14. 4. 2016

Zomrela Věra Kubánková

Zomrela Věra Kubánková


Vo veku 91 rokov zomrela v stredu česká herečka Věra Kubánková. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.
Kubánková sa narodila 22. júla 1924. Svoju hereckú kariéru začala v Horáckom divadle v Jihlave, potom krátko pôsobila v divadle v Zlíne a od roku 1952 v pražskom Realistickom divadle. Na prelome 60. a 70. rokov bola oporou Divadla za branou režiséra Otomara Krejču. Posledné roky bola jej kariéra spätá s Divadlom Na Jezerce, ktoré smutnú správu oznámilo.
"V Divadle Na Jezerce pôsobila nepretržite od roku 2005 a hrala v inscenáciách Lásky paní Katty, Petrolejové lampy, Ženitba, a naposledy v hre Komedianti. Na javisku Divadla na Jezerce oslávila pred dvoma rokmi 90. narodeniny a divadlo usporiadalo k jej životnému jubileu veľkú retrospektívnu výstavu. Česť jej pamiatke, nikdy na ňu nezabudneme," povedal riaditeľ tejto pražskej scény Jan Hrušínský.
Pred filmovou a televíznou kamerou stvárnila Kubánková zhruba 40 rolí, ktoré však nikdy nedosiahli taký význam ako jej pôsobenie na divadelnom javisku; napospol išlo o vedľajšie a epizódne úlohy.
Kubánková sa realizovala aj v rozhlase, kde sa podieľala na dramatizácii domácich i svetových literárnych diel; recitovala tiež poéziu. Neoddeliteľnou súčasťou práce Věry Kubánkovej bolo i jej dlhoročné pôsobenie v dabingu.
Štyri roky pedagogicky pôsobila na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Satisfakciou za dlhoročný prínos do českej kultúry bola pre ňu Cena Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotné majstrovstvo v divadelníctve (2006), sumarizuje webový portál Československá filmová databáza (CSFD.cz).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.