8. 1. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Český Ochranný zväz autorský pre práva k dielam hudobným (OSA) dostal pokutu 10,67 milióna korún za zneužitie dominantného postavenia. Zväzu ju uložil Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) za to, že v rokoch 2008 až 2014 požadoval po ubytovacích zariadeniach platbu aj za prijímač v izbe, v ktorej nebol nikto ubytovaný. Pokuta zatiaľ nie je právoplatná. Protimonopolný úrad to uviedol v tlačovej správe. Zväz podal rozklad s odkazom na právne analýzy svedčiace proti záverom úradu. Hotelieri rozhodnutie úradu vítajú.
Zväz porušil podľa ÚOHS nielen zákon o ochrane hospodárskej súťaže, ale aj súťažné pravidlá Európskej únie. "Ku zneužitiu došlo tým, že v uvedenom období účastník konania vo svojich sadzobníkoch nezohľadňoval obsadenosť izieb v ubytovacích zariadeniach. Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení tak platili za licencie aj v prípade, že v izbe nebol reálne nikto ubytovaný," uviedol hovorca úradu Martin Švanda. Dodal, že OSA podal proti rozhodnutiu úradu rozklad.
Zväz podanie rozkladu k predsedovi ÚOHS potvrdil. So závermi prvostupňového rozhodnutia úradu sa OSA nestotožňuje, uviedol predseda predstavenstva zväzu Roman Strejček. "Právne analýzy, ktorými OSA disponuje, obsahujú silné argumenty svedčiace tomu, že ÚOHS dospel k nesprávnemu právnemu aj skutkovým záverom. Ostatne, obsadenosť izieb ubytovacích zariadení nezohľadňujú ani zahraničné kolektívni správcovia," doplnil Strejček. Viac OSA do rozhodnutia o rozklade nechce prípad komentovať.
Rozhodnutie Protimonopolného úradu privítala Asociácie hotelov a reštaurácií ČR (AHR). "V tejto záležitosti sme opakovane upozorňovali, že nedáva logicky zmysel, aby hosť alebo samotný hotelier platil za akúkoľvek službu alebo produkt, ktorý nielenže nechce, ale hlavne nie je schopný ho konzumovať," uviedol prezident asociácie Václav Stárek. AHR podľa neho očakáva, že rozhodnutie ÚOHS povedie k väčšej štandardizácii vzťahov medzi kolektívnymi správcami a užívateľmi diel.
Až do roku 2008 OSA obsadenosť izieb pri výpočte autorské odmeny zohľadňoval. "Požiadavka platby autorské odmeny aj vtedy, keď preukázateľne nemohlo dôjsť k použitiu diela, teda keď izbu nebol obsadený ubytovaným hosťom, a nebolo mu tak poskytované žiadne protiplnenie, nemožno považovať za primeranú obchodnú podmienku, teda nespĺňa podmienku proporcionality vzájomného zmluvného plnenia a protiplnenia," uviedol hovorca ÚOHS Švanda.
OSA zastupuje českých i zahraničných autorov. Svojim postupom v rokoch 2008 až 2014 tak podľa úradu ovplyvnil aj obchod medzi členskými štátmi.
Ochranný zväz autorský inkasoval za rok 2018 pre autorov skladieb 973,2 milióna korún, o 14 miliónov korún viac ako rok predtým. Cez 195.000 nositeľov práv vyplatil na honorároch 761,78 milióna korún za viac ako 976.500 skladieb.
OSA bol založený 9. októbra 1919. Nadviazal na činnosť Ochranného združenia spisovateľov, skladateľov a vydavateľov hudobných diel.
Popri OSA pôsobí v Česku aj ďalší kolektívni správcovia autorských práv, napríklad Intergram zastupujúce umelcov a výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, Divadelné, literárne a audiovizuálne agentúra Dilia alebo Ochranná organizácia autorská - Združenie autorov diel výtvarného umenia, architektúry a obrazovej zložky audiovizuálnych diel.


Copyright © ČTK 2019


Sociálna sieť Facebook zakáže v rámci boja proti online manipulácii videá vytvorené s pomocou deepfake technológie. Viceprezidentka spoločnosti Monica Bickert v pondelok v blogovom príspevku uviedla, že posilňujú postupy zamerané na odstránenie videí upravených spôsobmi, ktoré nie sú bežnému človeku zjavné a mohli by ich presvedčiť, že osoba na videu povedala niečo, čo v skutočnosti nepovedala. "Hoci sú tieto videá na internete stále zriedkavé, predstavujú významnú výzvu pre náš priemysel a spoločnosť, keďže ich využitie narastá," uviedla Bickert.
Bickert podotkla, že sa nové pravidlá nebudú týkať paródií a satirických videí a tiež klipov, kde zmeny viedli len k úprave slovosledu. Ako pripomína agentúra AP, tieto výnimky zdôrazňujú, ako sa Facebook a ostatné sociálne médiá snažia vybalansovať svoje úsilie v boji proti šíreniu dezinformácií a falošných správ s rešpektovaním slobody prejavu a bránením sa voči obvineniam z cenzúry.
Všetky videá, ktoré nespĺňajú súčasné štandardy na odstránenie, môžu stále skontrolovať nezávislí kontrolóri tretích strán. Videá považované za nepravdivé budú mať špeciálne označenie, ktoré sa zobrazí každému, kto sa ich bude snažiť zdieľať alebo si ich prezerať, čo je podľa Bickert lepší prístup, ako ich iba odstrániť.
Facebook zápasí s tým, ako zvládnuť nárast deepfakeových videí po tom, čo sa vlani stretol s kritikou, že odmietol odstrániť upravené video predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Podľa odborníkov upravené video, kde má politička upravenú reč, je len "lacným podvrhom", a nie deepfakeom. Pár umelcov neskôr zverejnil falošné video so šéfom Facebooku Markom Zuckerbergom, na ktorom hovorí o tom, ako ovláda svet. Aj toto video sociálna sieť ponechala online, lebo podľa nej neporušovalo jej pravidlá.
Deepfake videá sú falošné, ale realistické klipy vytvorené s pomocou umelej inteligencie a sofistikovaných nástrojov. Obsah takýchto videí býva upravený rôznymi spôsobmi tak, že úpravy sú takmer nerozoznateľné od reality.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Poľská verejnoprávna TV viní predsedu poľského Senátu, T.Grodzkého
z opozičnej Občianskej platformy z prijímania úplatkov ako lekára   v 90. rokoch. V poľskom verejnoprávnom rozhlase a televízii majú značné slovo ľudia s väzbami na vládne PiS. Grodzki však zverejnil výpoveď muža, ktorý tvrdí, že mu neznámy človek ponúkal peniaze za spísanie vyhlásenia, v ktorom by šéfa Senátu obvinil z korupcie.

Zdroj: ČT TXT