1. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky nemusí súvisieť s talianskou mafiou, ale s korupciou v justícii. Uvádza to český internetový portál Aktuálně.cz. Cituje pritom slovenského publicistu Radovana Bránika, podľa ktorého sa prípad môže týkať manipulácie prideľovania spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," povedal.
Bránik je podľa vlastných slov hlboko presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovou smrťou neexistuje spojenie. "Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických dier. Kolegovia zo slovenských médií podliehajú strachu, súcitu a emóciám spojeným s vraždou a neuvedomujú si, že presne to bolo cieľom páchateľov. Množstvo slovenských novinárov se nechalo vlákať do emočnej pasce a teraz v nej produkujú jednu neoverenú teóriu za druhou v kadencií, ktorá podľa kritérií solídnej žurnalistiky neobstojí. Naviac si vyrovnávajú dávne účty s neobľúbenými politikmi. Lenže skutočne solídna investigatívna práca se nesmie riadiť pravidlami, ktoré diktujú nájomní vrahovia," skonštatoval pre portál.
Pokiaľ ide o údajnú činnosť talianskej mafie na východnom Slovensku, podľa Bránika "generoval celý ten mechanizmus pomerne nízku sumu peňazí, ktoré sa ďalej delili medzi veľký počet firiem a ľudí, mali veľké náklady v súvislosti s korupciou a samotnou existenciou systému, čo celkový čistý výnos veľmi ovplyvňovalo. "Vedelo sa o ňom už takmer desať rokov. Desiatky policajtov a rozhodne viac ako 20 novinárov malo k dispozícií množstvo materiálu, ktorý s tým súvisel. Na jeden klik v Google sú dostupné roky staré články, viac či menej popisujúce osoby a obsadenie," povedal. Predstava, že pre túto vec si niekto objedná drahú a logisticky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je podľa Bránika úplne scestná a nedáva žiadny zmysel.

V obci Gregorovce v okrese Prešov sa v piatok 2. marca o tretej popoludní uskutoční pohreb Martiny Kušnírovej, ktorá bola zavraždená spolu s novinárom Jánom Kuciakom. Informuje o tom dnešný prešovský Korzár.
Martinina matka Zlatica Kušnírová pre Korzár uviedla, že je odhodlaná bojovať za odhalenie páchateľov, a aby bol potrestaný každý, kto má na rukách jej krv. Chce, aby sa do vyšetrovania zapojil medzinárodný tím, lebo má obavy z manipulovania vyšetrovania zo strany slovenskej polície.
Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa hlboko dotkla nielen jej rodiny, ale aj obyvateľov jej rodnej obce Gregorovce. Starosta obce Slavomír Verčimák na internetovej stránke vyjadril sústrasť pozostalým rodinám a vyhlásil finančnú zbierku pre rodinu Kušnírovú ako výraz súdržnosti a solidarity. Verčimák na stránke uviedol, že zbierka má slúžiť na pokrytie rôznych výdavkov spojených s touto tragickou udalosťou.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili minulý týždeň v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Po smrti investigatívnych žurnalistov na Malte a na Slovensku, ktorí odhaľovali prepojenie organizovaného zločinu s politikou, nemôže Brusel zostať nečinný, konštatoval vo štvrtok v komentári maďarský spravodajský server Privatbankar.hu.
Server cituje agentúru Bloomberg, podľa ktorej sa Európskej únii nepodarilo uplatniť na východnej periférii svoje hodnoty - a ak by teraz mala prijímať nových členov, ešte viac by to oslabilo existujúce normy.
"Dospeli sme k bodu, keď sa v EÚ investigatívni novinári stávajú obeťami profesionálnych vrahov. Zavraždením slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej umlčali v priebehu niekoľkých mesiacov už druhého novinára, ktorý preveroval prepojenie organizovaného zločinu s politikou: začalo sa to vlani v októbri vraždou novinárky na Malte," píše komentátor Csaba Káncz.
V oboch prípadoch sa novinári pred svojou smrťou obrátili na príslušné orgány so sťažnosťou na hrozbu, ale v oboch prípadoch im osobnú ochranu zamietli. Navyše v prípade Slovenska premiér Robert Fico označil na jeseň 2016 novinárov za "špinavé protislovenské prostitútky".
Keď potom šéf polície roky naťahuje vyšetrovanie prípadov prepojenia štátnych činiteľov s organizovaným zločinom, hoci investigatívni novinári predkladajú konkrétne dôkazy, vytvára sa v Bratislave atmosféra beztrestnosti.
