12. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Viacero novinárov a aktivistov pôsobiacich v juhozápadnej Sýrii požiadalo v stredu o pomoc pri evakuácii do Turecka alebo niekam inam. Obávajú sa totiž, že po príchode sýrskej armády padnú do rúk provládnych síl, píše agentúra AP.
Krátko pred citovanou žiadosťou zverejnil vyhlásenie aj výbor na ochranu novinárov, podľa ktorého 70 sýrskych novinárov "uviazlo" na juhozápade krajiny, kde už tri týždne prebieha ofenzíva vládnych jednotiek.
Aktivisti z opozičných médií povedali, že sa obávajú o svoj život, pokiaľ sa do oblasti prebojujú príslušníci provládnych zložiek. Niekoľkí ich kolegovia a pracovníci médií sú už podľa nich nezvestní, odkedy sa do predmestí metropoly Damask dostali začiatkom roka sýrske sily.
Sýrske vládne jednotky podporované ruským vzdušnými silami začali v polovici júna s rozsiahlou pozemnou i leteckou ofenzívou voči povstalcom v provincii Dará, blízko hranice s Jordánskom. Mnoho novinárov preto uviazlo v susednej provincii Kunajtra neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin.
"Chceme byť evakuovaní z Kunajtry do Turecka alebo na iné miesto," povedal novinár Džalál Ahmad pôsobiaci v Kunajtre. V telefonickom rozhovore pre AP povedal, že dohoda  sprostredkovaná Ruskom o evakuácii sýrskych povstalcov a ich rodín nezahŕňa pracovníkov médií a aktivistov.
O osude novinárov doposiaľ nikto nerokoval," povedal s tým, že mnoho z nich sa obáva smrti a mučenia, ktorému by boli vystavení v rukách sýrskej armády.


Mnohí používatelia služby Twitter by v nadchádzajúcich dňoch mohli stratiť svojich fanúšikov. Twitter totiž odstráni zablokované kontá z predplatného.
Cieľom tohto kroku je posilniť dôveru k platforme. Väčšina používateľov stratí len štyroch či piatich fanúšikov, v prípade populárnych profilov však môže ísť o podstatne viac.
Celkom ide o niekoľko desiatok miliónov účtov, ktoré predstavujú 6 % fanúšikov rôznych profilov. Mesačný počet aktívnych používateľov, ktorý naposledy dosahoval vyše 330 miliónov, sa po opatrení Twitteru nezmení.
Platforma sa už dlhší čas snaží tvrdo postupovať proti falošným profilom, ktoré sa zväčša zameriavajú na šírenie spamu a politickej propagandy. Najnovšie opatrenie sa sústredí aj na obchod s falošnými účtami, pomocou ktorých sa niektoré známe osobnosti snažia umelo zvýšiť počet svojich fanúšikov.
 

Copyright ©TASR 2018