7. 12. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britská vydavateľka magazínu zo sveta celebrít Hello! poprela, že by jej časopis získal zdarma svadobné fotografie Toma Cruisa a Katie Holmesovej vďaka dohode, na základe ktorej sa Hello! zaviazal pozitívne písať o scientologickej cirkvi. Vydavateľka Ronnie Whelanová tvrdí, že táto správa absolútne nie je pravdivá. Zároveň však nevyvracia informáciu, že jej magazín získal fotografie z minulomesačnej svadby hollywoodskeho páru v Taliansku bez toho, aby za ne musel zaplatiť.Scientologickú cirkev, ktorej je Cruise oddaným členom, zvyčajne britská tlač kritizuje a nenechá na nej ani "nitku suchú", časopis Hello! však 20-minútový svadobný obrad v duchu scientológie opísal zmierlivo a so sympatiami.

Informácie, že tieto pozostatky boli Gongadzeho, priniesli minulý mesiac ukrajinské a ruské médiá. "Polícia definitívne vylúčila, že išlo o Gongadzeho," povedala Bujňáková. Ešte minulý mesiac sa však policajti domnievali, že by to mohol byť ukrajinský novinár. Totožnosť mŕtvoly zatiaľ polícia nepozná. Americký režisér Steven Spielberg bude pre televíziu produkovať šesťhodinový miniseriál nakrútený na motívy románu The Talisman, ktorý spoločne napísali majstri hororu Stephen King a Peter Straub. Ako uviedol denník Variety, román The Talisman, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 1983, rozpráva príbeh 12-ročného chlapca, ktorý sa pohybuje medzi paralelnými svetmi, pričom v jednom z nich žije plno nebezpečných vlkolakov. Chlapec sa v týchto rôznych svetoch snaží nájsť liek na matkinu rakovinu. Spielberg, ktorý získal dvoch Oscarov pre najlepšieho režiséra za filmy Schindlerov zoznam (1993) a Zachráňte vojaka Ryana (1998), bude seriál produkovať pre spoločnosť TNT a na obrazovky by sa mal dostať v roku 2008. Minulý rok Spielberg produkoval 10-dielny western Into the West pre spoločnosť TNT, ktorý zaznamenal obrovský úspech aj vďaka svojmu obrovskému rozpočtu. Veľa románov Stephena Kinga sa dočkalo sfilmovania, medzi najznámejšie patria filmy ako Carrie (1976), Osvietenie (1980) či Cintorín domácich zvierat (1989).

Ľudia, ktorí si chcú pozrieť veľké knižné zväzky, bezpečne uchované v trezoroch Britskej knižnice, tak od štvrtka budú môcť urobiť prostredníctvom internetu. Spoločnosť Microsoft spúšťa v USA betaverziu služby Live Search Books, ktorá bude priamo konkurovať Book Search vyhľadávača Google. V digitálnom archíve sa budú dať nájsť okrem kníh z kolekcie Britskej knižnice aj publikácie z University of California, či University of Toronto. Knihy z ďalších troch iných inštitúcií pridajú v januári 2007. Všetky zväzky, v súčasnosti zahrnuté v projekte, nie sú chránené autorskými právami, no neskôr do služby pribudnú aj publikácie s copirightom od autorov, ktorí s tým súhlasili. "Rešpektujeme autorské práva. Nerobíme žiadne masové scanovanie takto chránených prác," uviedla pre internetovú stránku spoločnosti BBC Danielle Tiedt, generálna manažérka oddelenia pre výber kníh Live Search. Prvá francúzska televízna stanica s celosvetovým pôsobením začala vysielať v stredu večer. Stanica France 24 chce konkurovať CNN, BBC World a al-Džazíre a bude dostupná v ponukách všetkých významných satelitných a káblových operátorov. Francúzi údajne rokujú o zaradení stanice do ponuky aj na Slovensku. France 24 bude vysielať vo francúzštine, angličtine a budúci rok sa pridá arabská verzia. Redakcia so 170 novinármi 30 národností sídli na predmestí Paríža. Je výsledkom spoločného projektu súkromnej TF1 a verejnoprávnej France Télévisions. Cieľom stanice je ponúknuť francúzsky pohľad na medzinárodné udalosti.

Vo štvrtok rozhodol v New Yorku súd o tom, že Mastercard má právo byť sponzorom nasledujúcich dvoch svetových šampionátov vo futbale 2010 a 2014. Stalo sa tak aj napriek tomu, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už podpísala zmluvu so spoločnosťou VISA, najväčším rivalom Mastercard na poli platobných kariet, o získaní práv pre svetové šampionáty. Mastercard zažaloval FIFA, pretože podpísala zmluvu s VISA napriek tomu, že opciu na práva na MS 2010 a 2014 mal Mastercard.