona, či má existovať vláda bez novín alebo noviny bez vlády, vybral by si druhú možnosť. Účasť na pochode mu dáva nádej, že sa skončila éra ľahostajnosti.
Po príhovoroch zaznela slovenská hymna. 
Po skončení pochodu za Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú v Bratislave organizátori vyzvali na pokojný rozchod, ľudia však ostali pred Úradom vlády SR. Skandujú 'vrahovia', 'dosť bolo Fica', "odstúpiť!', "demisia!" či "mafia!" Niektorí trasú aj bránou na úrade vlády. Organizátori ich vyzývajú, aby netrhali bránou, na miesto prišla aj polícia.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.