7. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzsko varovalo USA pred odvetnou reakciou na digitálnu daň. Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire povedal, že akékoľvek odvetné opatrenia Spojených štátov na novú francúzsku daň na digitálne služby môžu "hlboko a dlhodobo" poškodiť vzájomné vzťahy.
Washington pohrozil, že zavedie clá do výšky až 100 % na dovoz šampanského, kabeliek a ďalších francúzskych tovarov v hodnote 2,4 miliardy USD (eur). Dôvodom bola správa Úradu amerického obchodného splnomocnenca, podľa ktorej francúzska digitálna daň diskriminuje americké technologické firmy, ako sú Google, Apple, Facebook a Amazon.
"Ak sa Američania rozhodnú pokračovať a zavedú sankcie proti digitálnej dani, v takom prípade prijmeme odvetné opatrenia," povedal Le Maire v rozhovore pre rádio France Inter. Dodal, že Paríž sa v prípade takýchto sankcií okamžite obráti na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).
Le Maire takisto povedal, že už poslal list týkajúci sa tejto záležitosti americkému obchodnému splnomocnencovi Robertovi Lightizerovi a že o nej bude telefonicky diskutovať aj s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. "Ak sa USA rozhodnú zaviesť obchodné sankcie proti Európskej únii (EÚ) z dôvodu francúzskej dane na digitálne služby, hlboko a dlhodobo to ovplyvní transatlantický vzájomný vzťah v čase, keď by sme mali zostať jednotní," napísal Le Maire v liste, z ktorého citovala agentúra Reuters.
V liste sa tiež uvádza, že Francúzsko je v úzkom kontakte s Európskou komisiou (EK) a ďalšími členskými štátmi EÚ a spoločne uvažujú o rôznych možnostiach, ako primerane a rozhodne brániť svoje obchodné práva, ako to urobili aj v minulosti.
Paríž dlhší čas kritizoval americké digitálne firmy, že z tržieb dosiahnutých vo Francúzsku platia nízke dane. Preto sa francúzska vláda rozhodla prijať daň vo výške 3 % na tržby dosiahnuté vo Francúzsku. Daň sa týka firiem, ktorých tržby vo Francúzsku presahujú 25 miliónov eur a globálne tržby 750 miliónov.
EÚ uviedla, že bude konať a zareaguje jednotne v prípade, ak by Spojené štáty v spore týkajúcom sa digitálnej dane prijali sankcie proti Francúzsku.

Copyright © TASR 2019

Komerčné televízne stanice v Českej republike vypnú v stredu pred polnocou pozemné digitálne vysielanie v Prahe, od štvrtka diváci naladia vysielanie z Žižkovskej veže iba v novom štandarde DVB-T2. Nasledovať bude o týždeň neskôr vypnutie DVB-T vysielania komerčných televízií z vysielača Cukrák v stredných Čechách.
V DVB-T2 sieťach budú vysielané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News , Prima +1, Zoznam TV, Šláger TV, Šláger 2 a Radio Proglas
Od 7. januára budú tiež vypnuté dva DVB-T vysielače Českej televízie v lokalitách Votice - Mezivrata pre časť stredných a južných Čiech a Trutnov - Čierna hora pre severnú, východnú a stredné Čechy. Z oboch lokalít viac ako rok vysiela DVB-T2 sieť ČT, ktorú tak môžu diváci naladiť už teraz.
Prechod na nový štandard začal 27. novembra vypnutím verejnoprávneho multiplexu Českej televízie v Prahe a stredných Čechách. Pokračovať bude až do polovice tohto roka, kedy bude televízne pásmo 700 MHz uvoľnené pre nové mobilné siete 5G.
"Väčšina divákov by už mala mať vhodné DVB-T2 televízie alebo set top boxy. Podľa otázok, ktoré sme zaznamenali na našej zákazníckej linke, riešili ľudia aj prelaďovanie programov Českej televízie. Teraz je teda čaká iba naladenie programov komerčných televíznych staníc, ktoré by ich prístroje mali zvládnuť automaticky - len po aktivácii funkcie automatické ladenie, "uviedla hovorkyňa Českých Rádiokomunikácií Anna Tůmová.
Pozemné vysielanie využíva pre príjem televízie v Česku takmer 60 percent domácností. Pre príjem DVB-T2 je nutné, aby diváci mali set top box alebo televízor, ktorý nový signál vie prijať. U divákov v bytových domoch, ktorí pre príjem televízneho vysielania využívajú tzv. Spoločné antény, je nutné anténny sústavu upraviť. Tieto úpravy môže zabezpečiť špecializovaná servisná firma.

Copyright © ČTK 2019