To však môžeme tvrdiť aj o ostatných hlavných mestách tohto regiónu, dodáva autor.
Brusel v tejto situácii nemôže zostať nečinným, pričom určite nestačí ľútostivá poznámka prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa na sociálnej sieti Twitter, pretože tieto incidenty jednoznačne poukazujú na nedostatok zákonnosti v Únii.
Malta síce prijala pomoc amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a európskych orgánov, ale ani štyri mesiace po vražde nevedno, kto za ňou stojí. Po prvotnom verejnom pohoršení sa táto kauza už stratila z titulkov novín a krvavý prípad nemal ani žiadne politické následky.

Na základe analýzy posledného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) vo svojom informačnom systéme zistila a identifikovala 17 subjektov, z ktorých bolo 11 fyzických osôb a šesť právnických. Zistila to podľa jediného lustračného kritériá, a to mena a priezviska alebo obchodného názvu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.
"Na základe výsledkov lustrácie si GP SR vyžiada od podriadených prokuratúr najmenej 73 trestných vecí. Prokurátori GP sa pri preskúmaní trestných vecí zamerajú na zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov (skončené aj neskončené trestné veci). Po preskúmaní trestných vecí budú prijaté eventuálne zákonné opatrenia," dodala hovorkyňa.
GP SR zistila, že z celkového počtu 73 trestných vecí, prokurátor Okresnej prokuratúry v Trebišove František Bicko, ktorého syn je spájaný s Antoninom Vadalom, vykonával dozorovú právomoc len v jednej trestnej veci. Aj táto trestná vec bude predmetom preskúmania na Generálnej prokuratúre SR.
"Vo vzťahu k medializovaným informáciám prokurátora Okresnej prokuratúry v Trebišove platí naše stanovisko zo stredy. GP SR v tejto súvislosti požiadala o súčinnosť Krajskú prokuratúru v Košiciach," povedala Predajňová.
Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v stredu upozornila, že syn šéfa trebišovskej prokuratúry podniká s Antoninom Vadalom.
"Sú spolu v siedmich firmách. On vystupuje ako správca niečoho, čo nazývajú VADALA GROUP, lebo viete, že Vadalovci majú veľmi veľa firiem. Samotný šéf okresnej prokuratúry je krstným otcom detí podnikateľa, ktorý bol odsúdený, aj keď nie ešte právoplatne, na 11 rokov väzenia za podvody pri získavaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry.
Poľnohospodárska platobná agentúra bola práve tou, na ktorú sa sústredil celý klan Talianov z Kalábrie," povedala Nicholsonová.

Opozičná strana SaS má dôvodnú obavu, že organizovaný zločin, ktorý prerástol i do policajných štruktúr, pripravuje verejnosť na vyfabrikovaný, falošný motív vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na tlačovej konferencii vo štvrtok to vyhlásili podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tí vyzvali na prizvanie nezávislého experta do vyšetrovacieho tímu, ktorého by určila opozícia.
Predstavitelia SaS majú podľa ich slov dôvodné podozrenie, že z prostredia vyšetrovania tendenčne a účelovo unikajú informácie. Vidia paralelu s vraždou Roberta Remiáša, keď polícia tvrdila verejnosti, že jeho auto vybuchlo v dôsledku technickej poruchy plynového zariadenia. „Vyzývame slušných policajtov, aby pozorne sledovali, čo sa okolo vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej deje. Chceme varovať každého, kto sa pokúsi manipulovať priebeh vyšetrovania,“ povedal Galko.
Ďuriš Nicholsonová upozornila, že policajný prezident Tibor Gašpar zorganizovaním tlačovej konferencie v stredu (28.2.) konal v rozpore s nariadením generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý žiadal zastaviť informovanie verejnosti a politikov o vyšetrovaní. „Z akého dôvodu bolo potrebné informovať o stope dvoch narkomanov? Prečo si dovolil policajný prezident nerešpektovať rozhodnutie generálneho prokurátora?“ opýtala sa poslankyňa, ktorá Gašparovi vytkla, že informácie nedal do časových súvislostí a majú pochybnú relevanciu.
