8. 1. 2020

Kauza zmenky TV Markíza


Kauza zmenky TV Markíza


V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti mal v stredu (8. 1.) vypovedať americký znalec Gerry M. La Porte, ktorého navrhli samotní obžalovaní.Nepríde však. O neúčasti LaPorteho informoval súd Kočnerov právny zástupca Marek Para. Napriek tomu však dal Marian K. súhlas na konanie v neprítomnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.
"Predseda senátu dal dnes pokyn na zrušenie eskorty pre obžalovaného, pretože súdu prišla žiadosť, aby sa zajtra hlavné pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti," objasnila Kudjáková.
Prípadnú práceneschopnosť (PN) druhého obžalovaného Pavla R. senát Emila Klemaniča neeviduje.
Amerického znalca La Porteho navrhla v procese samotná obhajoba obžalovaných. Na ich náklady má aj priletieť na Slovensko.
Od decembra 2019 však platia americké sankcie, v rámci ktorých bol Marian K. umiestnený na Magnitského zoznam. Ten zakazuje americkým firmám, ale aj fyzickým osobám s obžalovaným akokoľvek obchodovať. Obhajca obžalovaného Marek Para v decembri uviedol, že je ochotný znalca na Slovensko priviesť na svoje osobné náklady.
Okrem La Porteho sa na súde očakávali aj znalci Milan Nouzovský a Andrea Jabconová.

Predseda senátu Emil Klemanič neeviduje ospravedlnenie od Pavla Ruska, ten by mal prísť. 
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


Copyright © TASR 2019