15. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pracovníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a daňovej správy vykonali včera prehliadku moskovského sídla investičnej skupiny Onexim patriacej miliardárovi Michailovi Prochorovovi.
Dva zdroje blízke Prochorovovi pre agentúru Reuters uviedli, že razia v priestoroch Oneximu súvisí s aktivitami ďalšej Prochorovovej spoločnosti RBC Media. Jej hovorca ale tvrdí, že priestory RBC Media prehľadávané neboli.
Denník RBC priniesol totiž v ostatných mesiacoch podrobné správy súvisiace s obchodnými aktivitami spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina ako aj jeho zaťa v daňových rajoch.
Prochorov (50), ktorého majetok sa odhaduje na 8,2 miliardy dolárov, je podľa časopisu Forbes 14. najbohatším Rusom. Okrem iného je majiteľom basketbalového tímu NBA Brooklyn Nets, predtým známeho ako New Jersey Nets.

Manažéra kampane republikánskeho uchádzača o prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa nebudú stíhať pre obvinenia z napadnutia reportérky. Prokuratúra totiž dospela k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov na to, aby bol Corey Lewandowski usvedčený.
Polícia na Floride koncom marca obvinila 42-ročného Lewandowského na základe videozáznamu, ktorý podľa nej ukazuje, ako na Trumpovom mítingu 8. marca úmyselne chytil ruku a spôsobil modriny Michelle Fieldsovej. Reportérka, vtedy pracujúca pre konzervatívny spravodajský server Breitbart, kráčala popri Trumpovi a snažila sa mu položiť otázku, Lewandowski ju však chytil za ruku a potiahol ju dozadu.
Zástupca štátnej prokuratúry v podaní na súde uviedol, že získané informácie nestačia na zákonom vyžadované preukázanie všetkých prvkov činu, z ktorého bol Lewandowski obvinený, a nie sú tak dostatočné na jeho trestné stíhanie.
Lewandowski poprel, že by Fieldsovú schmatol. Trump ho podporil a odmietol výzvy na jeho odvolanie. Namiesto toho kritizoval novinárku a obvinil ju, že zveličuje a mení svoje tvrdenia.
Fieldsová ukončila spoluprácu so serverom Breitbart necelý týždeň po incidente s tým, že nadriadení sa jej nezastali, keď sa snažili udržať si dobré vzťahy s Trumpom. Breitbart opustili aj ďalší zamestnanci.

Copyright © TASR 2016