Galko vníma tlačovú konferenciu Gašpara ako „hanebnú“ a ako „marketing“. Podľa neho bolo cieľom vzbudiť vo verejnosti zdanie, že vrahovia novinára sú „feťáci“, alebo že dokonca aj samotný novinár či jeho partnerka boli drogovo závislí. „Nedovolíme, aby policajný prezident alebo niekto iný zahmlieval vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ zdôraznila Ďuriš Nicholsonová. SaS preto žiada policajného prezidenta, aby prestal informovať o výsledkoch policajného vyšetrovania.
Ďuriš Nicholsonová vidí možnosť, ako zareagovať na výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že by sa mala politická scéna stmeliť s cieľom vypátrania vrahov. Nedôveru opozície podľa nej možno prekonať prizvaním experta do vyšetrovacieho tímu. „Môže to byť zahraničný odborník, ale môže to byť aj domáci odborník. Môže to byť vyšetrovateľ, bývalý vyšetrovateľ, ktorý si získa našu dôveru,“ ozrejmila. „Ak Robert Fico myslí vážne slová o spolupráci koalície a opozície, tak toto je najlepší spôsob, ako zamedziť akýmkoľvek pochybnostiam,“ doplnila s tým, že s takouto požiadavkou súhlasia už aj niektorí ďalší predstavitelia opozície, ktorých oslovili.
Mimoparlamentná strana Spolu – občianska demokracia žiada odchod premiéra Roberta Fica a s tým súvisiaci pád vlády. „Sme presvedčení, že Smer je dnes najväčšou prekážkou vyšetrenia toho, čo sa stalo, aj zmeny na Slovensku,“ vyhlásil šéf strany a nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý na tlačovej konferencii v parlamente.
Pre budúcnosť Slovenska je podľa neho kľúčové, aby boli páchatelia dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice potrestaní. SPOLU žiada nezávislé vyšetrenie prípadu, chce poznať tak páchateľov, ako aj objednávateľov. Premiér Fico podľa Beblavého ohrozuje nezávislosť vyšetrovania.
Mimoparlamentné Progresívne Slovensko žiada predčasné voľby, tie podľa strany Slovensko potrebuje. Vyzýva preto Národnú radu SR, aby ich vyhlásila. Prezidenta SR Andreja Kisku žiada, aby opäť kandidoval.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia v Bruseli odobrili vznik nového pracovného výboru, za ktorým stojí slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a jeho český kolega Luděk Niedermayer. Obaja sú z frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS).
Štefanec v rozhovore pre TASR upozornil, že cieľom novovzniknutého Výboru pre finančné zločiny a daňové podvody, ktorý nadväzuje na prácu kolegov z výborov na vyšetrovanie káuz známych ako Panama Papers a Paradise Papers (TAXE1 a TAXE2), bude vyšetrovať všetky daňové úniky na území EÚ. Upozornil, že výber daní je v Únii stále veľkým problémom, čo platí aj pre Slovensko, najmä v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty. Jedným zo zámerov výboru je navrhnúť európsku legislatívu, ktorá by zabránila daňovým únikom.
Slovenský europoslanec spresnil, že EP rešpektuje suverenitu členských štátov Únie v daňovej oblasti, zároveň však podporuje opatrenia na výmenu informácií, čiže aby daňové úrady komunikovali medzi sebou, odhaľovali diery v systéme, ktoré využívajú podvodníci, a aby podnikatelia boli donútení správať sa čestne a platiť dane zo zisku tam, kde ten zisk vytvorili.
Štefanec priznal, že za vytvorením nového výboru je aj vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, lebo Kuciak pracoval na prípadoch spojených s daňovými podvodmi.
"Pozorne sledujem vyšetrovanie a verím, že orgány činné v trestnom konaní sa dopátrajú pravdy. Na druhej strane, by som chcel pomôcť k odhaleniu pravdy tým, že budeme aj v Európskom parlamente pokračovať v práci Jána Kuciaka. Preto sme navrhli, aby sa agenda tohto výboru zaoberala aj prípadmi daňových podvodov, na ktorých pracoval zavraždený Kuciak," opísal situáciu Štefanec.
Podľa jeho slov by nový výbor mal mať 15 členov a 15 náhradníkov. O jeho zložení sa rozhodne v najbližších hodinách, pričom každá politická frakcia v EP môže navrhnúť svojich zástupcov. Členovia majú nadviazať na vyšetrovacie úsilie poslancov z TAXE1 a TAXE2 - výborov z rokov 2015 a 2016, ktoré mali iba jednoročný mandát. Rozdielom je to, že sa chce venovať aktuálnym kauzám vnútri EÚ a riešiť problémy tam, kde vznikajú.
