10. 1. 2020

Rádio Patria rozšírilo signál v oblasti Gemera

Rádio Patria rozšírilo signál 
v oblasti Gemera


Sprevádzkovanie plešiveckej frekvencie (89,6 MHz) dokrýva územie medzi vysielačmi v Lučenci (98,0 MHz) a Rožňave (105,9MHz), kde Rádio Patria už FM frekvencie má. Ďalším krokom bude sprevádzkovanie frekvencie v Moldave nad Bodvou, kde dlhodobo pretrvával problém s dostupnosťou vysielania Rádia Patria. RTVS sa chce týmto priblížiť k vytvoreniu súvislého pokrytia tejto programovej služby na južnom Slovensku pre obyvateľov maďarskej národnostnej menšiny žijúcich alebo prechádzajúcich cez tento región.

„Okrem spravodajských a informačných relácií ponúka Rádio Patria aj kvalitné literárno-dramatické, hudobné a umelecké programy. Preto redakcia vždy víta sprevádzkovanie frekvencie v pásme FM, lebo vieme, že naši poslucháči dostanú týmto možnosť kvalitného príjmu kvalitného programu. Tešíme sa z toho, že takúto možnosť dostanú aj poslucháči v Plešivci a jeho blízkom okolí,“ poznamenal riaditeľ sekcie národnostného vysielania RTVS Attila Lovász.

Frekvencia Plešivec 89,6 MHz slúži od 6:00 do 18:00 pre vysielanie Rádia Patria a od 18:00 do 6:00 pre šírenie programovej služby Rádio Devín.

Terestrické pokrytie Patrie je aktuálne tvorené tromi strednovlnnými vysielačmi: SV Nitra, SV Čižatice a SV Rimavská Sobota, piatimi digitálnymi vysielačmi: DAB+ Bratislava, DAB+ Banská Bystrica, DAB+ Košice, DAB+ Žilina a DAB+ Dunajská Streda a desiatimi VKV vysielačmi: FM Bratislava, FM Senec, FM Lučenec, FM Modrý Vrch, FM Rožňava, FM Dunajská Streda, FM Štúrovo, FM Nové Zámky, FM Trebišov a FM Plešivec.