14. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetový mesačník Islamského štátu (IS/Dáiš) vo svojom najnovšom vydaní oslavuje páchateľov teroristických útokov v Bruseli, pri ktorých 22. marca zahynulo 32 ľudí. Súčasne vyzdvihuje dvojicu ich páchateľov, bratov Ibrahima a Khalida Bakraouiovcov, ako kľúčových aktérov novembrových atentátov v Paríži.
Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej sa extrémistická islamistická skupina Dáiš prihlásila k zodpovednosti za oba útoky v spomínaných západoeurópskych metropolách.
"Všetky prípravy na útoky v Paríži a Bruseli" začali Ibrahim El Bakraouim (30) so svojím bratom Khalidom (27), napísal Dábik. "Títo dvaja bratia zhromaždili zbrane a výbušniny," dodal magazín. Podľa neho k útokom v Paríži došlo práve vďaka Bakraouiovcom.
Dábik tiež napísal, že Khalid Bakraoui mal sen, ktorý "ho motivoval k spáchaniu ďalšej mučeníckej operácie (istišhád)".
Tento mladší z bratov Bakraouiovcov sa 22. marca v rannej špičke odpálil vo vlakovej súprave v bruselskom metre, pričom zahynulo 16 ľudí. Niekoľko desiatok minút predtým bol jeho starší brat jedným z dvojice samovražedných atentátnikov, ktorí aktivovali kufríkové bomby na bruselskom letisku Zaventem. Explózie si tam vyžiadali životy 16 ľudí. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.
Dábik súčasne potvrdil zistenia belgických a francúzskych vyšetrovateľov ohľadom druhého atentátnika z bruselského letiska, ktorým bol Najim Laachraoui. Dábik totiž informoval, že Laachraoui vyrobil výbušniny použité pri oboch sériách atentátov - v Bruseli i v Paríži.

Alexander Kuranov

Za kroky, ktoré poškodzujú rusko-české vzťahy a ktoré nezostanú bez adekvátnej reakcie, označilo ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve nepredĺženie akreditácie dvoch ruských novinárov pôsobiacich v ČR.
"Tieto nevľúdne kroky českých úradov poškodzujú dvojstranné vzťahy a sú v rozpore s deklarovaným odhodlaním Prahy rešpektovať princípy slobody slova a práva novinárov. Dôrazne protestujeme v súvislosti s nekonštruktívnymi akciami Prahy, ktoré samozrejme nezostanú bez adekvátnej reakcie," konštatuje sa vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na internetovej stránke ruského rezortu diplomacie.
Už po druhý raz v ČR nepredĺžili akreditáciu spravodajcovi tlačovej agentúry RIA Novosti Alexandrovi Kuranovovi. V jeho prípade sa tak po prvý raz stalo vlani v novembri, čo však Praha po protestoch Moskvy korigovala a označila za nedorozumenie.
Druhým zo žurnalistov, ktorého sa to teraz týka, je podľa ruských i českých zdrojov spravodajca novín Večernaja Moskva Vladimir Snegirjov.
Ministerstvo zahraničných vecí ČR dostalo nedávno niekoľkostránkové zdôvodnenie, v ktorom Bezpečnostná informačná služba (BIS) podrobne špecifikuje, v čom spočíva bezpečnostné riziko v súvislosti s oboma osobami.
Informovali o tom tamojšie elektronické médiá a týždenník Respekt bez uvedenia ďalších detailov.
V ČR sú podobné informácie v režime utajenia. "Je to procedúra, pri ktorej postupujeme vždy rovnako. Novinári nás požiadajú o predĺženie akreditácie a my na základe informácií i našich spravodajských služieb buď akreditáciu predĺžime alebo nepredĺžime. V tomto prípade sme ju nepredĺžili, ale nemôžem zájsť do detailov", povedala v reakcii hovorkyňa českého rezortu diplomacie Michaela Lagronová.
Súčasne zdôraznila, že Praha svoj postup Moskve v dohľadnom čase zdôvodní, avšak nie prostredníctvom médií.

Copyright © TASR 2016