Štefanec s odkazom na vyšetrovanie Kuciakových korupčných káuz upozornil, že europoslanci z nového výboru majú právo vyžiadať si všetky podklady od slovenských daňových orgánov a vylúčené nie sú ani osobné návštevy europoslancov na Slovensku.
"Nesmieme dopustiť, aby pravda bola zadupaná. Svojou prácou v Európskom parlamente si chceme uctiť pamiatku dvoch mladých zavraždených ľudí. Musíme robiť všetko pre to, aby slušní ľudia mali navrch," odkázal poslanec.
Štefanec zároveň pripomenul, že poslanci EP porovnávajú vraždu slovenského novinára s vlaňajšou vraždou maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, ktorá takisto vyšetrovala korupciu na najvyšších vládnych miestach, a nevylúčil, že nový výbor sa bude zaoberať aj situáciou na Malte.

Po vražde novinára Jána Kuciaka bude Európska komisia (EK) preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt to uviedol komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger.
"Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia," povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje "za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele".
Mladý slovenský novinár zverejnil informácie, ktoré je teraz potrebné "bezpodmienečne preveriť", uviedol Oettinger. "Je to vážne obvinenie, že sa s prostriedkami európskeho rozpočtu nenarábalo riadne a že je v hre možno aj korupcia či dokonca mafia."
Komisár tiež povedal, že vražda Kuciaka a jeho priateľky, ako aj vlaňajšie zavraždenie novinárky na Malte, sú "závažnými a neprijateľnými" činmi. Zdôraznil, že nezávislosť médií a sloboda slova patria k základným hodnotám Únie.
"Nezávislosť médií nesmie byť ohrozená," vyhlásil Oettinger s tým, že eurokomisia je v kontakte s vládou v Bratislave a verí, že si slovenské úrady urobia svoju prácu. Kritizoval však zároveň "zlý vývoj" v tom, že "poprední politici na Slovensku sa uchyľujú k všeobecnému odsudzovaniu médií".

Poslanec Národnej rady SR a splnomocnenec pre rýchlostné cesty Igor Janckulík z klubu Mosta-Híd považuje za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané. Janckulík nie je za zotrvanie v koalícii. Či v nej zostane, bude závisieť aj od zasadnutia poslaneckého klubu Mosta-Híd.
"Momentálne, po týchto informáciách ohľadom prípadu, ale aj situácie v koalícii, ktoré však mám len sprostredkovane z médií, nie som za zotrvanie v koalícii. Chcem však počkať na avizované zasadnutie poslaneckého klubu Mosta-Híd, a aj na základe toho vyplynie moje ďalšie rozhodnutie," uviedol vo svojom stanovisku.
Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice ho veľmi mrzí a vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a všetkým pozostalým. "Je to absolútne morálne dno a neuveriteľné, že sa to udialo na Slovensku v roku 2018," vyhlásil. Janckulík je členom klubu Mosta-Híd, ale nie strany. O aktuálnej situácii ohľadom vraždy aj postojov v koalícii vie zatiaľ iba z médií.
"Moje znechutenie a obavy som intenzívne komunikoval v rámci piatich poslancov odídených zo Siete, s ktorými diskutujem najviac. Všetky informácie mám však v podstate iba z médií, tie sú však dosť jasné a veľavravné.
Vraždu odsúdil aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z klubu Mosta-Híd. Z koalície sa odísť však nechystá, bude rešpektovať dohodu poslaneckého klubu. Odsudzuje však zneužívanie vraždy novinára na politické ciele. "Je pre mňa neprijateľné a považujem to za absolútny hyenizmus, že dokáže niekto takto hnusne cynicky zneužívať túto tragédiu," uviedol pre TASR.
Zdôraznil potrebu riadne vyšetriť vraždu a potrestať páchateľov. Nemyslí si, že by dnes niekto vyšetrovanie prípadu ovplyvňoval alebo doň zasahoval. "Neviem si predstaviť, že v tak ostro sledovanej kauze doma aj na medzinárodnom poli by niekto skúsil zasahovať do vyšetrovania," uviedol s tým, že keby sa zasahovanie preukázalo, boli by na mieste aj radikálne kroky.
Ďalší bývalí predstavitelia Siete, ktorí po odchode z tejto strany prestúpili do klubu Mosta-Híd, sa nevyjadrili. Chcú počuť informácie o situácii zo strany.


Copyright © TASR 2018