8. 1. 2020

Kauza zmenky TV Markíza


Kauza zmenky TV Markíza


Kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek a ich komponentov. Na pojednávaní v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza to uviedla znalkyňa Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru Adriana Jabconová.
Došla k záveru, že podpisy Pavla R. boli vyhotovené z viacerých segmentov. To znamená, že neboli podpísané jedným ťahom, ale troma a v prípade jednej zmenky štyrmi. Jabconová skúmala zmenky, ktoré mal vystaviť na rad Mariana K. a Štefana A. bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. v júni roku 2000. Podľa obžaloby zmenky vznikli niekedy po roku 2013.
Jabconová vypovedala po tom, čo súd prečítal posudok amerického znalca Gerryho Laporteho. Na súd neprišiel, pretože musel požiadať americké ministerstvo financií o licenciu, ktorú potrebuje pre sankcie uvalené na Mariana K. zo strany USA. Súd sa po čítaní posudku nevyjadril, či Laporteho predvolá na ďalší termín.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta považuje prečítaním posudku Laporteho dôkaz za vykonaný, čiže nevidí dôvod na jeho opätovné predvolanie. Šanta tiež podotkol, že záverom posudku Laporteho je, že atrament na zmenkách nie je možné skúmať. Chemická analýza má byť nemožná, keďže atrament je starší ako dva roky. Tým by bol ďalší výsluch Laporteho podľa Šantu irelevantný.
Podľa obžalovaného Pavla R. Laporteho posudok rozporuje tvrdenie obžaloby o termíne podpísania zmeniek.
Na pojednávaní sa v stredu prehrávali aj reportáže TV Markíza z konca 90. rokov, v ktorých advokát Ernest Valko popieral, že by vypracovával pre Mariana K. právne analýzy, poprípade mu radil. To rozporuje tvrdenie obhajoby, ktorá tvrdí, že riešenie sporu Pavla R. s Gamatexom prostredníctvom sporných zmeniek vymyslel Valko. Zavraždili ho v roku 2010.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Copyright © TASR 2019